[勿助長代購勿提Loreal gp第一頁有懶人包]護膚品化妝品討論區#80

1001 回覆
17 Like 9 Dislike

都可以試下
但其實焗住都好易出粒粒
但工作需要有時都迫住要戴

用powder foundation + 布睇下會唔會好啲
一焗就出好煩

其實我唔係太明焗住就出瘡既原理係點...

我都會架 可能塊面出油又焗住 同埋易生瘡既我成日會形住

濕度高角質會代謝唔到甩唔出
溫度高就出油多
其實勤力去角質就會好啲,
但點都係源頭解決最好

但吸少左d 污染物唔係會打番個勻咩 特別是香港空氣咁污糟
9估

普通口罩隔唔到pm2.5
都係呼吸系統到入哂血
其實上下礦物粉已經夠隔普通污染物,
而且污染物偏向引起敏感

thanks 絲打解說口罩提起生瘡論
得閒睇下書先

鋪左咁耐路就係為左賺到一世唔憂做

已經好有錢喇喎

我無咩興趣畀錢佢使
所以都無買過

黃tone 多
暗瘡印去美容院做好定自己買去印產品好?

搽維C既產品
淡印好快

但個價錢應該都起碼貴一半?

我一買就好多次
冇記錯單次好似三五百咁上下
當順便做facial

黃tone 多

一睇就覺得好colourpop

試下布既?

都可以試下
但其實焗住都好易出粒粒

一焗就出好煩

溫度高就出油多
但點都係源頭解決最好

已經一個星期敷兩次ipsa清潔mask 不過我本身都應該係心情 hormones problem

慢慢調理啦
唔理由佢自己代謝出黎就得

ps mud mask對角質幾乎係冇乜用
等我又推下幸福肌枝角質mask先
本身之前有講過用orbis洗面,
已經滑好多又少左暗粒(冇再增加,舊既自然代謝走)
但每次用幸福肌都係會更加滑左同少左毛孔堵塞,因為明顯洗完面多左一點點既油出
粉刺都易唧左

鋪左咁耐路就係為左賺到一世唔憂做

已經好有錢喇喎

我無咩興趣畀錢佢使
所以都無買過

錢唔嫌少
佢成家我都冇好感
review片skip哂
買左支eye primer但唔識用
想問應該係上底妝前用定係上完底妝後上眼妝前用?

我習慣唔會用粉底上眼 我會化完底妝之後用eye primer再上眼影眼線
有錯勿屌
用左em都三個月想包詳細膠
三個月日日用已經用左大半,我預大約可以用多一個月多啲
效果好好,就算依排乾燥無卡粉

我中性肌無特別用primer
用左moisturizer 就用掃打圈上
基本上finish已經好靚有少少光澤
不過我會再set碎粉如果唔係會甩得好快,特別係流汗
但係set 左粉longevity 會好好多

至於coverage 係偏低
如果皮膚本身平滑,得些少痘印,咁會遮得好好,尤其針清完嘅紅印直情遮得七七八八
但係如果係突出黎,偏深啡,就唔得

正常落妝無生暗粒我覺得無大問題
加上咁嘅價錢真係笑呵呵
我依家用專科卸妝gel

𣎴過我買左bm original 比較到em 粉質相對無咁幼細嘅,未開始用其他唔知

我都用得好滿意
早兩日上粉底液,竟然乾到甩皮
浮粉浮到痴左線
但反而用em無事

有冇用em 礦物粉既絲講下用緊咩色號
同埋平時咩粉底 同用既色號做參考
我上網搵左好多review 有啲話會氧化深左
有啲影到睇唔清啲色
好難揀

都可以試下
但其實焗住都好易出粒粒

一焗就出好煩

溫度高就出油多
但點都係源頭解決最好

已經一個星期敷兩次ipsa清潔mask 不過我本身都應該係心情 hormones problem

慢慢調理啦

但每次用幸福肌都係會更加滑左同少左毛孔堵塞,因為明顯洗完面多左一點點既油出
粉刺都易唧左

幸福肌係台灣牌子?好燒 絲打咩肌 易唔易生瘡

我習慣唔會用粉底上眼 我會化完底妝之後用eye primer再上眼影眼線
有錯勿屌

岩岩試左粉底之後用eye primer都ok冇打kick但用完同未用睇唔到分別😂可能我試得唔夠耐
我係用EH個隻

一焗就出好煩

溫度高就出油多
但點都係源頭解決最好

慢慢調理啦

粉刺都易唧左

幸福肌係台灣牌子?好燒 絲打咩肌 易唔易生瘡

乾油100%暗瘡肌
爛過面
冇一日係完全冇暗瘡幾時都係至少一粒,一係石頭瘡
油又搞到好多固化油脂同閉鎖粉刺,
晚晚都要唧淨左出黎既粉刺

用左幸福肌整體膚質好好多,
冇再好似以前咁成日轉產品轉brands
3分護膚7分體質/基因
佢算我用過第一第二既牌子

都幾小家
想收咪做Begger 依家個市場就係咁
如果Begger賣既唔買應該慳唔小錢唔洗買好多野

有錯勿屌

我都係咁 !
如果臉損咗 好咗八成之後 甩咗皮 依家有個粉紅色嘅洞仔 應該點做
有冇人用過nars既stick foundation
夠唔夠潤 冬天驚會乾

有錯勿屌

我都係咁 !

我會hi少少粉,
畫完眉胭脂contour最後先眼妝
眼皮既粉底已經set好,雙眼皮正常會有少少積線
直接手指hi走先上eye primer
last全日冇問題
如果臉損咗 好咗八成之後 甩咗皮 依家有個粉紅色嘅洞仔 應該點做

已經係凹洞
要醫美搞掂

都幾小家
想收咪做Begger 依家個市場就係咁
如果Begger賣既唔買應該慳唔小錢唔洗買好多野

又無話想收 我自己買得㗎啦
係唔鐘意呢種歪風

已經係凹洞
要醫美搞掂

應該未係凹洞
應該係岀緊新皮 埋緊口

一到冬天haba油溝glotion 救我唔到 都有啲乾 化妝會浮啲粉

襯blackfriday入手左呢三樣野 cream溝油用 一啲都唔乾 化妝好貼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞