山東財困舉債達11000億

1001 回覆
337 Like 4 Dislike
爆就唔見得,但依家樓價飛上2萬幾蚊呎,咁癲租務回報唔夠3厘,租黎俾3D稅。真係好唔吸引,樓價有些少調整仲要冒風險,太低投資價值。
投資者已經無乜入市真係等爆,我而家租緊樓住,業主係支那人,我都怕佢賣樓

我計過佢扣埋管理費租務回報大約得3厘,都無乜肉食,若果遇正係租霸佢直頭仆街,不過佢好彩遇到我,我肯prepaid半年租,佢又肯平d
係,2003買得最多樓的就係富豪投資者

佢地可以等上十年,引曬一車車人買完供唔起賤賣俾佢地

從民生黎講,唔發展郊野公園土地,香港年青人真係上車無望
又咁講,油尖旺深水埗大把舊樓、唐樓用到o黎重建,但無人敢郁。

就算荃灣,葵涌,元朗都好多四五層高無𨋢o既樓無人重建
就係個個唐樓業主死頂等市建局收購,雖然等同中六合彩

自從土瓜灣16000蚊呎收購後,油旺唐樓50年樓齡都玩到1.1萬呎,以前的豐厚租務回報都無埋

地產霸權去到羅馬帝國癲峰
銀行破產法

幾年前已經吹爆煲,同而家有乜分別?

而家係真爆
得主要幾個一級城市係繁榮
其他陸續陸續失守
真係開始舖定走佬路
啟動方舟計劃
yes 劉鶴套魔法已到極限,大陸根本無推行到國企改革,讓利民企。

習大大的一帶一路帝國擴張唔會成功,雪球堆曬落樓市,藥石無靈。又,美國減稅萬劍歸宗,大風暴將至。
等d舊樓再冧,死人,先會有人再提出一次過重建

起單幢樓解決唔到問題
牛三已出現
大陸仔 又出現 幾日升一百點
好似2015年1-3月個時
仲未到最後痴線級大爆升
我諗大陸今次上唔返2015年個頂
當年中車個下正到卜街
一個跌停牌 即時有人跌樓死
今次希望發生係白酒股身上
銀行股同石油股 大陸好鐘意拎黎護盤
一野將大陸清袋
中國嘅外匯儲備入面,有唔少係借返嚟,其中有唔少仲要係短債,主要係想捱過早前外儲跌穿30000億關口嘅震盪。
其實一直都有唔少國企同疑似國企係香港發美元債,係咪真係咁有美元資金需要,定係離岸巿場資金成本平?

除咗美國加息外,唔少DM國,好似加拿大、英國等等已經開始加息,歐元區都開始經濟向好而減少買債,日本亦有同樣跡象。
所以,中國跟其他國家加息,就進一步打殘自己經濟,唔加息就加速資金外流。

好簡單一樣嘢,當美國加息幾次後,美國10年期國債收益率升到4%水平,中國10年期國債嘅可以低到去邊?
中國國債收益率上升,中國企業發債可平咩? 資金愈借愈貴,根本就不斷爆。

樂視同海航根本就係中國未來嘅寫照
留名學嘢,
呢個post好好睇。

btw,應該可以入定啲唇膏上大陸賣啦。
支那真係避到幾時
留名學嘢
即係最多咪趺一兩年?之後又比啲渴求買到樓嘅人 托翻起個市 政府唔一日起一大堆新樓出黎,香港個樓價都唔會平靜下黎,最多就係冇好似呢幾年大陸熱錢流入 炒得咁跨張 係咪咁既意思?
黃元山係土地供應顧問,佢多次指出未來20年,政府點篤數都無土地供應

因為早年政府劃左千百種土地條例唔俾改動土地用途,而新界棕地大部份由藍絲做緊生意無得郁,私人發展商尤其四叔亦係新界大量圈農地。依3-4年政府盡谷熟地起樓跑數,過2年又無熟地。

需求方面,150個單程證大部分係「低端人口」直接可以申請公屋,公屋好似每日起得25間,供應俾新移民都唔夠,香港年青人更加難申請。好多friends月入三四萬都係住屋企。

特區政府樓市政策失效,林鄭做發展局咁耐一直隱瞞無地事實,搞到香港剛性需求極端誇張,一有居屋或者平價私樓就水湧出黎。

事實上香港樓價同m2增長correlation最接近,熱錢的確對樓市熾熱有關係,所以要調控香港住宅樓價,就只能靠外圍因素了。
佢地本身低能+假新聞+五毛⋯ 真係話太陽係西邊升起都得
老百姓作為食物的泡麵連續3年低於上年;▼啤酒市場連續3年萎縮

哩D真啦
爆一爆 有連鎖反應
大陸人點都要賣樓
只係父幹既(幫出首期)會唔會一齊死
現家 香港公司炒人 好快手
到時 失業或減人工 倒閉潮先係致命

到時老豆退休金無埋
要出黎做保安
啡地老早就要攪啦,而家d啡地根本就亂撚黎,無規劃,無排污
其實真係想知仲有幾多個有4,500萬首期
哩幾年都消費咗唔少⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞