西醫 vs 另類治療

1001 回覆
441 Like 80 Dislike

一早就係<個個覺得自己啱 乜都唔洗驗證>之前既非科學文明時期,啲人死哂未?
唔係我定義,係你自己話<個個覺得自己啱 乜都唔洗驗證>就會冚球產,我就係講緊你描述既<個個覺得自己啱 乜都唔洗驗證>既時代,定係你想講呢個時代唔存在過?我理科出身架,歷史好咋,你真係要教吓我

咁你去睇多D書啦

思考能力咁差, 又厚面皮, 我解到俾你聽你都賴皮架啦. 30幾頁呢種情況出現左幾多次我都唔想再數

其實反正你都覺得我會賴皮架啦,點解重要覆我姐

廢事其他人miss左你賴皮呢個事實

警告一下後來者呢度有傳銷狗

你點prove我係做傳銷?

我存疑你做傳銷已經可以當真啦
Apply to your logic

apply to my logic 你已經敗走咗
即係你都承認呢樣野
其實針灸已經被現代醫學研究過,work唔work因人而異,現代醫學部份認同唔係經洛陰陽五行既針灸理論

而係針插左入去會刺激肌肉或韌帶,令患處分泌大量類似嗎啡既麻醉劑,減輕患處既痛楚,減左痛就可以產生一連串既恢復效應,例如姿勢放鬆,肌肉唔再抽緊咁,或者有安慰劑既作用,即係冇實際效果但通過特別既體驗病人感覺好左,從而產生恢復效應,現代醫學係唔會否認呢d療法,但其理論基底始終係科學研究並唔係果d乜鳩打通經脈

針灸其實已經俾現代醫學歸納左,甚至連傳統中醫,都跟返現代醫學既針灸法,只係唔承認呢個係被現代醫學歸納既進步,以前有札針,轉針,抽針,目的係刺激患者既“穴道“令肌肉抽搐,分泌更多嗎啡,令佢感覺“穴道更通“,現在已經被電針取代,因為電針除左可以達到更大刺激外,仲可以運動深層肌肉,達到物理治療既效果,現在就算係中國,都極少冒風險札針,抽針,因為好易整傷患者,個效果亦及唔上電針,美其名係幫個醫師輕鬆d照顧更多病人,其實就係被現代醫學理論化左之後被淘汰既結果

電針個基本原理其實係科學,電位理論,刺激肌肉運動都係科學黎,即使電針係中國人明唔會承認係科學結果,但一直以黎電針療法既發展都無可否認以科學為基礎既,就好似部機現在已經有哂標準有哂供電理應範圍,針灸時間亦都有哂數據標準,亦有療程同可施針數,範圍數,其實已經被系統化得好緊要,已經脫離左傳統中醫靠經驗,針到個患者舒服為準既傳統準則,就算把口唔認,中國既針灸其實已經係現代物理治療黎,當然佢要維持國技形象必然係以中醫包裝,但千鳩幾年既針灸文化突然大進步明顯係現代醫學所致

而中醫既其他理論,如果佢經得過臨床同統計實証,好快就會變左現代醫學既草藥學,但至今呢個進程仍然慢唔單止中醫想靠中醫名厄飯食,仲好大原因係成份不明唔敢經科學研究,果d中藥,一碗野百幾樣成份係咪患者全部都需要,係咪全部都冇害,心照啦,拎佢去研究咪即係叫差佬拉佢。。。。

而且最大既原因,當中醫肯拎d藥方去研究統計後,好快佢d中醫理論既謬誤同盲點會出哂黎,中醫好快就會消失,所以唔係中藥經唔起研究,係中醫本身已經唔敢去研究,只流於吹個臨床效果出黎,針灸可以話係特例,就好似坊間d特殊按摩法咁,技藝含量本身大於理論合量既一門技術

前幾段講針灸都冇乜野

尾兩段根本係誅心論,冇論證

想玩妖魔化類固醇?
濕疹睇皮膚科絕對係適合治療

即係你無視咗無數類固醇上癮既病人
一停藥就返發得更嚴重
外國重有網頁因為用到紅皮症
而叫人戒類固醇
基本上中度至嚴重既濕疹病人類固醇係幫唔到手

喂我睇皮膚科醫好咗喎

你好彩

正呀喂
你網上搵嗰啲就正常
人地講嗰啲就好彩
無得頂
已經完全唔要面

夠有人睇中醫醫好啦,咁你係咪覺得中醫又冇問題?唔好咁雙重標準好冇?
重有之前個回覆你都重未回我,唔好選擇性回應好喎

我咩未回應你?

西醫用唔適合治療方法,治療大部分濕疹病人是否惡事
我已經舉咗例證,用藥層面既惡性循環
唔係我話係就係
但你都未回應我

你已經前設左西醫越醫越嚴重
跟本無討論空間
一早回左你又當無到
膠夠未
唔通我同基督徒討論
又要事先同意左耶和華存在先

一早就係<個個覺得自己啱 乜都唔洗驗證>之前既非科學文明時期,啲人死哂未?
唔係我定義,係你自己話<個個覺得自己啱 乜都唔洗驗證>就會冚球產,我就係講緊你描述既<個個覺得自己啱 乜都唔洗驗證>既時代,定係你想講呢個時代唔存在過?我理科出身架,歷史好咋,你真係要教吓我

咁你去睇多D書啦

思考能力咁差, 又厚面皮, 我解到俾你聽你都賴皮架啦. 30幾頁呢種情況出現左幾多次我都唔想再數

即係你都承認呢樣野

哈哈哈哈
真係好好笑
以子之矛 攻子之盾都唔識

喂我睇皮膚科醫好咗喎

你好彩

正呀喂
你網上搵嗰啲就正常
人地講嗰啲就好彩
無得頂
已經完全唔要面

夠有人睇中醫醫好啦,咁你係咪覺得中醫又冇問題?唔好咁雙重標準好冇?

我咩未回應你?

唔係我話係就係
但你都未回應我

跟本無討論空間
一早回左你又當無到
膠夠未
唔通我同基督徒討論

舉咗例證,又分析埋藥用層面
你唔睇我都冇辦法架喎
係咪要醫學界出份論文你先信?
呢啲真係堅離地

即係你都承認呢樣野

哈哈哈哈
真係好好笑

佢可以當真架,同時唔該接受埋自己敗走呢個事實

即係你都承認呢樣野

哈哈哈哈
真係好好笑

撚狗撚到悶 講黎講去都係三幅屁

喂我睇皮膚科醫好咗喎

你好彩

正呀喂
你網上搵嗰啲就正常
人地講嗰啲就好彩
無得頂
已經完全唔要面

我咩未回應你?

唔係我話係就係
但你都未回應我

跟本無討論空間
一早回左你又當無到
膠夠未
唔通我同基督徒討論

你唔睇我都冇辦法架喎
呢啲真係堅離地

求其網上cap啲嘢就=你結論
咁我書面寫封信去醫護協會問西醫係咪醫唔掂濕疹係咪可以秒殺你

正呀喂
你網上搵嗰啲就正常
人地講嗰啲就好彩
無得頂
已經完全唔要面

我咩未回應你?

唔係我話係就係
但你都未回應我

跟本無討論空間
一早回左你又當無到
膠夠未
唔通我同基督徒討論

你唔睇我都冇辦法架喎
呢啲真係堅離地

係呀,你快啲寫,我睇佢點覆

即係你都承認呢樣野

哈哈哈哈
真係好好笑

撚狗撚到悶 講黎講去都係三幅屁

唔夠人講咪得返扮撚狗呢個選擇囉

即係你都承認呢樣野

哈哈哈哈
真係好好笑

你嘅logic唔係我嘅logic 亦唔係呢個世界嘅logic
on9
我只係指出你logic嘅矛盾之處
你閱讀理解係咪肥佬

我咩未回應你?

唔係我話係就係
但你都未回應我

跟本無討論空間
一早回左你又當無到
膠夠未
唔通我同基督徒討論

你唔睇我都冇辦法架喎
呢啲真係堅離地

同埋呢,類固醇上癮唔係求其cap架,係一個醫學現象黎

即係你都承認呢樣野

哈哈哈哈
真係好好笑

你嘅logic唔係我嘅logic 亦唔係呢個世界嘅logic
on9
你閱讀理解係咪肥佬

我幾時有話我既logic係你既logic呀。。
邊個閱讀理解有問題
佢可以用我既logic當中,咁佢都要接受自己敗走,有咩唔明?

即係你都承認呢樣野

哈哈哈哈
真係好好笑

on9
你閱讀理解係咪肥佬

邊個閱讀理解有問題
佢可以用我既logic當真,咁佢都要接受自己敗走,有咩唔明?

即係你都承認呢樣野

哈哈哈哈
真係好好笑

on9
你閱讀理解係咪肥佬

邊個閱讀理解有問題
佢可以用我既logic當中,咁佢都要接受自己敗走,有咩唔明?

痴線
自己睇返以子之矛 攻子之盾嗰典故
人地咁講
即係唔鳩信你講嘅嘢囉
唔通你可以搵第二個解釋

即係你都承認呢樣野

哈哈哈哈
真係好好笑

on9
你閱讀理解係咪肥佬

邊個閱讀理解有問題

痴線
人地咁講
即係唔鳩信你講嘅嘢囉
唔通你可以搵第二個解釋

即係你用錯典故囉
佢一面唔信我講既野,一面話我係傳銷,咁係邊個logic有問題
一係就認咗佢,話佢係屈我做傳銷囉

即係你都承認呢樣野

哈哈哈哈
真係好好笑

on9
你閱讀理解係咪肥佬

邊個閱讀理解有問題

痴線
人地咁講
即係唔鳩信你講嘅嘢囉
唔通你可以搵第二個解釋

即係你用錯典故囉
佢一面唔信我講既野,一面話我係傳銷,咁係邊個logic有問題

哈哈哈哈
仲屈人用錯典故
麻煩你返去學返小學中文

我咩未回應你?

唔係我話係就係
但你都未回應我

跟本無討論空間
一早回左你又當無到
膠夠未
唔通我同基督徒討論

你唔睇我都冇辦法架喎
呢啲真係堅離地

同埋呢,類固醇上癮唔係求其cap架,係一個醫學現象黎

重有呀,如果呢類論證喺一個forum黎講都叫有問題,咁呢個post既正反雙方其實大部分都係廢話

哈哈哈哈
真係好好笑

on9
你閱讀理解係咪肥佬

邊個閱讀理解有問題

痴線
人地咁講
即係唔鳩信你講嘅嘢囉
唔通你可以搵第二個解釋

即係你用錯典故囉

哈哈哈哈
仲屈人用錯典故
麻煩你返去學返小學中文

拿,我教你中文啦
呢個情況點形容你呢,就係叫以笑遮醜
你地唔信你D鳩up呃人就話人唔open minded

又扯埋咩new age個神係存在又唔存在, 又叫人淨係信自己.

成班傳銷癲狗, 又唔照下塊鏡. 如果個世界係可以由得佢咁混亂, 個個覺得自己啱 乜都唔洗驗證, 存疑下就當真繼續做, 一早就冚球產.

簡單講信on9療法同new age一樣就係乜都唔識嘅井底蛙, 無視歷史, 數據, 邏輯
但又自命不凡 懷才不遇嘅蠢材

new age真係冇得驗證
其實宗教本身都冇得驗證
但new age 呢個宗教比較開明,open minded
new age 的 logic,同傳統宗教 (特別西方宗教)所教育下的logic也不同。

傳統宗教和科學的logic,處理宗教上,攪到宗教世界一團糟,四分五裂,造成宗教戰爭。但new age logic 就解決到。

替代療法亦係new age好提倡的東西。
盆骨移位、長短腳
睇完兩次脊醫好返好多
俾著西醫 我應該要開刀 仲未必矯正到
感冒唔食藥 淨係狂休息 飲果汁 食補充劑 三日搞掂
如果食西藥 成個星期都係迷迷糊糊
呀費爵爺,今後呢個post我會多多引用你既邏輯

「求其網上cap啲野就當結論」
盆骨移位、長短腳
睇完兩次脊醫好返好多

你個脊醫係咩背景?
盆骨移位、長短腳
睇完兩次脊醫好返好多

各位

勿將西醫宗教化

勿將替代醫學和自然療法妖魔化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞