西醫 vs 另類治療

1001 回覆
441 Like 80 Dislike
有種西藥係專門醫哮喘 問題就係佢嘅副作用會令個病人有濕疹 有濕疹之後醫生就開類固醇 身邊有個朋友就係咁

如果中藥你地覺得理解唔到,咁中醫推拿針灸呢? 點解宜家 運動科學同物理治療都會運用呢?據我所知,大部分 腰椎盤突出or脊柱側彎都係用中醫嘅 推拿 同 復位(板法)手法。

代答,未證實之前用就係錯,證實咗之後用就係啱

既然中醫有部分 可以已經被證實,係可重复性使用治療,就已經唔可以歸納做自然療法同另類療法。

代答,證實咗既部分叫現代中醫,係現代醫學既一部分,同未證實既傳統中醫唔同,西醫只會慢慢吸收哂中醫既優點,傳統中醫就冇用

[img]圖片網址[/img]
但係 宜家運動科學,常用嘅電針,姐係針灸,又 涉及 經絡,經絡又涉及氣,氣又涉及 中醫基礎理論。 無論 現代中醫定係傳統中醫都係無辦法擺脫中醫基礎理論架bo

拿,呢樣就係我講既野
話現代化中醫之後傳統中醫就如糟糠嗰位巴打重未覆到我

我仲以為你班三幅屁柒頭冇貨先睇其他post啫, 點知你班契弟又攞返舊論點同手法捲土重來, 冇覆就話我答你唔到
記住, 唔係個個人都好似你兩個咁得閒全日mon post

講到針灸, 我好耐之前都睇過有外國研究針灸, 經絡同神經嘅關係
本來仲諗住循呢個方向搵多啲資料, 點知英文wiki成篇都係話針灸作為醫療手段唔可靠, 氣, 經絡同穴道亦冇組織學或者生理學根據, 仲引哂論文
而傳到歐美嘅另類療法針灸亦都由刺激經絡改為刺激神經
想幫都幫你唔到

但你成篇野都冇回應到個問題
邊到prove到你所謂既中醫現代化之後就可以棄傳統中醫如糟粕,脫離中醫理論既現代化中醫又點解可以稱為中醫

個個都話唔覆唔等於答唔到
但上個post又係咁話joe2017潛水,又無視咁
都幾雙重標準吓
各位

勿將西醫宗教化

勿將替代醫學和自然療法妖魔化

而家係你將on9療法宗教化

傳銷狗又調轉講
各位

勿將西醫宗教化

傳銷狗又調轉講

肯認屈我做傳銷未?
唔係就等同自認敗走架啦

我存疑你做傳銷已經可以當真啦
Apply to your logic

apply to my logic 你已經敗走咗
即係你都承認呢樣野

哈哈哈哈
真係好好笑
以子之矛 攻子之盾都唔識

佢可以當真架,同時唔該接受埋自己敗走呢個事實

你嘅logic唔係我嘅logic 亦唔係呢個世界嘅logic
on9
我只係指出你logic嘅矛盾之處
你閱讀理解係咪肥佬

我幾時有話我既logic係你既logic呀。。
邊個閱讀理解有問題
佢可以用我既logic當中,咁佢都要接受自己敗走,有咩唔明?

痴線
自己睇返以子之矛 攻子之盾嗰典故
人地咁講
即係唔鳩信你講嘅嘢囉
唔通你可以搵第二個解釋

即係你用錯典故囉
佢一面唔信我講既野,一面話我係傳銷,咁係邊個logic有問題
一係就認咗佢,話佢係屈我做傳銷囉

唔洗我prove

你撐另類療法已經等於自己認左

你講野又錯漏百出又冇邏輯, 又係OU仔低學歷, 完全冇說服力, 你點唔認都冇用.
各位

勿將西醫宗教化

傳銷狗又調轉講

肯認屈我做傳銷未?
唔係就等同自認敗走架啦

又錯喇

即係又設定左人地一定係屈你先可以討論

點解有人會咁on9

哈哈哈哈
真係好好笑

你嘅logic唔係我嘅logic 亦唔係呢個世界嘅logic
on9
你閱讀理解係咪肥佬

邊個閱讀理解有問題
佢可以用我既logic當中,咁佢都要接受自己敗走,有咩唔明?

痴線
人地咁講
即係唔鳩信你講嘅嘢囉
唔通你可以搵第二個解釋

即係你用錯典故囉
佢一面唔信我講既野,一面話我係傳銷,咁係邊個logic有問題

唔洗我prove

你講野又錯漏百出又冇邏輯, 又係OU仔低學歷, 完全冇說服力, 你點唔認都冇用.

咁你咁支持西醫一定係收咗錢做打手
唔洗prove
好弱呀

講學術又錯

想寸咀又寸唔到

各位

勿將西醫宗教化

傳銷狗又調轉講

肯認屈我做傳銷未?
唔係就等同自認敗走架啦

又錯喇

即係又設定左人地一定係屈你先可以討論

點解有人會咁on9

你咪又係設定咗我做傳銷
收錢打手
好弱呀

講學術又錯

想寸咀又寸唔到

好過收錢上黎做打手啦

哈哈哈哈
真係好好笑

on9
你閱讀理解係咪肥佬

邊個閱讀理解有問題

痴線
人地咁講
即係唔鳩信你講嘅嘢囉
唔通你可以搵第二個解釋

即係你用錯典故囉

唔洗我prove

唔洗prove

西醫都要打手架咩

反而D乜柒療法傳銷公司就一定要啦

好撚蠢, 自己掘個窿跳落去

on9
你閱讀理解係咪肥佬

邊個閱讀理解有問題

痴線
人地咁講
即係唔鳩信你講嘅嘢囉
唔通你可以搵第二個解釋

即係你用錯典故囉

唔洗我prove

唔洗prove

西醫都要打手架咩

你話駛就唔駛?諗咗就當係?

on9
你閱讀理解係咪肥佬

邊個閱讀理解有問題

痴線
人地咁講
即係唔鳩信你講嘅嘢囉
唔通你可以搵第二個解釋

即係你用錯典故囉

唔洗我prove

唔洗prove

西醫都要打手架咩

傳銷狗冇聲出又重覆10頁前D把戲了

你輸了

痴線
人地咁講
即係唔鳩信你講嘅嘢囉
唔通你可以搵第二個解釋

即係你用錯典故囉

唔洗我prove

唔洗prove

西醫都要打手架咩

你輸了

打手冇聲出又重覆屈人傳銷既把戲了
仲嘈緊
仲嘈緊

hi藥劑師

痴線
人地咁講
即係唔鳩信你講嘅嘢囉
唔通你可以搵第二個解釋

即係你用錯典故囉

唔洗我prove

唔洗prove

西醫都要打手架咩

你輸了

淨係識拾人牙慧 copy and paste, 典型駁唔到嘅特徵

又話自己信佛, 明明係地佛教出名舌粲蓮花, 結果落去你呢條友身上就口吃咁 陰鳩公

唔洗我prove

唔洗prove

西醫都要打手架咩

你輸了

淨係識拾人牙慧 copy and paste, 典型駁唔到嘅特徵

又話自己信佛, 明明係地佛教出名舌粲蓮花, 結果落去你呢條友身上就口吃咁 陰鳩公

典型駁唔到特徵係好似你咁中意人身攻擊喎
你地唔信你D鳩up呃人就話人唔open minded

又扯埋咩new age個神係存在又唔存在, 又叫人淨係信自己.

成班傳銷癲狗, 又唔照下塊鏡. 如果個世界係可以由得佢咁混亂, 個個覺得自己啱 乜都唔洗驗證, 存疑下就當真繼續做, 一早就冚球產.

簡單講信on9療法同new age一樣就係乜都唔識嘅井底蛙, 無視歷史, 數據, 邏輯
但又自命不凡 懷才不遇嘅蠢材

new age真係冇得驗證
其實宗教本身都冇得驗證
但new age 呢個宗教比較開明,open minded
new age 的 logic,同傳統宗教 (特別西方宗教)所教育下的logic也不同。

傳統宗教和科學的logic,處理宗教上,攪到宗教世界一團糟,四分五裂,造成宗教戰爭。但new age logic 就解決到。

替代療法亦係new age好提倡的東西。

科學除咗糾正返宗教違反科學嘅理論之外冇走去處理宗教
宗教戰爭係唔同宗教之間嘅衝突, 講嘅係信仰, 教條而唔係logic
New Age撚所謂解決到其實只係不成氣候冇人得閒理

仲有你條柒頭真係走去分科學logic, 宗教logic, New Age logic
橫掂你講到New Age logic咁把炮, 唔爭在解釋埋咩叫New Age logic, 思考方式係點, 入面有咩理論同證明方法啦

佢又係求鳩其扮中立再偷偷地植入D"另類療法"啫

條友可能係錫安教果D on9

唔洗我prove

唔洗prove

西醫都要打手架咩

你輸了

每個同你相反立場嘅人都駁晒你, 你厚面皮唔認咋

你不停loop住咁念經, 我咪人身攻擊囉. 去到呢一步大家都係貪口爽.

你真係好柒

西醫都要打手架咩

你輸了

你不停loop住咁念經, 我咪人身攻擊囉. 去到呢一步大家都係貪口爽.

你真係好柒

你話駁哂就駁哂?
咁我話你敗走就係敗走
你地唔信你D鳩up呃人就話人唔open minded

又扯埋咩new age個神係存在又唔存在, 又叫人淨係信自己.

成班傳銷癲狗, 又唔照下塊鏡. 如果個世界係可以由得佢咁混亂, 個個覺得自己啱 乜都唔洗驗證, 存疑下就當真繼續做, 一早就冚球產.

簡單講信on9療法同new age一樣就係乜都唔識嘅井底蛙, 無視歷史, 數據, 邏輯
但又自命不凡 懷才不遇嘅蠢材

new age真係冇得驗證
其實宗教本身都冇得驗證
但new age 呢個宗教比較開明,open minded
new age 的 logic,同傳統宗教 (特別西方宗教)所教育下的logic也不同。

傳統宗教和科學的logic,處理宗教上,攪到宗教世界一團糟,四分五裂,造成宗教戰爭。但new age logic 就解決到。

替代療法亦係new age好提倡的東西。

科學除咗糾正返宗教違反科學嘅理論之外冇走去處理宗教
宗教戰爭係唔同宗教之間嘅衝突, 講嘅係信仰, 教條而唔係logic
New Age撚所謂解決到其實只係不成氣候冇人得閒理

仲有你條柒頭真係走去分科學logic, 宗教logic, New Age logic
橫掂你講到New Age logic咁把炮, 唔爭在解釋埋咩叫New Age logic, 思考方式係點, 入面有咩理論同證明方法啦

佢又係求鳩其扮中立再偷偷地植入D"另類療法"啫

條友可能係錫安教果D on9

其實依家擺到明不停重複緊比人串七左既論點 人地challenge佢 不利既就唔答 隔多一排就拎返出黎又重複過 疲勞轟炸你
人無恥 便無敵 呢句真係冇錯

西醫都要打手架咩

你輸了

你真係好柒

你話駁哂就駁哂?
咁我話你敗走就係敗走

咪話左囉

你講乜都錯呀 你基本上講咩衰咩
算把啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞