山東財困舉債達11000億

1001 回覆
337 Like 4 Dislike
敵人既敵人就係朋友?
如果中共真係咁蠢就好笑
但我唔信囉
新疆壓迫回民打到啪啪聲
有時唔係太明白香港班廢中廢老
特別係個班香港出世同長大、冇經歷過文革同支那政治運動嗰班
佢地覺得支共好偉大

冥幣對美元最終升到1:1
神棍講嘅雙軌制 對內跌對外升
支那人想換美金只有用黑市價換
即係返去開改前
唔托人仔,人仔下跌既話唔單單令人民幣國際化提早收檔,更重要係對中國經濟其他環節都有唔少影響。
第一樣嘢就係外資會流走,係中國經濟轉差而國進民退既情況下,本身投資回報率已經唔高,如果人仔明顯貶值,外資最後所得既投資回報會俾匯價侵蝕,進一步打擊外資投資中國意外同加速外資出走。
另一方面,當人仔轉壞,中國進口外國原材料或者石油等等開支將會大幅度增加,一方面透過高通漲影響民生,另一方面透過入口生產材料價格大增而令中國出口商品喪失競爭力。
而且,一旦外資或者中國人形成貶值預期,破壞力未必係中國可以好輕易控制到。

要留意既係,就算托住都只係有短期效果,係外資不斷撤離既情況下,中國既資本帳同經常帳都受壓。
升多點 咁咪有下跌空間
之後再講 話我地衣幾年匯率穩定
成國都係伊斯蘭佢真係管唔掂
係後巷行換港幣美金年代
佢買天然氣好撚貴,所以谷人仔價去減輕費用壓力
我唔多識睇經濟行動上既立場判斷
岩岩先開始同中國大企業分割
廠佬具代表性果D個情況係點???
鴻海去左美國開廠...大陸果面係咩情況?CUT左人?

不恥下問,想問下美債/ 中國外匯同大陸經濟果個關係...

中共改革開放後第一次既經濟蕭條期
急不及待想玩玩了
今次應該無港幣換
神棍講到明今次香港會徹底回歸
勁呀巴打
我都無考慮到外資投資回報問題
咁其實而家都已經好清楚件事

支共需要燒美金托市,同時走資、撤資又令到國內大量外匯流失,即係官方、私企同民間一齊消耗緊國內美金,所以支共要係民間大量發債倒吸美金,大量印人仔借俾國企私企拖延外債保留美金,再靠香港大量南水北調其實都係吸美金

全部都係圍繞緊貨幣戰爭
你放撚心 中共係無宗教主義 日本都拜神社 美國都有基督天主教色彩
當覺得你呢個宗教威脅政權 或同政權有抵觸 基本上就當你邪教 唔係咩難事
未必,呢兩三年係唔係好少人講港幣唔同美金脫勾呢
見到大陸post係講增長

兩極
你睇鄰國班友炒港股就知佢地唔會睇跌
想問下,美國喺咩情況下會取消香港關係法?
人權嗰啲我聽到厭晒,我想知經濟上嘅考慮。
除非真係當中國係以前蘇聯咁玩全面對抗
如果唔係呢個揾錢勝地只會長做長有
但要玩到全面對抗
冇番十幾廿年都未必得
冇可能脫啦 脫咗回歸黎托咩 你睇中共對台灣回收其實唔著緊 因為金融地位上 台灣唔係咁強 台灣除咗入美軍棄置武器 實際上 冇乜野好拎 唔通同你誁 統一咩 統一都要有價值 統一到咪統囉 統唔到打鳩你咩 打鳩你咪燒錢 燒完錢又要燒錢建設返 唔燒又畀國際屌佢垃圾 咪冇面 不如而家咁 做下樣話收 實際現事局面係最恰當 一黎一海之隔 台灣係國際航空線 老實講 南方一想出國 去香港飛東邊就必經台灣 一開打條線就會郁 二黎唔似澳門香港咁連住中國 一般黎講 要入境都冇港澳咁易 港澳偷渡簡直易過借火
正確D講佢國內壓既係維族唔係回教徒
其他地方既回教徒係上面網民眼中甚至佢地覺得係縱容緊
而國家層面上中國同中東堆油王國又真係好唔少共冋利益
特別係美國依家能源戰略開始變番想做出口國個陣
如果所謂回歸只係純粹想打劫呢
好似話武漢都唔夠天然氣...
唔知中國搞乜....仲話要煤改氣
支那人民而家有米都落黎炒港股 你會見到a b股唔鳩識郁

上證一四尾一五頭彈過新高後 到今日仲差千六點
上年年中至尾 全世界指數升 得支那唔識郁 你就知d錢去咗邊 係一五尾 一六頭既港股條線係直線拉上
係一六尾間調整完就爆上去

你返轉 支那就知 香港個市 唔小支那托出黎
美股都係
肯定唔會
強國死前,香港必定做替死鬼
而家正苦,狗官,上層,商家,新移民,廢老全部都係佢地既人

用香港個名向外盡借
外匯儲備收歸國有
大量大白象工程輸送利益
強迫金買強國債券和股票
引港人買垃圾股
垃圾股票上市呃錢
盡借香港銀行業既錢
換定D美金保平安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞