西醫 vs 另類治療

1001 回覆
441 Like 80 Dislike

大半世 我當七十五年
之前又要屌鳩人90年代先開始
照你個邏輯 應該到依家為止 一個研究成果都冇
但係事實上係已經有好多成果
咁你個大半世就已經唔成立 啫係鳩吹

大半世係指
出唔到對病人有幫助既治療方案
同埋我當一個人廿幾三十歲有事
當佢有八十歲命,大半世都係三四十年
而且對人黎講黎後生既時間係越重要

請問一聲你平時有咩病要用幾十年時間去研究,普通傷風感冒都要?好多慢性病都係有不良生活習慣影響,如果唔去改善生活習慣咁當然無得醫。但係衛生署日日叫你注意身體習慣你唔聽怪邊個,自然療法多嘢除咗包裝外同衛生署講有咩分別

好多時慢性病唔係改一改生活習慣就好得返
就算你話敏感症,西醫都唔會寫包單話你改變生活習慣就可以好返,同上文個西醫一樣,佢都冇叫個患者戒口
同埋我係講另類療法,唔單係指自然療法

WFC

你當然唔駛care,病人先會care呢啲野

所以好多所謂另類療法非常不付責任,例如聲稱改變身體pH值醫病等,利用病人的病急亂投醫心態賺錢。

所以政府係要有監管,好似中醫咁

你呢D叫輸打贏要, 亂鳩定義.

總之你過到科學原則就已經係醫學, 過唔到就係騙局.

唔洗理你另類定自然療法.

中醫證實左work嘅部分就係醫學, 唔係咩XX療法.

你不如攞西醫醫得好人嘅例子當作"西式療法" 去加強你地D垃圾騙局療法嘅說服力丫on9

咪撚on9天真啦

資本主義下
科學都可以講成偽科學,
偽科學一樣可以講成科學,
最重要係賺到錢。

全部醫療系統,都係under資本主義下。
科學,都係比資本主義愚弄住。

唔信,如果你有錢,試下俾10億科研機構,睇下班友會唔會老作研究報告,將不科學講成科學

港大醫學院,都易名成,香港大學李嘉誠醫學院啦

唔會.

你呢D柒頭真係心術不正, 以為個個好似你咁鍾意呃人

WFC

所以好多所謂另類療法非常不付責任,例如聲稱改變身體pH值醫病等,利用病人的病急亂投醫心態賺錢。

你不如攞西醫醫得好人嘅例子當作"西式療法" 去加強你地D垃圾騙局療法嘅說服力丫on9

咁係你強迫人用你定義咋喎
你點prove唔係科學就係騙局?
係科學就唔會呃病人?

證明你無知

醫生明知平藥醫到都開貴藥,做多餘既檢查係咪呃病人?

大半世 我當七十五年

大半世係指

請問一聲你平時有咩病要用幾十年時間去研究,普通傷風感冒都要?好多慢性病都係有不良生活習慣影響,如果唔去改善生活習慣咁當然無得醫。但係衛生署日日叫你注意身體習慣你唔聽怪邊個,自然療法多嘢除咗包裝外同衛生署講有咩分別

就算你話敏感症,西醫都唔會寫包單話你改變生活習慣就可以好返,同上文個西醫一樣,佢都冇叫個患者戒口

WFC

上面成班友,睇野太微觀
以為現在醫療問題,係科學和醫學問題

科學和醫學當然重要
但目前社會上醫療制度問題
最恐怖唔係科學技術不夠
唔係西醫中醫自然療法系統問題
係整個社會體制問題
特別是資本主義

明明冇病sell到你有,
有病亂醫,醫都你殘,之後又再sell你。

不論是西醫又好、自然療法又好、中醫又好、食療又好,脊醫又好,替代醫學又好,都見得多啦。

有監管,會好好多,但治唔到本
一樣會鑽法律漏洞和語言藝術氹你買

西醫點無冇病sell到你有病

屌,我試過做身體檢查,私家診所,mtr club送

免費驗血壓和尿,血壓嚴重超左標,被sell療程

之後返去科學館和公立醫院機度,一切正常健康

部機d數據都可以做假。

有朋友,仲勁,冇癌病,有些唔舒服
去法國醫院睇,話佢好嚴重

資本主義,醫療造假,不限中西醫和另類治療的。

大半世 我當七十五年

大半世係指

WFC

咪撚on9天真啦

資本主義下
科學都可以講成偽科學,
最重要係賺到錢。

唔信,如果你有錢,試下俾10億科研機構,睇下班友會唔會老作研究報告,將不科學講成科學

唔會.

咁你就真係正一on9柒的

社會科學盲。

WFC

上面成班友,睇野太微觀
以為現在醫療問題,係科學和醫學問題

科學和醫學當然重要
但目前社會上醫療制度問題
最恐怖唔係科學技術不夠
唔係西醫中醫自然療法系統問題
係整個社會體制問題
特別是資本主義

明明冇病sell到你有,
有病亂醫,醫都你殘,之後又再sell你。

不論是西醫又好、自然療法又好、中醫又好、食療又好,脊醫又好,替代醫學又好,都見得多啦。

有監管,會好好多,但治唔到本
一樣會鑽法律漏洞和語言藝術氹你買

西醫點無冇病sell到你有病

屌,我試過做身體檢查,私家診所,mtr club送

免費驗血壓和尿,血壓嚴重超左標,被sell療程

之後返去科學館和公立醫院機度,一切正常健康

部機d數據都可以做假。

有朋友,仲勁,冇癌病,有些唔舒服
去法國醫院睇,話佢好嚴重

資本主義,醫療造假,不限中西醫和另類治療的。

似你有語癌多d wo
呢兩條友真係好on9

將人同科學擺埋一齊, 傻仔俾人昆就話係科學昆你

嘗試去掩飾另類/自然療法 本身 就係騙局

呢D咪邏輯混亂, 別有用心.
曼戴爾松醫學博士 Robert S. Mendelsohn, M.D.,不僅是一位名醫,而且曾任美國知名大醫院的院長,著名研究所的研究員,醫學院的教授,伊利諾州醫師執照局的局長,還是美國醫學會(AMD——AMERICAMEDIC ALASSOCIATION一個具有超強政治力量的工會組織——美國醫師工會)的領袖。

1980 年他在美國 WARNERBOOKS 出版社出版了一部巨著,書名是《一個醫學叛逆者的自白 CONFESSION OF A MEDICAL HERETIC》。這本書再版過無數次,擁有無數讀者。

這些忠實的讀者們紛紛站出來,自發成立了一個組織,叫做「全國健康聯盟」,公推曼博士為會長,美國大城小鎮都有分會,定期舉行集會,並邀請名人演講,還有定期會刊。

這是西方有史以來首次對醫藥界的大革命。

曼戴爾松博士此書的副題是:如何捍衛自己的生命,不受醫生、化學藥物和醫院的坑害。

封面上列出六個重點:

(1)醫院的年度身體檢查是一個陷阱。

(2)醫院是患者的險地和死所。

(3)大多數外科手術給患者的傷害遠大於益處。

(4)所謂疾病化驗或檢驗,檢驗的體系和過程不合理,簡直是腐敗一團,即使是最好的科學儀器,也是錯誤百出,完全不可信任。

(5)絕大多數的化學藥物不但沒有治療的真實效果,反而是致病、添病的緣由。

(6)X 光的檢驗是診斷程序的重點和特色,「一張照片勝過千言萬語」,不但輻射線對人十分危險,而且檢驗結果錯誤頻出。因為解讀 X 光照片的是人,是人就會受偏見、情緒的影響而導致錯誤的判斷。即使是同一個專家,在十年後再次解讀同一張照片,就有 75% 的偏差(試驗證明)。
呢兩條友真係好on9

所以避免騙局,就要有監管
點解以前有咁多人都講

要搞掂左社會科學問題,再解決自然科學問題,先是社會出路 ?

自然科學強,社會科學問題多,結果是用科學整核彈、生化武器。醫生冇醫德。

社會科學強,就算自然科學弱,人類有互助精神,冇惡性批鬥,真正共產,冇戰爭已經好好。
呢兩條友真係好on9

屌,on9
咁撚似中共外交宣傳策略

美國、日本都是別有用心

非中國別有用人

大半世 我當七十五年

大半世係指

WFC

咪撚on9天真啦

資本主義下
科學都可以講成偽科學,
最重要係賺到錢。

唔會.

社會科學盲。

小人之心 嬲豬了

如果你讀過下書就知科學係咩
呢兩條友真係好on9

屌,on9
咁撚似中共外交宣傳策略

美國、日本都是別有用心

非中國就別有用心
曼戴爾松醫學博士 Robert S. Mendelsohn, M.D.,不僅是一位名醫,而且曾任美國知名大醫院的院長,著名研究所的研究員,醫學院的教授,伊利諾州醫師執照局的局長,還是美國醫學會(AMD——AMERICAMEDIC ALASSOCIATION一個具有超強政治力量的工會組織——美國醫師工會)的領袖。

1980 年他在美國 WARNERBOOKS 出版社出版了一部巨著,書名是《一個醫學叛逆者的自白 CONFESSION OF A MEDICAL HERETIC》。這本書再版過無數次,擁有無數讀者。

這些忠實的讀者們紛紛站出來,自發成立了一個組織,叫做「全國健康聯盟」,公推曼博士為會長,美國大城小鎮都有分會,定期舉行集會,並邀請名人演講,還有定期會刊。

這是西方有史以來首次對醫藥界的大革命。

曼戴爾松博士此書的副題是:如何捍衛自己的生命,不受醫生、化學藥物和醫院的坑害。

封面上列出六個重點:

(1)醫院的年度身體檢查是一個陷阱。

(2)醫院是患者的險地和死所。

(3)大多數外科手術給患者的傷害遠大於益處。

(4)所謂疾病化驗或檢驗,檢驗的體系和過程不合理,簡直是腐敗一團,即使是最好的科學儀器,也是錯誤百出,完全不可信任。

(5)絕大多數的化學藥物不但沒有治療的真實效果,反而是致病、添病的緣由。

(6)X 光的檢驗是診斷程序的重點和特色,「一張照片勝過千言萬語」,不但輻射線對人十分危險,而且檢驗結果錯誤頻出。因為解讀 X 光照片的是人,是人就會受偏見、情緒的影響而導致錯誤的判斷。即使是同一個專家,在十年後再次解讀同一張照片,就有 75% 的偏差(試驗證明)。

點睇呢本書

大半世 我當七十五年

大半世係指

WFC

咪撚on9天真啦

資本主義下
科學都可以講成偽科學,
最重要係賺到錢。

唔會.

社會科學盲。

小人之心 嬲豬了

如果你讀過下書就知科學係咩

樓主,我以前一向認同

理 >文

睇完你post

我終於知點解社會一直講
理 不會 > 文
點解以前有咁多人都講

自然科學強,社會科學問題多,結果是用科學整核彈、生化武器。醫生冇醫德。

社會科學強,就算自然科學弱,人類有互助精神,冇惡性批鬥,真正共產,冇戰爭已經好好。

柒頭, 首先我唔知咩"以前有咁多人都講"係邊度嚟

再者無論道德如何, 核彈原理係唔會變

你而家係想爭論 人類如果道德好就可以用魔法整核彈

智障真係智障, 完全唔知自己衰咩
點解以前有咁多人都講

笑撚死人
中共初上台未真正共產,而且係科學同科技超弱。
最後餓死幾千萬人
點解以前有咁多人都講

on9

現在係中西醫和另類療法之爭

現在講緊實證醫學,中醫都開始講實證醫學,自然療法和另類療法都開始講緊實證。

咪撚on9 la
有問題一早被取代
仲sell都咁多人信
你當人on9
其實最撚on9係你自己
點解以前有咁多人都講

笑撚死人
中共初上台未真正共產,而且係科學同科技超弱。
最後餓死幾千萬人

真正共產應改為
可持續發展,substainable的共產主義
點解以前有咁多人都講

on9

現在講緊實證醫學,中醫都開始講實證醫學,自然療法和另類療法都開始講緊實證

咪撚on9 la
有問題一早被取代
仲sell都咁多人信
你當人on9
其實最撚on9係你自己

如果可以用科學原則證實嘅就唔係叫"另類" / "自然".

叫得另類就即係騙局

咪撚再偷人光環
點解以前有咁多人都講

on9

現在講緊實證醫學,中醫都開始講實證醫學,自然療法和另類療法都開始講緊實證

咪撚on9 la
有問題一早被取代
仲sell都咁多人信
你當人on9
其實最撚on9係你自己

叫得另類就即係騙局

咪撚再偷人光環

on9
維生素唔然講科學 ?
維生素療法一樣是另類治療
點解以前有咁多人都講

on9

咪撚on9 la
有問題一早被取代
仲sell都咁多人信
你當人on9
其實最撚on9係你自己

叫得另類就即係騙局

咪撚再偷人光環

咁西醫系統究竟係唔係科學?
原來joe 哥去左高登避難

link

不如下次寫埋joe2017入香港網路大典度啦
強力建議

你有閪資格入網典咩
原來joe 哥去左高登避難

link

不如下次寫埋joe2017入香港網路大典度啦
強力建議

你有閪資格入網典咩

你再推,不繼起底,我咪有資格lor
點解以前有咁多人都講

on9

咪撚on9 la
有問題一早被取代
仲sell都咁多人信
你當人on9
其實最撚on9係你自己

叫得另類就即係騙局

咪撚再偷人光環

on9
維生素唔然講科學 ?

'
維生素 同 維生素療法 差好撚遠喎

點解以前有咁多人都講

on9

咪撚on9 la
有問題一早被取代
仲sell都咁多人信
你當人on9
其實最撚on9係你自己

叫得另類就即係騙局

咪撚再偷人光環

on9
維生素唔然講科學 ?

問題就係太多扮科學,借科學個名去搵笨而且不受監管
而你呢d識少少但其實咩野都唔識,又信自己咩野都知既人最易上腦中晒伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞