[勿助長代購勿提Loreal gp第一頁有懶人包]護膚品化妝品討論區#80

1001 回覆
17 Like 9 Dislike
最近臉頰乾到甩皮 search ordinary 抗氧化產品時睇到Hyaluronic Acid 2% + B5,唔知好唔好用?
平時皮膚好容易會敏感同乾

Alpha Lipoic Acid Solution 5%我睇佢配方冇水 會唔會搽眼會生油脂粒?Ascorbyl Glucoside Solution 12%呢隻會唔會係最合適既?

Hyaluronic Acid 2% + B5我覺得普普通通,
佢比較黏笠,上完有d似上左層膜o係臉上

反而佢支NMF cream上完臉真係有滲倒入
皮膚內既感覺

我用nmf 完全唔識吸收
搽頸都感覺怪怪地
擺埋左一邊
最近臉頰乾到甩皮 search ordinary 抗氧化產品時睇到Hyaluronic Acid 2% + B5,唔知好唔好用?
平時皮膚好容易會敏感同乾

Alpha Lipoic Acid Solution 5%我睇佢配方冇水 會唔會搽眼會生油脂粒?Ascorbyl Glucoside Solution 12%呢隻會唔會係最合適既?

Hyaluronic Acid 2% + B5我覺得普普通通,
佢比較黏笠,上完有d似上左層膜o係臉上

反而佢支NMF cream上完臉真係有滲倒入
皮膚內既感覺

我用nmf 完全唔識吸收
搽頸都感覺怪怪地
擺埋左一邊

收到sephroa blacky friday購入既cocoa blend同rose golden眼影,

上眼時嚇一跳無論顯色度同易blend度都奇高,又唔飛粉,不過相對易唔小心上得過濃,但非常喜歡,難怪咁多人推

另一意外係今日用佢送既too faced born this way既粉底試用,有驚艶倒我,剛完妝好有second skin感

用手指推都易均勻,我鼻翼旁毛孔大即使剛上妝都好易粉底卡入毛孔度變白芝麻,反而呢隻粉底唔會

然後今日上左7個鐘頭妝,除左lunch用面油紙印走面油外,到而家個妝感都同剛上妝差不多,粉餅都唔駛補,真係估唔倒意外搵倒蜜糖,下次打算入手正裝
收到sephroa blacky friday購入既cocoa blend同rose golden眼影,

上眼時嚇一跳無論顯色度同易blend度都奇高,又唔飛粉,不過相對易唔小心上得過濃,但非常喜歡,難怪咁多人推

另一意外係今日用佢送既too faced born this way既粉底試用,有驚艶倒我,剛完妝好有second skin感

用手指推都易均勻,我鼻翼旁毛孔大即使剛上妝都好易粉底卡入毛孔度變白芝麻,反而呢隻粉底唔會

然後今日上左7個鐘頭妝,除左lunch用面油紙印走面油外,到而家個妝感都同剛上妝差不多,粉餅都唔駛補,真係估唔倒意外搵倒蜜糖,下次打算入手正裝

好燒 絲打咩肌

zoeva眼影係高質

好燒 絲打咩肌

我係大油肌,油多到可以煎蛋既程度

zoeva眼影係高質

我冇用過專櫃眼影唔識比較,
但Zoeva既掃同眼影都比倒驚喜我

已果斷賣出左Huda盒9格眼影
點解護膚品化妝品都有呁多個POST既

想問下大家睇innisfree同nature republic呢兩個brand
我本身油性膚之前用nature republic幾合一果支都唔錯

見innisfree有個聖誕pack買左試下

用落nature republic香D innisfree應該冇咁多香料
大家點睇呢兩個牌子
可唔可以推介下沙漠肌碎粉
想有少少光澤感既
筆直專櫃級 不過唔好cdp咁貴
就用完muf
唔該哂

洗走左 有冇沙漠 或者乾肌絲打
想有少少光澤感既
就用完muf
唔該哂

平價既話bourjois,不過有十分輕微珠光
中價雪花秀myv,可選有/冇珠光
貴價聽好多人話la prairie好好 我都好想試

想問下大家睇innisfree同nature republic呢兩個brand
我本身油性膚之前用nature republic幾合一果支都唔錯

用落nature republic香D innisfree應該冇咁多香料
大家點睇呢兩個牌子

兩隻都好香 如果唔想咁多香料
可以揀防敏系列
宜家好多韓牌都推出防敏或者主打冇添加既系到
可以去聞下先
Innisfree 就聽聞榧子定榧木系列對油/混合肌唔錯
好似都係話冇咩添加 可以試試
想問頸紋可以點搞
我啲紋好深
沖完濕 補完濕會淡啲
但去到中午就會好現好黑 好似好汚糟咁

我呢一個月每晚做好補濕之後搽retinol上頸,橫向咁卒,感覺好似淡左1-2成,但記住用完第2朝一定要搽防曬

我而家都用緊the ordinary retinol搽頸,暫時用咗2個星期左右,未有明顯效果…而且有時會敏感,條頸會有啲紅腫
試下搽耐啲再分享下
想有少少光澤感既
就用完muf
唔該哂

唔該哂你呀好詳細 太貴價我唔敢買
唔識分貴同好貴功效既分別
我會去試下雪花秀 唔該哂你呀

大家點睇呢兩個牌子

兩隻都好香 如果唔想咁多香料
可以揀防敏系列
宜家好多韓牌都推出防敏或者主打冇添加既系到
可以去聞下先
Innisfree 就聽聞榧子定榧木系列對油/混合肌唔錯
好似都係話冇咩添加 可以試試

韓牌無添加 可以試下primera
想有少少光澤感既
就用完muf
唔該哂

myv係雪肌精呀
如果有人想夾colourpop
tg 我啦:hahaozil

好想買KL collection 希望買到
想有少少光澤感既
就用完muf
唔該哂

myv係雪肌精呀

頂我打錯左雪花秀 好柒
唔該絲打糾正

本來我都想買rose golden同caramel 但係手上有盤yes please
我覺得佢地顏色好似 不過yes please冇閃粉
最後買咗too faced peach嗰盤 不過要delay聽日先派貨 好期待啊
Btw too faced born this way好似咩肌都啱用
有朋友乾肌好中意佢 catie中性肌都話係此生最愛
冇記錯咖話喵絲好似係油肌(?)
等我用手頭上枝mac就試下先
想問頸紋可以點搞
我啲紋好深
沖完濕 補完濕會淡啲
但去到中午就會好現好黑 好似好汚糟咁

我呢一個月每晚做好補濕之後搽retinol上頸,橫向咁卒,感覺好似淡左1-2成,但記住用完第2朝一定要搽防曬

我而家都用緊the ordinary retinol搽頸,暫時用咗2個星期左右,未有明顯效果…而且有時會敏感,條頸會有啲紅腫
試下搽耐啲再分享下

本來我都想買rose golden同caramel 但係手上有盤yes please
我覺得佢地顏色好似 不過yes please冇閃粉
最後買咗too faced peach嗰盤 不過要delay聽日先派貨 好期待啊
Btw too faced born this way好似咩肌都啱用
有朋友乾肌好中意佢 catie中性肌都話係此生最愛
冇記錯咖話喵絲好似係油肌(?)
等我用手頭上枝mac就試下先

唔似㗎 yes please咁黃黃橙橙咁

因為我見caramel melange都係黃黃橙橙咁
可能我色盲
我又去咗買opera
真係好好用 諗住包色之後今年唔再買唇膏

因為我見caramel melange都係黃黃橙橙咁
可能我色盲

caramel melange係南瓜色
同yes please比較,係暗d既橙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞