山東財困舉債達11000億

1001 回覆
337 Like 4 Dislike
但係個市突然出事
上面又未cap夠水
係唔係會出大事
點睇
可唔可以分享解釋一下
買多少2800看下門口算啦
過二千億就開始沽
砌下零成本
2500億先
仲未洗怕
唔敢講,怕唔中要鞭屍

不過月線圖,升到爆晒廠又唔回,記憶中07年9-10月試過。之後點,咪.....
保本緊要
今時唔同往日
係 由大陸仔決定
根本貨源係曬大陸仔
上年慢慢買 買下買下
唔升返一陪 玩爆你 再派貨
等你班港豬死
要現家空倉或清倉既人後悔
就係瘋狂拉升
大陸股市係咁玩
根本無咩技術可言

大家應該擔心 爆左之後會點
同埋自己份工會點
樓會唔會跟爆?
點解我會唔認同繼續長升不跌,係因為美國資金開始班師回朝。

一旦資金回流美國,世界公廁既香港股市,一定會首先被沽貨減持。尤其係依家破晒頂,隨時被人割禾青食糊。

大陸可以頂,但唔通真係頂晒所有沽貨?尤其係加息潮開始,有啲野,未必可以阻擋。
美國佬先唔會走返去
市好 佢地一定炒返轉
同埋 美國咁低息
2018年加到0.75%或以上都唔驚
佢地都講左 中性利率3%
惡性通脹未出現
一日都唔怕

你睇香港銀行幾有錢
人地美國 一個月拆息 1.6%
香港 0.9%
中間息差0.7%
長期輸血都無事

我覺得最終大陸市都要炒起埋
之後一齊 歸天

樓價 難估
有人話會好似日本樓咁 跌90%
我就覺得 市區樓 點都頂得下 供應少
又一間內房抽水,水退睇下邊個無著褲,甚至原來連JJ都無
市區應該唔會好大幅跌,特別港島區,但納米樓除外。

新界區,特別供應多o既荃灣,元朗,馬鞍山都可能有大調整
講樓小心俾人屌到飛天

跌未必係今年 但係長遠d 香港樓個價值係唔係咁高真係一個疑問 香港係走資後門 但走資係唔係要香港落戶先係問題 內地跨境執法又唔係咩新鮮事 有錢佬借香港去歐洲同美加穩陣d
咪睇下海航啟德果幾幅地最後會點比人分屍
新地好樂意賤價買入部份權益 再高息借錢俾你做 爛尾佢接手
但傳出o黎海航同新地傾係無抵押借貸,即係海航都唔想甩幅地出o黎,純buy time

唔知新地有無咁撚蠢
海航依家發債12厘都未必有人買 之前未傳出事已經做緊10厘 無抵押新地借錢俾佢分分鐘獅子開大口一年15厘 海航俾佢塊地賺2成 已經俾人食左一筆 我覺得按地再借先係正常事
今時唔同往日
係 由大陸仔決定
根本貨源係曬大陸仔
上年慢慢買 買下買下
唔升返一陪 玩爆你 再派貨
等你班港豬死
要現家空倉或清倉既人後悔
就係瘋狂拉升
大陸股市係咁玩
根本無咩技術可言

大家應該擔心 爆左之後會點
同埋自己份工會點
點解我會唔認同繼續長升不跌,係因為美國資金開始班師回朝。

一旦資金回流美國,世界公廁既香港股市,一定會首先被沽貨減持。尤其係依家破晒頂,隨時被人割禾青食糊。

大陸可以頂,但唔通真係頂晒所有沽貨?尤其係加息潮開始,有啲野,未必可以阻擋。
美國佬先唔會走返去
市好 佢地一定炒返轉
同埋 美國咁低息
2018年加到0.75%或以上都唔驚
佢地都講左 中性利率3%
惡性通脹未出現
一日都唔怕

你睇香港銀行幾有錢
人地美國 一個月拆息 1.6%
香港 0.9%
中間息差0.7%
長期輸血都無事

我覺得最終大陸市都要炒起埋
之後一齊 歸天

樓價 難估
有人話會好似日本樓咁 跌90%
我就覺得 市區樓 點都頂得下 供應少

不過tax reform都好有吸引力
有d人話可以同一筆錢出出入入做大個成交。
大陸發股吸返人仔,不如佢自己印仲快。佢黎香港先吸到美金。
單純update海航既news,應該都夠我哋傾到山東財困舉債達11000億(2)....山東財困舉債達11000億(xxx)
海航都係等死無誤

海航集團發行既美元債,2019年8月18日到期,大概1年半後到期既美元債,而家係巿場trade緊19.07%,咁短期既yield都升到近20%.........
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞