山東財困舉債達11000億

1001 回覆
337 Like 4 Dislike
駛乜報紙,隔離有個post都係咁Sell大陸樓
Google o係深圳起個office就成班打J
領展賣完香港d場轉入大陸商廈, 你有冇聽過?
債主通常係國企銀行
只要習大大一聲令下,放棄/查封貪腐嘅舊國企銀行成立新銀行
舊銀行就自動收皮,地方債務就不再存在
冇,支那特色經濟就係有特別方法解決危機
關於"無咗上海金融中心"
應該係2015年支那股票大跌市,同埋離岸人仔俾人係咁沽之後開始
多數係摺影子銀行,中小銀行我應該無聽過摺
唔條係死路o黎,留名等領展奶野

比領展行得更前有堆香港發展商,去支那玩商場、商業大廈,甚至酒店好多都損手收場
無留意領匯
不過而家支那不動產正路都係商廈>樓>舖
想知仲有冇香港發展商起大陸搞地產
仲有,耐唔耐bid一兩幅細地皮,當交保護費
同埋做淘寶以前會發達
而家得個做字 淨係肥左馬雲
中国人就係咁一知掂就湧去做
鬥賤鬥爛 睇下邊個頂唔到摺先
做1萬先得幾百蚊落袋
用特別方法幫你係其他銀行開新戶口,d錢就自動過埋去

你諗下,只要習大大一聲令下,班賤民就會信到十足
人地美國靠軍事建立美金信用力
今日支那靠領袖就建立到人仔信用力,有13億盲毛,都咪話唔強大
支那M0係國家機密,佢地鳩印都無人知
領展之前好似高價買入羅康瑞響大陸嘅商廈, 擺明幫佢解圍啦, 屌佢老母!
我聽過有人咁講
1. 股市其實2015年爆咗, 政府2XXX點買番上嚟
2. 第三方借貸,企業債等用以股代債頂住
3. 地方債, 用發新債/長債頂住到期債
唯獨係唔知支那樓市爆唔爆
支那就係炒地價去支撐地方收入
當商舖、商場無人要,地價唔再值錢,地方無錢收,馬雲一定走落香港避難
我成日覺得大陸控制樓市會比控制股市容易, 用樓市谷住人仔唔俾佢跌好撚過用股市!
支那有錢個班,其實都係盲毛,靠地產、排斥外國企業再照抄先發到圍
簡單d講,真係靠黨先發圍成功
所以佢地對黨係絕對忠誠,下層個班就唔洗講,個腦已經洗撚壞左

睇支那經濟,一定唔可以用西方、中東信套去睇 唔係就奶硬野
個個都諗住磚頭保值,香港就可能係,但o係支那,供應一早超過需求好多
佢個股市都好難叫人有信心玩
大陸對付地方債套路:
1. 玩土地財政,放鬆買樓資格及按揭,谷高樓價,再谷高地價,大家睇翻各地土地出讓金佔總收入比,就睇到乜事

2. 債轉股,大部份地方債都係各個國有銀行借,將地方債逐忽拆,再塞入各個省企市企村企,再債轉股硬塞比銀行,銀行再Repackage呢D債券股票,再黎香港放,賣完後轉美金翻大陸,再憑呢D新增既美金儲備去印更多人民幣

3. 香港美國上市既大陸企業,美金供股或發債,美金再回攏大陸,重覆以上方法

4. 定向爆破,有限度賴帳,將走數控制係唔會出大事範圍,可以參考樂視、錢寶呢D爆破方法

5. 谷高股市,將A股/香港上市既大陸公司股價谷高,或分拆上市,提高自身市值同舉債上限

以上方法,由08年玩到而家,大陸個M2就左玩右玩谷到160萬億,自身經濟量大左,對窮國玩一帶一路焗佢消化人民幣,對富國就玩大Deal,焗到德國都要用人民幣做財政儲備
舊年年頭佢死守人仔CNH唔比再跌係有原因,同時要叫停萬達,海航,復星呢三間o係外國燒錢燒得最多o既企業,佢地再燒落去燒到人行無美金
債換股哩招真係可以一直玩落去?
用國債吸水返大陸填內債,但國債都一樣要還,又係印銀紙解決?咁如果人地又換返美金點算?
債券吸美金個速度追得上國企央企係外國投資/燒錢個速度?
如果一帶一路行唔通(應該都係失敗多),銀行吸咁多毒股又要點消化?
今日你睇到恆指創新高,升市火車頭又係國企
所有好消息,谷埋2018年爆
你就睇到而家既大牛市係政治市啦

第二點聽起嚟咁似08年之前砌CDO嗰招嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞