[勿助長代購勿提Loreal gp第一頁有懶人包]護膚品化妝品討論區#80

1001 回覆
17 Like 9 Dislike

SORRY我講野比較鳩,其實唔係話人老既意思
因為連登好似多後生仔女玩嘛 唔係好多10幾歲架咩
追左陣POST, 見到呢到D女仔應該係AROUND 廿幾歲, 咪亂講野囉 原諒我

唔係想搞事
另外嗰邊個post有睇下
感覺上係年紀細啲 淨係關心扮靚同埋好多新會然

會比人屌老屎忽
唔想溫書會掃下隔離post 好似有絲打copy咗共産黨同loreal嗰個post入去 不過好似冇人理佢
同埋隔離好似比較多講日韓開架品牌 就算講專櫃品牌都係loreal group多
Btw 近排個沙膜唇又出嚟搞事 有冇極潤嘅潤唇膏介紹 我已經試過肌研 nivea 凡士林 lip pure 萬秀雷敦好多好多 但真係冇乜用 死皮照係到 仲係咁乾 依加仲要乾到爆咗兩粒飛滋係唇邊

最近覺得紅色嗰支木瓜霜當潤唇膏幾好,少少已經夠用又唔貴
平時護膚時覺得唇乾,會搽埋乳液或者face oil上嘴

唔記得講,木瓜霜好似係凡士林base
驚有啲絲會敏感,建議小心使用

我都係用木瓜霜,大大樽用左都3年,每晚搽,另一朝個嘴完全唔乾,自此冇用過任何潤唇膏 出去試專櫃霧面唇彩個BA所話我嘴唇部完全唔乾,保持得幾好 而且樽野仲可以搽手踭腳眼位,一物多用 但我都聽過有人敏感或者用完冇用

但木瓜膏太油 夜晚我鍾意厚搽 會溶左跣出咀
其實係咪薄搽就夠

我依家都用緊 不過都拯救唔到我個乾唇

你有冇用過esprique 隻粉餅?
我見多台妹推買黎用
都幾正

esprique
佢支精華粉底夏天好好用,遮到毛孔,上完妝塊面好有透明感。碎粉又唔乾 對唇膏有興趣 有冇絲打用過眼影/blush?

佢啲set妝好抵 不過香港kose好似主打賣雪肌精咁,買彩妝冇乜人理
之前佢係咁氹我買blush
但我屋企太多,所以冇買
Btw用緊maquillage d blush

!!!!!!!!!!!!!!!
我個日試左上手,橙色一流呀 100蚊好想買
不過因為D色真係好大路,屋企好似已經有差唔多既野...

100蚊咁平???

呢個呀嘛

呢個blush正呀又平 我剩買芯冇買佢個盒
上次用完竟然有女sales問我用咩blush話靚

日本買?

caudalie lf今日好似有28%off

頭先google過應該係2015年正式收檔
但感覺上唔知點解好似好耐冇見過

2015年先收檔? 好傷心喎咁...
岩岩SEARCH左原來佢同INTEGRATE唔同公司, 我之前以為係因為佢地撞左所以先收檔

屌, 我真係好鍾意Lavshuca個胭脂,佢入面個HIGHLIGHT我覺得係咁多開架BRAND入面最好既, 仆街..

佢有個漸變胭脂好靚又平
所以宜家推suqqu 冇咩感覺
個色靚我會買 但已經唔會因為漸變覺得好靚
好似話係日本銷情一般 定位又近就摺左
但kanebo 勁多副線都差過lavsuca

SUQQU係咪真係好好用?

我都好想買suqqu blush
有冇人滅火/升溫

Maquillage 上我個嘴超卡死皮

追左陣POST, 見到呢到D女仔應該係AROUND 廿幾歲, 咪亂講野囉 原諒我

唔係想搞事

會比人屌老屎忽
唔想溫書會掃下隔離post 好似有絲打copy咗共産黨同loreal嗰個post入去 不過好似冇人理佢
同埋隔離好似比較多講日韓開架品牌 就算講專櫃品牌都係loreal group多
Btw 近排個沙膜唇又出嚟搞事 有冇極潤嘅潤唇膏介紹 我已經試過肌研 nivea 凡士林 lip pure 萬秀雷敦好多好多 但真係冇乜用 死皮照係到 仲係咁乾 依加仲要乾到爆咗兩粒飛滋係唇邊

唔係話隔壁啦
成個連登都係 好多狗公 on9假膠 5p 伸手黨
仲要大大聲屌返人

正題
死皮我諗瘋狂用磨砂先得 同飲用多啲水
我用dhc潤唇膏同laneige 個唇膜都夠
不過好似有人會敏感
去左啲死皮 吸收到用肌研嗰啲都夠

阿姨級老女人揮手 呢個topic d 絲打可能對化妝/護膚有要求,無論品質甚至品牌背景,或者有研究成份唔係盲買,所以可能覺得呢度絲打成熟d

我咀唇乾用nivea 潤唇膏,好夠潤

我依加有十幾枝潤唇膏 全部都冇乜效 如果要出review 評論會係清一色冇用

Nivea用過 對我冇乜用 laneige唇膜係唔錯 不過full過夜 我成日搞到枕頭套痴笠笠 等我試下dhc先
本來想試carmex 但係係log on已經搵唔到 iherb又冇其他野想買

夜晚卸妝 磨砂加用濕毛巾打圈捽甩啲死皮先再敷
或者朝早啲死皮軟啲好清啲
真係清左 吸收好好多

唔係想搞事

會比人屌老屎忽

唔係話隔壁啦
仲要大大聲屌返人

正題
不過好似有人會敏感

阿姨級老女人揮手 呢個topic d 絲打可能對化妝/護膚有要求,無論品質甚至品牌背景,或者有研究成份唔係盲買,所以可能覺得呢度絲打成熟d

我依加有十幾枝潤唇膏 全部都冇乜效 如果要出review 評論會係清一色冇用

Nivea用過 對我冇乜用 laneige唇膜係唔錯 不過full過夜 我成日搞到枕頭套痴笠笠 等我試下dhc先
本來想試carmex 但係係log on已經搵唔到 iherb又冇其他野想買

Carmex myprincessyoyo有啊 我夜晚厚敷carmex 化妝前用dhc 覺得兩隻都好用

頭先google過應該係2015年正式收檔
但感覺上唔知點解好似好耐冇見過

岩岩SEARCH左原來佢同INTEGRATE唔同公司, 我之前以為係因為佢地撞左所以先收檔

屌, 我真係好鍾意Lavshuca個胭脂,佢入面個HIGHLIGHT我覺得係咁多開架BRAND入面最好既, 仆街..

佢有個漸變胭脂好靚又平

有冇人滅火/升溫

佢有個漸變胭脂好靚又平

有冇人滅火/升溫

esprique
佢支精華粉底夏天好好用,遮到毛孔,上完妝塊面好有透明感。碎粉又唔乾 對唇膏有興趣 有冇絲打用過眼影/blush?

佢啲set妝好抵 不過香港kose好似主打賣雪肌精咁,買彩妝冇乜人理
但我屋企太多,所以冇買

100蚊咁平???

呢個呀嘛

日本買?

香港kose d櫃都有
你地點處理啲唔想再用嘅香水

我有幾枝放左係到超過五年。。痴線

有冇效果圖 沙膜唇想試下
Btw點解會覺得哩到啲女老啲 我諗好多絲打都係廿幾歲啫

我都有買esprique
另外都推maquillage
好少絲打傾日妝

唔係想搞事

會比人屌老屎忽

唔係話隔壁啦
仲要大大聲屌返人

正題
不過好似有人會敏感

番高登啦, 回家吧

唔係想搞事

會比人屌老屎忽

我都係用木瓜霜,大大樽用左都3年,每晚搽,另一朝個嘴完全唔乾,自此冇用過任何潤唇膏 出去試專櫃霧面唇彩個BA所話我嘴唇部完全唔乾,保持得幾好 而且樽野仲可以搽手踭腳眼位,一物多用 但我都聽過有人敏感或者用完冇用

但木瓜膏太油 夜晚我鍾意厚搽 會溶左跣出咀
其實係咪薄搽就夠

我都算厚搽,好似有層油係嘴咁,有dd出界我覺得冇所謂,夜晚訓教當滋潤埋唇周
想問下絲打們點知道自己咩膚質
我上網搵過唔同既膚質測試又覺得唔係好準
同埋夏天同而家冬天做個情況又唔同咁點先準
例如我夏天個排唔係話勵出油但塊面成日爆暗瘡
而家可能天氣乾爽返再加埋睇醫生就好左啲
咁我應該以幾時既情況為準去答個啲問題去知自己咩膚質

好多人冬天同夏天膚質會唔同 冇話邊個準咖喎
所以唔同季節係會用唔同護膚品
想瞭解自己嘅膚質最直接嘅方法係去做skin test
不過要忍住唔好比人sell到哈哈

我係經過無張個實驗 以前以為自己油肌,點知前兩年去專櫃試粉底BA話我皮膚乾,果排留意下自己,搽多左cream,真係有少出左油 我覺得用唔同護膚品會感受到自己咩皮膚,我就係非常缺水既乾肌

但我屋企太多,所以冇買

100蚊咁平???

呢個呀嘛

日本買?

香港kose d櫃都有

咁平?

好少絲打傾日妝

唔係想搞事

會比人屌老屎忽

(舉手)木瓜霜搽嘴會敏感
想問下絲打們點知道自己咩膚質
我上網搵過唔同既膚質測試又覺得唔係好準
同埋夏天同而家冬天做個情況又唔同咁點先準
例如我夏天個排唔係話勵出油但塊面成日爆暗瘡
而家可能天氣乾爽返再加埋睇醫生就好左啲
咁我應該以幾時既情況為準去答個啲問題去知自己咩膚質

好多人冬天同夏天膚質會唔同 冇話邊個準咖喎
所以唔同季節係會用唔同護膚品
想瞭解自己嘅膚質最直接嘅方法係去做skin test
不過要忍住唔好比人sell到哈哈

我係經過無張個實驗 以前以為自己油肌,點知前兩年去專櫃試粉底BA話我皮膚乾,果排留意下自己,搽多左cream,真係有少出左油 我覺得用唔同護膚品會感受到自己咩皮膚,我就係非常缺水既乾肌

我成日都想去專櫃到試不過克服唔到咩都唔買就行出黎
我覺得自己好似夏天偏油,冬天偏中性
希望快啲食完藥真正睇到分別
唉屌明明都過曬青春期都係比暗瘡困擾住
望住其他fd成日夜訓都係咁白滑就好羨慕

你用開邊隻潤唇膏呀? 市面上好多潤唇膏都係假潤

花蕾膏 瞓前用 起身都仲潤

依支真係超好用,又平
有無乾皮膚嘅絲打可以介紹好用嘅cream mask/gel mask?

我已經去到乾到有皺紋嘅年齡,我屌

覺得darphin幾好用

覺得佢支美白廢的

esprique

但我屋企太多,所以冇買

100蚊咁平???

呢個呀嘛

日本買?

係呀 好平
呢到好似啲女老啲

分享下最近買左驚為天人嘅唇膏,係kose嘅 esprique

好潤,查之前完全唔洗用潤唇膏,可以當有色潤唇膏用

優點係好上色

但始終呢,日本牌子啲唇膏色好窄,得粉紅呀,nude呀,豆沙色揀,啱斯文返工見客用

同埋因爲佢好好好好潤,所以易甩

有興趣嘅老女人可以試下,我自己買左兩枝,返到公司補圖

有冇效果圖 沙膜唇想試下
Btw點解會覺得哩到啲女老啲 我諗好多絲打都係廿幾歲啫

好少絲打傾日妝

Maquillage 個枝唇膏可以話係我至愛 又唔貴又靚又潤啲色我覺得好正
可惜買完返黎幾個月已經唔見左

再買啦

哩枝我都有用過 都係冇乜用
我個嘴真係極沙漠 哩排入冬搽唔到唇膏

你試下夜晚用木瓜膏有幾厚就搽幾厚,多少少都會流落黎咁滯
第二朝紙巾擦走
如果本身有死皮又厚既會成塊甩
覺得未甩哂就加少少水捽,指甲輕輕力刮下都得

朝早既潤唇膏試下幸福肌(食得
Tatcha未去到完全食品級但好過石油有重金屬
覺得難買就直接去loccitane買100%乳木果油當唇膏
講起潤唇我黎推介下nivea小藍罐
咁耐以黎我多數都只keep住用vaseline同nivea小藍罐
nivea潤唇用過覺得普通冇再買
但nivea小藍罐比潤唇膏仲好用

cream望落好杰身但上嘴後好水潤,搽落唔似vaseline果種有膜既feel
有時前晚敷完vaseline第二日d死皮起曬出黎
但岩岩捽完死皮後嘴唇都好容易好快乾
呢個時候即刻響小藍罐奶番一大撻cream厚搽落唇度
搽完一陣個嘴唇會漲卜卜 漲卜卜既狀態我自己可以hold到4~5個鐘
所以平時我會化妝搽唇膏前急救用,唔會卡唇紋
敷過夜保漂應該冇vaseline咁好,但唔鐘意vaseline果種焗住唇既可以用呢隻
各位絲打不妨試下,萬寧先9蚊定12蚊一盒 用左成年好似冇少過

當然最好既方法係飲多d水 1日8杯真係可以健康好多
順帶一提nivea深藍色支body lotion都好好用
呢種天氣小腿比風吹一日都唔會起乾皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞