[威士忌1]有無飲開都入黎吹兩咀

996 回覆
77 Like 1 Dislike
想問問入門級應該買咩價位既黎試?
通常邊度買會比較抵?

順便講埋,平酒可去格價網站睇下邊度平。

如唔想周圍走,有幾間實鋪都ok:
1. 尖沙咀古稀酒城(平時個價唔算貴,佢一年一度會有幾日做7折,可瞄住)

2. 深水埗北河街世光酒藥行,價錢都平
通常邊度買會比較抵?

入門可以買啲12年既
例如番工巴講過既Macallan 12
大約400~600

想試peat 就ardbeg 10 或 port charlotte heavy peat
都係600有找

BenRiach 12 PX Sherry 都係600有找

Balvenie 12 double cask 都係差唔多600蚊

可以試下我支10年. 四五百蚊,可以感受到海之味
新手留名
拿拿聲過黎留明

有無人想要

仲有兩枝1L 舊版,知唔知同呢一版有咩分別?

機場前排特價,21平過19
Lm
屌原來有 仲等我開左個
係咪有酒聚學野?

睇下樓主阿基里斯搞唔搞

如果搞呢到有邊位巴打會黎?

有機會都想黎跟巴打學下野

之前暑假去咗宮城峡NIKKA廠 有得試飲
不過近排就無乜飲威士忌
我聽d老劉伶講,話20幾年前嘅老BL係正常野,係唔知點解而家d BL咁難飲。[/quote]

睇過個Blogger講
係因為BL 係用不同年份既酒勾兌而成
但舊年份既酒只會越來越少
BL 賣得好
耗用既舊酒就更快
勾兌到既舊酒比例就越少
自然同20幾年前啲味會唔同晒
新手留名
近排係朋友到試過Glenmorangie 10year真係覺得好正 同埋之前去日本超巿買過響17都好正 可以去邊到試多啲?一個人去酒吧好似又有啲驚

不過近排就無乜飲威士忌

之前睇雜誌介紹過兩枝宮城峡同余市既無年份 Single Malt, 好想試下

有年份個啲好似停產哂
留名 有支響30有無巴打想要?d客比我但我又唔太識飲日威

巴打打算幾錢放?

不過近排就無乜飲威士忌

之前睇雜誌介紹過兩枝宮城峡同余市既無年份 Single Malt, 好想試下

有年份個啲好似停產哂

余市幾年前飲過,好順口 好飲
宮城峡買咗三枝特別包裝嘅送咗俾人

年份日威愈黎愈難搵 如果細枝酒辦就多啲
新手留名
近排係朋友到試過Glenmorangie 10year真係覺得好正 同埋之前去日本超巿買過響17都好正 可以去邊到試多啲?一個人去酒吧好似又有啲驚

鴻源

不過近排就無乜飲威士忌

NAS比人試
轉會LIHKG留名

巴打賣幾錢?
通常邊度買會比較抵?

入門可以買啲12年既
大約400~600

想試peat 就ardbeg 10 或 port charlotte heavy peat
都係600有找

Balvenie 12 double cask 都係差唔多600蚊

唔該哂咁多位巴打
我準備好入坑了
通常邊度買會比較抵?

順便講埋,平酒可去格價網站睇下邊度平。

如唔想周圍走,有幾間實鋪都ok:
1. 尖沙咀古稀酒城(平時個價唔算貴,佢一年一度會有幾日做7折,可瞄住)

2. 深水埗北河街世光酒藥行,價錢都平

唔該哂巴打

巴打賣幾錢?

諗住賣$18000既, 高登巴打就$16000
通常邊度買會比較抵?

入門可以買啲12年既
大約400~600

都係600有找

唔該哂咁多位巴打
我準備好入坑了

有冇話中意咩味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞