西醫 vs 另類治療

1001 回覆
441 Like 80 Dislike
https://lihkg.com/thread/138168/page/1

所以,比丘們,千萬不要以世間的邏輯、知識、知見來思惟法義,因為世間的邏輯、知識、知見對於領悟法義沒有助益,對於梵行也沒有助益,對於智慧成就以及解脫煩惱都沒有助益,也無法幫助你們隨順八正道,趨向涅盤。

大家可以睇下點解六道柒頭咁冇邏輯, 又冇見識

因為佢信嘅佛係教佢唔要呢D野

所以成個post佢講D野根本得啖笑

佛教緊係唔駛啦,但討論要喎
你覺得佛教等於討論?
奇怪人果然有奇怪見解

又鸚鵡學舌

你信嘅佛叫你唔要邏輯, 咁你哪來邏輯?

鍾意就要唔鍾意就唔要, 你信仰咁兒戲?

都話左你丟晒假架啦

好撚正, 成日掘窿俾自己踩

唔好用唔等於冇喎ok仔

冇係事實, 叫你唔用係原因

事實你點證實係?

現代化就係為咗推翻錯誤嘅醫學理論
呢點無論傳統中/西醫都係咁做
唔通中醫就可以有特例? 證實唔到都可以當現代醫學?

依家唔係我講傳統中醫證實唔到
醫學界研究證明咗經絡氣血穴道冇根據
其他理論咪放長雙眼睇吓過唔過到囉

仲有, 我講嘅係中醫證實唔到嘅理論要捨棄
竟然冇發現俾你偷換咗概念, 話我講緊全部中醫學說要捨棄

一時大意

你睇法最終都係非科學既理論要取締架啦,有咩分別,中醫本身就非科學

醫生要醫人, 醫一個受生物, 化學同物理定律支配生理運作嘅生物結構
你唔講科學唔通講信仰?

我先唔討論係唔係信仰
我可以斬釘截鐵咁同你講用非科學方法醫療係可以接受,前提係要有監管

依家係政府唔當另類療法係醫療手段, 而且冇乜失救死人或者嚴重影響先隻眼開隻眼閉, 就好似補健食品嗰種接受
等多啲人用非科學方法"醫"死或者延誤治療, 嚴重後遺症, 到時政府實規管你, 連掛住"治療師"個名都唔得

即係你自己都係估估吓啦
政府諗乜你又知,有冇根據呀
https://lihkg.com/thread/138168/page/1

所以,比丘們,千萬不要以世間的邏輯、知識、知見來思惟法義,因為世間的邏輯、知識、知見對於領悟法義沒有助益,對於梵行也沒有助益,對於智慧成就以及解脫煩惱都沒有助益,也無法幫助你們隨順八正道,趨向涅盤。

你覺得佛教等於討論?
奇怪人果然有奇怪見解

又鸚鵡學舌

都話左你丟晒假架啦

唔好用唔等於冇喎ok仔

事實你點證實係?

你自認嘅

做傳銷狗又係你自認

信佛又係你自認

佛叫你唔要邏輯唔要知識又係你自己爆

我乜都冇夾硬加落你度

你覺得佛教等於討論?
奇怪人果然有奇怪見解

又鸚鵡學舌

都話左你丟晒假架啦

唔好用唔等於冇喎ok仔

事實你點證實係?

你自認嘅

做傳銷狗又係你自認

信佛又係你自認

我乜都冇夾硬加落你度

冇自認喎,做乜老屈?

你覺得佛教等於討論?
奇怪人果然有奇怪見解

又鸚鵡學舌

都話左你丟晒假架啦

唔好用唔等於冇喎ok仔

事實你點證實係?

你自認嘅

做傳銷狗又係你自認

信佛又係你自認

我乜都冇夾硬加落你度

冇自認喎,做乜老屈?

又講大話

唔認都冇咩嘅, 俾其他人知你係咩人就夠, 我只係要趕傳銷狗

又鸚鵡學舌

都話左你丟晒假架啦

唔好用唔等於冇喎ok仔

事實你點證實係?

你自認嘅

做傳銷狗又係你自認

信佛又係你自認

我乜都冇夾硬加落你度

冇自認喎,做乜老屈?

又講大話

算啦,好無聊,你贏啦

問題係你已經假設咁傳統中醫既理論係錯誤,我就係想問你咁講既根據係咩
我完全同意傳統中醫係證實唔到
但證實唔到同錯誤係冇必然關係
同埋唔係醫學界證明咗經絡氣血冇根據
而係證明唔到有根據,就唔等於冇
中醫本身係不可證偽(非科學)
又點可以用科學方法證明係冇根據?

果然捉我冇發現你偷換概念呢點借題發揮

一時大意

傳統中醫係冇科學理論架,我偷換咗啲咩概念?

一詞多義
我講嘅中醫理論 = 中醫自己提出嘅醫學理論
你就解做科學理論
咁低莊嘅邏輯陷阱都旨意人中招

況且你個好戰友joe2017講過古人眼見即驗證, 有驗證即科學
中醫有大數據有五千年歷史, 啲理論點會唔科學?

我冇話過中醫合乎現代科學標準喎
中醫提出既醫學理論咪就係非科學,問題喺邊?

躝返去第37頁#910睇清楚
p.s. 我覆咗你冇答即係我啱啦

咁我偷換咗咩概念呢?你都係答唔到
我由頭到尾都係話中醫係非科學,而家似係你想loop我多啲,910我又一早覆咗

一時大意

你睇法最終都係非科學既理論要取締架啦,有咩分別,中醫本身就非科學

醫生要醫人, 醫一個受生物, 化學同物理定律支配生理運作嘅生物結構
你唔講科學唔通講信仰?

我先唔討論係唔係信仰
我可以斬釘截鐵咁同你講用非科學方法醫療係可以接受,前提係要有監管

依家係政府唔當另類療法係醫療手段, 而且冇乜失救死人或者嚴重影響先隻眼開隻眼閉, 就好似補健食品嗰種接受
等多啲人用非科學方法"醫"死或者延誤治療, 嚴重後遺症, 到時政府實規管你, 連掛住"治療師"個名都唔得

即係你自己都係估估吓啦

因為你同之前位巴打講依家用嘅針灸係根據傳統中醫理論, 中醫現代化都唔需要捨棄, 咁我咪同你講針灸
結論就係作為傳統中醫刺激經絡嘅針灸理論同實證都唔夠班叫做現代醫學, 的確只係糟粕
早兩頁有巴打講現代針灸, 佢嘅理論, 手法, 刺激位置都已經脫離傳統中醫, 現代醫學借鑑傳統中醫嘅部分就只係"落針"呢個靈感, 甚至之前wiki引嘅論文都唔係好支持到"針灸醫病"嘅效用
點解中醫現代化仲叫中醫, 嗰位巴打都有講, 呢樣只係中國仲抱住所謂傳統智慧先堅持用中醫呢個稱呼
事實上西醫都只係香港人叫開嘅俗名, 正確稱呼係現代醫學, 當初講體液論, 玩放血玩香草驅病氣嘅"傳統"西醫都一早俾人放棄咗

仲有之前joe2017咁得閒全日mon post吓吓駁人但係之後突然完全停哂唔出post, 俾人笑冇貨有乜咁奇
話佢無視係佢厚顏無恥重貼返一早俾人駁咗嘅論點, 唔好搞錯

我冇同你講中醫現代化唔需要捨棄傳統理論,我係話脫離咗中醫理論就唔算係中醫,只取中藥而放棄中醫就只係藥理學,同埋我問你點解所謂中醫現代化之後,傳統中醫就會棄如糟粕,係有咩根據,上文你都未答到

OkUrine講得冇錯

答多少少
現代化之後的確冇中醫, 大家都係現代醫學
現代化剩低嘅中醫點解係糟粕, 睇返"傳統西醫"(Pre-scientific Medicine of Europe)同醫學現代化嘅歷史咪知囉
除咗你班new age另類療法盲信徒, 仲有幾多人信四體液論, 信仰治療, 瘴氣, 生機論?

傳統西醫同傳統中醫連個理論都唔同,點類比?傳統西醫唔work唔等於傳統中醫唔work,你點prove佢哋都係唔work?有咩根據?

睇穿你龍野
一講話要prove(a =問人點prove中醫唔work) 有人話浸大中醫有測試過d草藥 就會賴落用b) 科學prove 既中醫 唔係傳統中醫 之後就會講c) 科學prove 左既中醫個d係現代中醫 係屬於草藥學 唔算係中醫

見你冇覆佢就講法輪大法自然療法好 你一上水就話你都未答到點prove 唔work

真係DLLM

咩叫賴落b?我問點prove中藥唔work,浸大個例子解釋到啲咩?中醫脫離中醫理論又點重係中醫?浸大個例子佢個topic都話係現代藥理學指導用藥,關傳統中醫咩事?
呢啲唔係賴呀,唔好你自己解釋唔到就話人賴得唔得?

求解釋

你覺得佛教等於討論?
奇怪人果然有奇怪見解

又鸚鵡學舌

都話左你丟晒假架啦

唔好用唔等於冇喎ok仔

事實你點證實係?

你自認嘅

做傳銷狗又係你自認

信佛又係你自認

我乜都冇夾硬加落你度

冇自認喎,做乜老屈?

又講大話

戰場上,緊係老屈ga la
屈你傳銷
同共產黨屈你係資本家和地主一樣
明明得一呎,屈你係地主批鬥
佢無所不用其極
你估佢會講道理咩

佢只係西醫的一隻義勇軍
一隻被西醫界利用的義勇軍
幫西醫統一天下
解放自然療法
有功無獎

唔好用唔等於冇喎ok仔

事實你點證實係?

你自認嘅

做傳銷狗又係你自認

信佛又係你自認

我乜都冇夾硬加落你度

冇自認喎,做乜老屈?

又講大話

屈你傳銷
佢無所不用其極
你估佢會講道理咩

佢只係西醫的一隻義勇軍
幫西醫統一天下
解放自然療法
有功無獎

好似文革咁

你覺得佛教等於討論?
奇怪人果然有奇怪見解

又鸚鵡學舌

都話左你丟晒假架啦

唔好用唔等於冇喎ok仔

事實你點證實係?

你自認嘅

做傳銷狗又係你自認

信佛又係你自認

我乜都冇夾硬加落你度

冇自認喎,做乜老屈?

又講大話

屈你傳銷
佢無所不用其極
你估佢會講道理咩

佢只係西醫的一隻義勇軍
幫西醫統一天下
解放自然療法
有功無獎

西醫洗鬼我做打手

另類療法又幾時去到威脅到西醫嘅地步? 睇得自己咁高

所有野都係你自認, 講完扮唔記得話人屈你

試途將西醫=共產黨都好on9, 會有人信咩

amway會員joe2017, 傳銷狗一隻
amway會員

唔好用唔等於冇喎ok仔

事實你點證實係?

你自認嘅

做傳銷狗又係你自認

信佛又係你自認

我乜都冇夾硬加落你度

冇自認喎,做乜老屈?

又講大話

屈你傳銷
佢無所不用其極
你估佢會講道理咩

佢只係西醫的一隻義勇軍
幫西醫統一天下
解放自然療法
有功無獎

好似文革咁

共產黨義勇軍 vs 網上西醫義勇軍

共通點

1 理想主義,烏托邦主義。
2 以為自己信套理論,全球實現了必然會好,至少比現在好很多。
3 希望中共統一全國 vs 希望西醫統一天下。
4 出發點為社會整體利益著想。
5 多為義務無私性質。
6 戰鬥格,批鬥,老屈,人身攻擊,無所不用其極。
7 當統一天下成功,功臣大多有功無獎,不被記念。
8 當統一天下成功後,當初以為社會咁就會好的人,才發現社會不會因此變好,反變得更惡劣,才發覺自己被人利用。

你唔講科學唔通講信仰?

我先唔討論係唔係信仰

即係你自己都係估估吓啦

睇睇吓其實你覆段野根本就唔係說明非科學治療方法點解唔應該醫人,政府既態度都唔關事,不如你說明吓
amway會員

買家係傳銷,你社會常識差成咁 ?
唔該你去研究下,買家、傳銷、直銷的分別

唔好用唔等於冇喎ok仔

事實你點證實係?

你自認嘅

做傳銷狗又係你自認

信佛又係你自認

我乜都冇夾硬加落你度

冇自認喎,做乜老屈?

又講大話

屈你傳銷
佢無所不用其極
你估佢會講道理咩

佢只係西醫的一隻義勇軍
幫西醫統一天下
解放自然療法
有功無獎

好似文革咁

共通點

2 以為自己信套理論,全球實現了必然會好,至少比現在好很多。
5 多為義務無私性質。
8 當統一天下成功後,當初以為社會咁就會好的人,才發現社會不會因此變好,反變得更惡劣,才發覺自己被人利用。

繼續啦, 你無論點講西醫都唔會影響到咩

但俾人知道左你係傳銷狗就會冇生意

共通點

5 多為義務無私性質。
6 戰鬥格、批鬥、老屈、人身攻擊、刻意錯解,無意曲解,無所不用其極。
amway會員

買家係傳銷,你社會常識差成咁 ?
唔該你去研究下,買家、傳銷、直銷的分別

正常人聽到傳銷都要伸兩腳啦

唔好用唔等於冇喎ok仔

事實你點證實係?

你自認嘅

做傳銷狗又係你自認

信佛又係你自認

我乜都冇夾硬加落你度

冇自認喎,做乜老屈?

又講大話

屈你傳銷
佢無所不用其極
你估佢會講道理咩

佢只係西醫的一隻義勇軍
幫西醫統一天下
解放自然療法
有功無獎

好似文革咁

共通點

5 多為義務無私性質。

西醫唔會有影響
但你自己on99上檔姐

傳銷用連登,你 on9 ga
正常人都唔會用啦

共通點

5 多為義務無私性質。
6 戰鬥格、批鬥、老屈、人身攻擊、刻意錯解,無意曲解,無所不用其極。

講到西醫同on9療法一樣地位爭緊正純咁

把自己看得那麼高

joe2017 = 傳銷狗, 死全家

事實你點證實係?

你自認嘅

做傳銷狗又係你自認

信佛又係你自認

我乜都冇夾硬加落你度

冇自認喎,做乜老屈?

又講大話

屈你傳銷
佢無所不用其極
你估佢會講道理咩

佢只係西醫的一隻義勇軍
幫西醫統一天下
解放自然療法
有功無獎

好似文革咁

共通點

5 多為義務無私性質。

其實為咗目的而不惜抹黑,指鹿為馬都幾恐怖
真係有港獨既話,意見不同就即刻批鬥,批到冇異見者為止

唔好用唔等於冇喎ok仔

事實你點證實係?

你自認嘅

做傳銷狗又係你自認

信佛又係你自認

我乜都冇夾硬加落你度

冇自認喎,做乜老屈?

又講大話

屈你傳銷
佢無所不用其極
你估佢會講道理咩

佢只係西醫的一隻義勇軍
幫西醫統一天下
解放自然療法
有功無獎

好似文革咁

共通點

5 多為義務無私性質。

西醫唔會有影響
但你自己on99上檔姐

傳銷用連登,你 on9 ga
正常人都唔會用啦

你都唔係正常人

共通點

5 多為義務無私性質。

講到西醫同on9療法一樣地位爭緊正純咁

把自己看得那麼高

joe2017 = 傳銷狗, 死全家

義勇軍為西醫殉道

可憐西醫連一個仙都無比佢,真係慘

事實你點證實係?

你自認嘅

做傳銷狗又係你自認

信佛又係你自認

我乜都冇夾硬加落你度

冇自認喎,做乜老屈?

又講大話

屈你傳銷
佢無所不用其極
你估佢會講道理咩

佢只係西醫的一隻義勇軍
幫西醫統一天下
解放自然療法
有功無獎

好似文革咁

共通點

5 多為義務無私性質。

其實為咗目的而不惜抹黑,指鹿為馬都幾恐怖
真係有港獨既話,意見不同就即刻批鬥,批到冇異見者為止

高登連登文化來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞