西醫 vs 另類治療

1001 回覆
441 Like 80 Dislike

乜原來你仲喺600年前嘅時空

我笑得好辛苦

唔係公元前幾百年,希臘佬已經prove咗地球係圓咩

jeo哥真係愈描愈柒
同關家姐有得fight

諸訴荒謬 on99

好心啦 你柒左就唔好老屈古人既驗證方式
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E6%97%A5%E5%BF%83%E8%AF%B4
正正就係可以被推翻 先係科學既精神
地心說當時點解係流行係因為以當時既觀察數據 得出黎既結論 但係因為伽利略發明左天文望遠鏡 証明日心說先係岩

人地提出日心說個陣已經有証明 直到伽利略直頭有天文望遠鏡更加直接咁去觀察 但係你就一d冇實証有用既野拎出黎叫人去信 係咪on9?仲要大口氣到你可以唔比錢 但叫人寫定遺囑?你憑d乜?

on9
我講古人
幾時講古代學者,古代科學家
仲有古中國,嚴格來說,沒有科學

不如你答左我紅字先 你憑d乜咁大口氣到 可以叫人唔好比錢 但要寫定遺囑?醫生都唔夠膽咁講

閱讀理解零分 ?

西醫話左,冇藥醫和必死
你又唔試另類治療
唔寫定遺囑可以點 ?

西醫就算絕症, 通常都可以用醫療科技同藥物延命(有命等到有效療法出現咪唔駛死), 再唔得都仲有紓緩治療減輕病人痛苦
吓吓叫人試另類療法, 除咗姨媽姑姐同鱔稿之外有冇數據話好多絕症病人醫返好先? (嗱, 你講到另類療法係唯一希望, 咁梗係你攞證據出嚟啦)
另類治療師唔肯喺公信力高嘅期刊發表報告所以我都好難搵證據證明幾多人醫唔好或者仲死快咗, 不過上親報紙人盡皆知嘅都係死得仲快同痛苦嘅案例囉

不如我再貼返之前個post嗰五個案例出嚟?
信自然療法死全家!
https://lihkg.com/thread/451776/page/1

中醫冇發表期刊報告?

再一次講
反自然療法
唔該講明反邊種自然療法
免引起不必要爭論

發表期刊嘅係你所謂嘅現代醫, 唔關你一路吹捧唔駛化學嘅傳統中醫事

仲有, 你就識講唔好反哂所有另類療法, 要講明反邊種
反現代醫學嗰陣又唔見你咁講?

通常反都係高風險醫療和手術

搭橋同移植夠高風險未?
反埋佢好無?

對一個疾病

當西醫提出高風險手術 (如開腦手術)
vs
另類治療提出低風險治療方式 (如中醫藥)
比較

你點揀 ?

西醫都唔建議開腦
開得都係無得揀
你中風腦can唔開腦等死?

講清楚些

對一個疾病(腦部生左腫瘤,證實是良性腫瘤。但有很輕微的機會,大約5%,會變惡性腫瘤。)

西醫提出高風險手術 (如開腦手術)
vs
比較

你點揀 ?

對唔住
西醫唔會迫你開刀
佢多數建議觀察
所以你呢條問題不成立
利申睇緊神經外科

建議,唔係迫你

佢會唔建議
同埋唔會好似電視劇咁講幾多%
呃人行遠啲

都話係真實案例

我想知邊間醫院醫生會講percentage 喎

公立政府醫院
朋友自己分享case
叫我地俾recommendation
percentage可能未必係政府醫院醫生講
自己估
但醫生話輕微機會變惡性腫瘤
當時係2002年
當時人選擇做手術,現在手術已完成。
手術後生活正常,但個人記性差左同容易做漏野。

我笑得好辛苦

jeo哥真係愈描愈柒
同關家姐有得fight

諸訴荒謬 on99

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E6%97%A5%E5%BF%83%E8%AF%B4
地心說當時點解係流行係因為以當時既觀察數據 得出黎既結論 但係因為伽利略發明左天文望遠鏡 証明日心說先係岩

人地提出日心說個陣已經有証明 直到伽利略直頭有天文望遠鏡更加直接咁去觀察 但係你就一d冇實証有用既野拎出黎叫人去信 係咪on9?仲要大口氣到你可以唔比錢 但叫人寫定遺囑?你憑d乜?

on9
我講古人

不如你答左我紅字先 你憑d乜咁大口氣到 可以叫人唔好比錢 但要寫定遺囑?醫生都唔夠膽咁講

閱讀理解零分 ?

西醫話左,冇藥醫和必死
你又唔試另類治療
唔寫定遺囑可以點 ?

西醫就算絕症, 通常都可以用醫療科技同藥物延命(有命等到有效療法出現咪唔駛死), 再唔得都仲有紓緩治療減輕病人痛苦
吓吓叫人試另類療法, 除咗姨媽姑姐同鱔稿之外有冇數據話好多絕症病人醫返好先? (嗱, 你講到另類療法係唯一希望, 咁梗係你攞證據出嚟啦)
另類治療師唔肯喺公信力高嘅期刊發表報告所以我都好難搵證據證明幾多人醫唔好或者仲死快咗, 不過上親報紙人盡皆知嘅都係死得仲快同痛苦嘅案例囉

信自然療法死全家!
https://lihkg.com/thread/451776/page/1

中醫冇發表期刊報告?

再一次講
反自然療法
唔該講明反邊種自然療法
免引起不必要爭論

發表期刊嘅係你所謂嘅現代醫, 唔關你一路吹捧唔駛化學嘅傳統中醫事

搭橋同移植夠高風險未?
反埋佢好無?

對一個疾病

vs
比較

你點揀 ?

西醫都唔建議開腦
開得都係無得揀

講清楚些

對一個疾病(腦部生左腫瘤,證實是良性腫瘤。但有很輕微的機會,大約5%,會變惡性腫瘤。)

vs
比較

你點揀 ?

對唔住
西醫唔會迫你開刀
佢多數建議觀察
所以你呢條問題不成立
利申睇緊神經外科

建議,唔係迫你

係你講死咗話西醫一定用高風險選項噃
知道病情初期唔會咁快開腦就轉口風?
再講, 西醫除咗開腦仲有放射治療, 化學治療, 再新啲仲有微創同冷凍療法(其實都好舊)
真係到最晚期粒瘤太大先開刀

不如掉返轉頭
中醫食藥醫唔好嘅話下一步要點做?

唔知 當事人已選擇西醫方式治療
做完手術

搭橋同移植夠高風險未?
反埋佢好無?

對一個疾病

vs
比較

你點揀 ?

西醫都唔建議開腦
開得都係無得揀

講清楚些

vs
比較

你點揀 ?

對唔住
西醫唔會迫你開刀
佢多數建議觀察
所以你呢條問題不成立
利申睇緊神經外科

建議,唔係迫你

佢會唔建議
呃人行遠啲

真實案例

哦, 原來係現代醫學受害者
難怪咁捧另類療法
Joe巴有被害妄想同焦慮記得準時食藥

my friend, not me, sorry

搭橋同移植夠高風險未?
反埋佢好無?

對一個疾病

vs
比較

你點揀 ?

西醫都唔建議開腦
開得都係無得揀

講清楚些

vs
比較

你點揀 ?

對唔住
西醫唔會迫你開刀
佢多數建議觀察
所以你呢條問題不成立
利申睇緊神經外科

建議,唔係迫你

佢會唔建議
呃人行遠啲

真實案例

難怪咁捧另類療法

另類治療受害者vs現代醫學受害者口水戰

我笑得好辛苦

jeo哥真係愈描愈柒
同關家姐有得fight

諸訴荒謬 on99

on9
我講古人

閱讀理解零分 ?

西醫話左,冇藥醫和必死
你又唔試另類治療
唔寫定遺囑可以點 ?

信自然療法死全家!

中醫冇發表期刊報告?

再一次講
反自然療法
唔該講明反邊種自然療法
免引起不必要爭論

搭橋同移植夠高風險未?
反埋佢好無?

對一個疾病

vs
比較

你點揀 ?

西醫都唔建議開腦
開得都係無得揀

講清楚些

vs
比較

你點揀 ?

對唔住
西醫唔會迫你開刀
佢多數建議觀察
所以你呢條問題不成立
利申睇緊神經外科

建議,唔係迫你

佢會唔建議
呃人行遠啲

都話係真實案例

我想知邊間醫院醫生會講percentage 喎

公立政府醫院
朋友自己分享case
叫我地俾recommendation
percentage可能未必係政府醫院醫生講
自己估
但醫生話輕微機會變惡性腫瘤
當時係2002年
當時人選擇做手術,現在手術已完成。
手術後生活正常,但個人記性差左同容易做漏野。

自己估個percentage 出嚟
佩服

上網搵到醫唔好唔等於所有人都醫唔好

所以你地咪唔專重數據,靠人云亦云囉

去手機台行一轉就知啦,上得嚟嘈嘅都係部機有事先會上嚟講上嚟問,部機好地地點會上網嘈

因果都未搞清楚

咁你咪離地囉,醫唔好既人就由佢自生自滅唔好冇

冇話由佢㗎, 好多時係病人選擇放棄唔再睇
跟住有啲人唔好彩咪信咗另類療法, 洗咗十幾廿萬元醫唔好甚或至病情嚴重咗又返去睇醫生
呢班人同醫生醫好嘅病人唔出聲就當佢哋唔存在

越睇越嚴重重睇咩?
同一番說話比返你,更多睇唔好既人都冇出聲架

由始至終都係你講愈醫愈嚴重

事實就係咁,網上大把活生生既例子
類固醇上癮亦唔係作出黎

啱啱睇過TCA係類固醇cream用太耐或者太勁
再講, 用注射式類固醇反而治到TCA
呢樣National Institute of Health有報告

你知唔知點解會用太耐或者太勁
就係因為類固醇係醫唔好濕疹
患者用完藥就復發,發完又覆診
覆多幾次身體適應咗劑量要提高先有用
長期咁用咪類固醇上癮
之後重要用類固醇去醫返呢樣野
最後咪入院長鈎類固醇等骨枯囉
醫學報告唔會同你講呢啲野架
收皮啦joe哥
講單咁既“例子“出黎你唔撚面紅架?

吹到幾多%幾多成數,師奶都厄唔柒到啦仲真實例子,傳銷撚把口有邊句真架

搭橋同移植夠高風險未?
反埋佢好無?

對一個疾病

vs
比較

你點揀 ?

西醫都唔建議開腦
開得都係無得揀

講清楚些

vs
比較

你點揀 ?

對唔住
西醫唔會迫你開刀
佢多數建議觀察
所以你呢條問題不成立
利申睇緊神經外科

建議,唔係迫你

佢會唔建議
呃人行遠啲

真實案例

難怪咁捧另類療法

通常冇朋友係現代醫學受害者
一般都會揀西醫
少數揀中醫
通常不會信自然療法和另類治療

揀得另類治療或自然療法的,都是見識或經歷到西醫的問題,eg 越醫越差
收皮啦joe哥

吹到幾多%幾多成數,師奶都厄唔柒到啦仲真實例子,傳銷撚把口有邊句真架

on9
自然療法一定傳銷狗

sorry合法傳銷唔係sell自然療法
係sell正常product多
最多係家居用品
收皮啦joe哥

on9
自然療法一定傳銷狗

最多係家居用品

搵得最多的sale,係sell保險和金融產品
sell 101那些

仲有些類似amway, 就sell佢個marketing program,主力唔係sell自然療法。
另外就我所見
至於 buy 自然療法
多數係 new age 撚
佛撚居多

基督撚,天主撚,科學撚就buy正規西醫,少數會搵中醫
收皮啦joe哥

on9
自然療法一定傳銷狗

最多係家居用品

sell 101那些

仲有些類似amway, 就sell佢個marketing program,主力唔係sell自然療法。

你係咪好撚欠屌?
做咩咁肉緊解釋你d傳銷plan

仲有乜鳩叫合法傳銷,層壓式推銷有邊忽為合法,合法就唔會叫傳銷,又係厄師奶口吻搵食行遠d啦老千仔
收皮啦joe哥

on9
自然療法一定傳銷狗

最多係家居用品

sell 101那些

你係咪好撚欠屌?

仲有乜鳩叫合法傳銷,層壓式推銷有邊忽為合法,合法就唔會叫傳銷,又係厄師奶口吻搵食行遠d啦老千仔

你唔撚係話,你唔撚識分合法傳銷、非法傳銷、層壓式三者分別 ?
自己上網search下好過。
自己社會知識差,咪出來獻醜。
收皮啦joe哥

on9
自然療法一定傳銷狗

最多係家居用品

sell 101那些

你係咪好撚欠屌?

邊有肉緊
你社會常識咁差
小心被人騙
收皮啦joe哥

offtopic

傾緊另類治療科學性,又轉移話題去傳銷

on99

你首先假定左西醫醫濕疹會越醫越嚴重
我唔會上你當

所以我咪叫你自己睇吓唔同既forum病人自己既feedback, 唔好一味從醫療理論上講,醫療既對象係病人,病人先係主體,病人既感受係最重要,唔係就太離地,search吓紅皮症,類固醇上癮,外國既都好多例子

因為有西醫控制唔到濕疹嘅個案=西醫無用仲會越醫越差?
咁係咪西醫手上有病人因爲肺癆死左
所以西醫對肺癆無用?

請問上文中我邊到講過西醫冇用呢?
有冇睇我呢段?

「事實上我認為西醫用類固醇都可以唔係惡事,因為輕微既濕疹係控制到,最主要係唔係明知會用落去會令你上癮都繼續俾你用,即係存心欺騙」

濕疹睇西醫越睇越嚴重,都係唔適合既治療
係唔係惡事
呢句仲唔係?

我話醫濕疹冇用唔等於全個西醫冇用喎

咁你係唔係已經前設左
濕疹睇西醫越睇越嚴重先?

係呀,呢個係事實
你上網可以搵到好多case

就算我從用藥層面上分析
都唔會有一個皮膚專科醫生會講類固醇醫得好濕疹
最多係控制
只要一日會復發, 就要KEEP住用藥
KEEP住用藥就會有依賴性,最後就係類固醇上癮
所以西醫對大部分濕疹患者黎講唔係一個合適既治療方案
收皮啦joe哥

offtopic

傾緊另類治療科學性,又轉移話題去傳銷

on99

繼五毛後,出現屈毛。

現在最新出現,屈傳銷。

你首先假定左西醫醫濕疹會越醫越嚴重
我唔會上你當

所以我咪叫你自己睇吓唔同既forum病人自己既feedback, 唔好一味從醫療理論上講,醫療既對象係病人,病人先係主體,病人既感受係最重要,唔係就太離地,search吓紅皮症,類固醇上癮,外國既都好多例子

因為有西醫控制唔到濕疹嘅個案=西醫無用仲會越醫越差?
咁係咪西醫手上有病人因爲肺癆死左
所以西醫對肺癆無用?

請問上文中我邊到講過西醫冇用呢?
有冇睇我呢段?

「事實上我認為西醫用類固醇都可以唔係惡事,因為輕微既濕疹係控制到,最主要係唔係明知會用落去會令你上癮都繼續俾你用,即係存心欺騙」

濕疹睇西醫越睇越嚴重,都係唔適合既治療
係唔係惡事
呢句仲唔係?

我話醫濕疹冇用唔等於全個西醫冇用喎

咁你係唔係已經前設左
濕疹睇西醫越睇越嚴重先?

係呀,呢個係事實
你上網可以搵到好多case

就算我從用藥層面上分析
都唔會有一個皮膚專科醫生會講類固醇醫得好濕疹
最多係控制
只要一日會復發, 就要KEEP住用藥
KEEP住用藥就會有依賴性,最後就係類固醇上癮
所以西醫對大部分濕疹患者黎講唔係一個合適既治療方案

班屈傳銷黨,點會聽你講。
水晶療法
靈氣療法
能量醫學
維生素療法
中醫
藏醫
跌打
針灸
推拿
順勢療法
葛森療法
飲尿療法(尿療法)
食生療法
素食療法
食氣療法
催眠
前世回溯療法
身心靈療法
瑜伽療法
New Age 提出的療法

全部都可作替代醫學和自然療法,
唔同療法的檔次都唔同。

反自然療法,唔該講清楚反邊樣。

搭橋同移植夠高風險未?
反埋佢好無?

對一個疾病

vs
比較

你點揀 ?

西醫都唔建議開腦
開得都係無得揀

講清楚些

vs
比較

你點揀 ?

對唔住
西醫唔會迫你開刀
佢多數建議觀察
所以你呢條問題不成立
利申睇緊神經外科

建議,唔係迫你

佢會唔建議
呃人行遠啲

真實案例

難怪咁捧另類療法

講真,
唔係另類治療受害者 / 西醫受害者,
邊有人會咁神心黎呢個post討論傾咁耐 ?

仲要變罵戰 ,
仲要有人屈傳銷。
真係做傳銷,就落街sell人啦,
仲同你在學術區談自然療法科學性問題咩,
時間好寶貴。
買家當傳銷佬,唔係屈傳銷黨,仲係咩 ?
New age撚介紹下

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/新纪元运动

其實另類療法都係整個 new age movement 重點項目。
New age撚介紹下

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/新纪元运动

其實另類療法都係整個 new age movement 重點項目。

新紀元的支持者可能會採用替代療法,結合或取代講求實徵的正規醫學。[5][65]

新紀元的支持者可能會採用替代療法,結合或取代講求實徵的正規醫學。

某些新紀元的醫學派別特別關注病患的整體健康,而不是像傳統的西醫那樣只頭痛醫頭,腳痛醫腳。有些醫師多少都已經接受了整體醫療的理論。
香港中通社4月24日電 (記者 蘇秦粵)香港中文大學校長沈祖堯24日表示,在治療“非典型肺炎疫症”(“非典”)和肝病期間,看不到有中醫直接殺死病毒的數據,但相信中醫可以對治療有輔助作用,可與西醫一起用於治療。
  長期從事西醫內科及藥物教研的沈祖堯,曾在2003年“非典型肺炎疫症”爆發期間,積極進行抗疫工作,與另外2名香港醫生同被《時代》週刊譽為當年的“亞洲英雄”。沈祖堯表示,“非典”時期並沒有中醫藥直接殺死非典病毒的數據,但中醫幫助病人白血球降低,令病人更快復原。
  沈祖堯當天出席一個頒獎典禮之後會見傳媒時表示,在對肝炎病人的治療中曾經用過中藥,也看不到病毒直接被中藥殺死的例子,但相信中藥可以對治療有輔助作用。
  “替代醫學”是由西方國家劃定的常規西醫治療以外的補充療法,包括中醫傳統的草藥和針灸。沈祖堯表示, 替代醫學在國外有很多方法,但經驗證的案例很少,缺乏證據,仍需要更多的研究。
  對於社會上對中、西藥的不同看法,沈祖堯表示,不應該抱著誰取代誰的態度,而是應該研究如何將中、西醫相輔相成,真正更好地結合,令病人更好康復。(完)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞