[勿助長代購勿提Loreal gp第一頁有懶人包]護膚品化妝品討論區#80

1001 回覆
17 Like 9 Dislike
有無人會好似我咁 一擠暗瘡黑頭粉刺一大力啲/擠多兩下 個忽塊皮已經起左離左肉好似水泡咁 穿左都係流水出黎成塊皮已經搣得出黎

咁樣係咪啲皮薄得滯 點先可以養返厚

就算唔擠 到啲瘡謝左都會見到有印...
我有用lactic acid 10%同bha
但黑頭粉刺就唔係好清到

Btw我用Azelaic acid當暗瘡膏用+去印 堅work
已用第3枝

Azelaic acid 咩牌子
邊度有得賣
有無人會好似我咁 一擠暗瘡黑頭粉刺一大力啲/擠多兩下 個忽塊皮已經起左離左肉好似水泡咁 穿左都係流水出黎成塊皮已經搣得出黎

但黑頭粉刺就唔係好清到

Btw我用Azelaic acid當暗瘡膏用+去印 堅work
已用第3枝

邊度有得賣

但黑頭粉刺就唔係好清到

已用第3枝

邊度有得賣
Sor lag 機洗咗版

但黑頭粉刺就唔係好清到

已用第3枝

邊度有得賣

其實skinoren好似都係azelaic acid黎

但黑頭粉刺就唔係好清到

已用第3枝

邊度有得賣

其實skinoren好似都係azelaic acid黎

美白又得去粒粒又得去印又得
有冇絲打有方法令眼周肌膚冇咁黃?
白皮 就算遮咗都仲好明顯

因為嗰到係薄左所以會易黃左
只用用紫色corrector先
最近又想試foundation
見net a porter有hourglass既fd stick 同 chantecallie 既future skin(都幾抵 平香港200幾)
有冇絲打用過?

之前有一排極多絲推future skin
可能google 會search 得返

hourglass review好壞一半
反而future skin都幾好
冇太多野遮就future skin 啦
hourglass好似一熱/濕就溶得好核突
future skin冇控油同薄但唔會溶
想講下mask,
我平日唔多敷mask
頂多dmc/mud mask清下,再用eminence stone crop鎮靜下(呢個正野,易紅乾肌暗瘡油肌都啱用)

唔知係轉季定有兩日成20個鐘先卸妝+上星期冇時間用dmc
我平時唔點生粉刺(或者應該話得一兩粒好易沖完涼就唧到)既額頭突然爆十幾粒唧唔到既粉刺,
唧左2-3日+mud mask都冇用,
又冇時間dmc
又爆左勁毒石頭瘡4粒,
得2粒唧到少少

突然諗起beauty ranking個moa co2 mask
即刻敷,
敷完會firm(本身冇乜蘋果肌,法令位有少少細紋,明顯lift up左)+毛孔收左
有啲粉刺浮左上面就唧埋,貼暗瘡貼就訓
今日起身額已經平哂,
石頭瘡又細粒左

呢隻真心幾正,
諗返之前我有係香港買一大pack
不過前2個月係香港既時候敷左次
on99冇15分鐘就洗
成30分鐘先洗搞到過兩日成塊面甩皮
好似人地做矽針咁
所以俾我潛意識遺忘左
好用過雨僑隻鉑金co2,又易用啲

中至油肌暗瘡粉刺肌可以一戰
而且一次幾貴下
但敷乜搽乜都好似收唔到啲粉刺可以試下(我前日搽bm blemish remedy active ingredient係硫都冇用)
乾肌唔sure會唔會太刺激
Workbitch 絲講開mask 我都想分享

我中性肌,乾燥個時就變混乾
但係我好易生粉刺所以唔中意用paper mask

尋晚自己用雪過嘅ejg gel mask 之後針清,再用肌研個透明質酸paper mask,今朝塊面靚過剝殻雞蛋

Workbitch 絲eminence 好唔好用
對付粉刺我成日用tazarotene點一點
仲有平時隔晚全臉用retinol
已經離唔開各種VA
但仲係會生暗瘡,基因真係
有冇絲打用礦物粉會好似我咁?
上一層 皮膚啱色
上多一層諗住遮好啲 點解好似黃咗咁嘅嘅
都係乖乖地用番遮瑕膏啦
有無啲易買既潤身mask好推介
例如Salala beauty入面既牌子
敷 etude house果隻膠原蛋白唔夠潤 都甩曬皮
Workbitch 絲講開mask 我都想分享

我中性肌,乾燥個時就變混乾
但係我好易生粉刺所以唔中意用paper mask

尋晚自己用雪過嘅ejg gel mask 之後針清,再用肌研個透明質酸paper mask,今朝塊面靚過剝殻雞蛋

Workbitch 絲eminence 好唔好用

好用啊
純天然
我自己針清完敷舒緩得幾好
第二日出油都少左
上一層 皮膚啱色
都係乖乖地用番遮瑕膏啦

揀錯色 ?

咁有冇治本既補救方法?
上一層 皮膚啱色
都係乖乖地用番遮瑕膏啦

揀錯色 ?

氧化都會
我又係一上得多就黑

咁有冇治本既補救方法?

抗氧化既野搽
但唔好expect好快就得
一係睇中醫睇下關唔關事
鐘意食紅蘿蔔又有機會
屌呀 ct請成班beggar去event
想問頸紋可以點搞
我啲紋好深
沖完濕 補完濕會淡啲
但去到中午就會好現好黑 好似好汚糟咁
想問頸紋可以點搞
我啲紋好深
沖完濕 補完濕會淡啲
但去到中午就會好現好黑 好似好汚糟咁

得閒搽下cream?
我有朋友敷完面膜拎黎敷頸

絲打你官網買?
我香港門市訂 到而家都未有貨

係啊 等左個幾星期
屌呀 ct請成班beggar去event

好在CT 好多地方可以上網買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞