西醫 vs 另類治療

1001 回覆
441 Like 80 Dislike
大家患病時
會搵咩醫生幫你,作為你的首選 / 首要考慮 ?

: 正統西醫,正皮

: 另類療法(e.g. 傳統中醫、現代中醫、食療、自然療法、脊醫、整脊、針灸、推拿、葛森療法、順勢療法、身心靈療法、手療、咖啡排毒、洗腸、信仰治療、祈禱治療等等),負皮
除左西醫 其他都好似信唔過咁
標題應該改做科學同偽科學好啲
我信採陰補陽
http://www.worldjournal.com/5128387/article-研究指出:另類療法治癌-死亡率高5倍/?ismobile=true

研究結果顯示,與採用標準療法相比,選擇用另類療法治療普通癌症的人死亡率高出多達五倍。

研究報告主要作者,耶魯醫學院的史凱勒‧鍾森說,乳癌和大腸癌這種情況最顯著,在確診後五年內死亡的機率分別高出5.6倍和4.6倍。

肺癌患者如拒絕傳統的開刀、放射線或化學治療,改用草藥、維他命、順勢療法、特別飲食或其他另類療法,死亡率會高出一倍以上。

不論採用傳統療法或另類療法,攝護腺癌患者確診後五年的存活率都高達90%左右,可是這未必證明另類療法有效,因為攝護腺癌早期進展非常緩慢,很少人因此喪生。

「法新社」報導,許多癌患面對預後情況不佳,或可能引起嚴重反胃和身體衰弱的痛苦化療,選擇採用各種另類療法,雖然醫生認為這些方法根本沒用,甚至可能造成傷害。

這些另類療法包括補充益生菌、維他命和礦物質;印度和中國傳統醫學;順勢療法和自然醫學;整脊或整骨推拿;涉及呼吸吐納的瑜珈、太極拳和氣功;禱告、打坐、引導想像等心靈療法。

研究團隊把美國281個罹患最普遍的乳癌、攝護腺癌、肺癌和大腸癌,並選擇採用另類療法的患者,與年紀相當的另外560名癌患做比較,結果第一組在確診五年內死亡的平均機率,比對照組高出2.5倍。

鍾森認為實際差距可能更大,因為研究資料只涵蓋初期資料,而原來尋求另類療法的人,病況惡化後可能轉而接受標準治療,因而延長存活期。

此外,尋求另類療法的人通常比較年輕健康,收入和教育程度也較高,因此存活機率較佳。

鍾森說,有多少癌患尋求另類療法不得而知,不過這些療法一年營業額可能達到幾十億元。
中醫快狠準
科學 vs 偽科學 aka 騙術
中醫快狠準

西醫先岩 打錯
我信採陰補陽

都係另類治療的一種
科學 vs 偽科學 aka 騙術

順勢療法和自然療法,把正統西醫 (aka 現代醫學),稱為「對抗療法」、「對抗治療」、「對抗醫學」。
都唔知係呢個post入面有冇人連conventional medicine/ CAM 個def.搞得清楚.
病左唔睇醫生 淨係訓教就想好返
都唔知係呢個post入面有冇人連conventional medicine/ CAM 個def.搞得清楚.

另類治療或替代醫學,分以下幾類

1 傳統醫學,或科學革命前的古老醫學 (eg 中醫、針灸等)

2 自然療法 (靠休息、運動、食療等醫病)

3 食療 (可視作自然療法一種,但也可是獨立系列。靠少吃、或素食、有機食物、多吃水果、或靠維他命、營養素、營養補充劑醫病。)

4 順勢療法

5 排毒 (洗腸、咖啡灌腸)

6 身心靈治療 (信念是心情好,疾病自然消失)(例子有冥想、瑜伽、新紀元醫學等)

7 宗教治療 (相信神靈會醫我們)(例子祈禱治療、通靈治療、飲符水醫病、搵神醫睇病)(即係搵佛祖/道士/耶穌/阿拉去打救)

除正規西醫外,以上七種,大家覺得邊類的替代治療最可靠?
我知用打機嚟比喻係好柒
當你受傷嘅時候,「西醫」就係幫你一次性或者週期性補血,同埋幫你開吸收傷害嘅護盾
「中醫」並冇任何直接治療技能,而係喺你受傷前或者受傷後,暫時提升你嘅生命值上限同物魔防,條血幾時先回滿就要睇返你自己嘅回血速率,意味住當你殘血嗰陣幾勁嘅「中醫」都救你唔到
我知用打機嚟比喻係好柒
當你受傷嘅時候,「西醫」就係幫你一次性或者週期性補血,同埋幫你開吸收傷害嘅護盾
「中醫」並冇任何直接治療技能,而係喺你受傷前或者受傷後,暫時提升你嘅生命值上限同物魔防,條血幾時先回滿就要睇返你自己嘅回血速率,意味住當你殘血嗰陣幾勁嘅「中醫」都救你唔到

其實你理解係正確
現代社會既癌症其實係好多生活問題累積出黎
平時已經唔知食左幾多奇怪野落肚
除非可以連成個生活習慣同環境改變
如果唔係中醫都唔係醫到好多
七分養,三分治
我知用打機嚟比喻係好柒

其實正解是 :

西醫係細菌發現後、全球化(全球資訊一體化)後發展的醫學。特點是科學化、全球化、實證化、但歷史太短,不夠歷史時間去驗證。

中醫是細菌發現前、全球化以前發展的醫學。特點是歷史悠久、病例多。
我知用打機嚟比喻係好柒

其實你理解係正確
現代社會既癌症其實係好多生活問題累積出黎
平時已經唔知食左幾多奇怪野落肚
除非可以連成個生活習慣同環境改變
如果唔係中醫都唔係醫到好多
七分養,三分治

惡劣嘅生活習慣係恐怖在你好多時候都唔為意,尤其係飲酒,捱夜,到出事嘅時候先醒覺呢啲危害健康嘅行為根本就唔必要,但係當初飲酒嗰陣自己咪又係諗住「飲多杯使死咩」,「打埋呢場先上床啦」 ,呢啲一慣咗就冇好嘢
中醫=以前嗰啲巫師亂咁搵堆嘢撈埋煲出嚟嘅「魔藥」
東方用天山雪蓮 西方用鳳凰羽毛

另類治療或替代醫學,分以下幾類

1 傳統醫學,或科學革命前的古老醫學 (eg 中醫、針灸等)

2 自然療法 (靠休息、運動、食療等醫病)

3 食療 (可視作自然療法一種,但也可是獨立系列。靠少吃、或素食、有機食物、多吃水果、或靠維他命、營養素、營養補充劑醫病。)

4 順勢療法

5 排毒 (洗腸、咖啡灌腸)

6 身心靈治療 (信念是心情好,疾病自然消失)(例子有冥想、瑜伽、新紀元醫學等)

7 宗教治療 (相信神靈會醫我們)(例子祈禱治療、通靈治療、飲符水醫病、搵神醫睇病)(即係搵佛祖/道士/耶穌/阿拉去打救)

除正規西醫外,以上七種,大家覺得邊類的替代治療最可靠?

病左當然要訓多d先好
就算食左藥唔訓多d都唔會好
Concept 錯左。

如果要公平地比較。

西醫應該要指外國既巫醫呀,草藥呀依類
中醫就係中國既草藥治療。

而一般人講既西醫,其實係指現代醫學,佢其實集合晒全世界各種古老醫學知識。
用科學方法去filter真係有用既成份,再大量生產咁解。
識行政, 得天下

自然療法頂瓜瓜

by 傳銷狗 + 政府垃圾 + cre pass joe2017
為大家簡單總結一下傳銷狗joe2017點spin嚟spin去,用左以下嘅野去證明自然療法(順序):

1. blame the victim,所以自然療法work;
2. 冇應用到量子物理學嘅科技,所以自然療法work;
3. 醫療制度有問題,所以自然療法work;
3. 經濟學係科學,所以自然療法work
4. 心理學係科學,所以自然療法work;
5. 佢自己打政府工,所以自然療法work;
6. 政府工請人好嚴謹,所以自然療法work;
7. 做政府工知道好多凡人唔知嘅秘密,所以自然療法work;
8. 做政府工都係精英,所以自然療法work;
9. 佢自己冇邏輯但鬧人冇邏輯,所以自然療法work;
10. 西醫同自然療法都係屎,所以自然療法work;
11. 佢好識點同人討論,所以自然療法work;
12. 打英文方便d又高級d,所以自然療法work;
13. 佢朋友好返,所以自然療法work;
14. 宗教自由,所以自然療法work;
15. 伊斯蘭教徒叫伊斯蘭人,所以自然療法work;
16. 扮演化論專家,所以自然療法work;

條友logic係:

政府請人嚴謹 > 我讀完中學經濟 > 我做政府工 > 我知好多制度問題 > 我識上網wiki >我係精英 > 我醒過西醫, 醒過所有學科嘅專家 > 我講嘅就係啱 > 權威陰謀論 > 制度下有問題 blame the victim > 我道德最高, 係聖人 > 自然療法work

上帝創世都要靠行政,但佢行政犀利過上帝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞