[威士忌1]有無飲開都入黎吹兩咀

996 回覆
77 Like 1 Dislike
響12,17;山崎12,18;竹鶴17,21;macallan 12,18;Glenvich 18; Glenfiddich 21。
想清一清d 貨, 價錢可議, 但求放出

M12幾錢

神掌巴,唔知係咪auchen 12 好甜口,所以我飲落覺得個酒體算厚喎

如果auchen 12 係薄體,我想試厚身野,有咩酒廠推介?

Clynelish, Dalwhinnie, Mortlach都係出名厚身
再唔係揀d Glendronach /Glenfarclas單桶有時可以好重油脂

呢支我有d性趣喎

多納未必支支做到你要的要求
先試普通版15/18/21年吧

有支15

請珍惜, 15 已停產

真係請珍惜,性價比極高

咁而家要買咪要食炒價?
而家市價幾銀?

6xx
未咁快要食炒價
不過可以入定兩三支先

會再出
不過再出未必係同一樣野
anyway, 依支野性價比高,雪莉whisky入門之一,好似之前見過有人寫過tn
泥煤同煙燻大家點揀?

唔係好分得出

泥煤味有啲似正露丸,加啲石油味
煙燻味就難啲形容,你當煙肉味啦

其實間間廠的泥煤都唔同味,
煙燻亦未必似煙肉
比較煙肉的有Kilchoman

所以有時都講唔出,要入口先feel到

煙肉味就必試lagavulin
laphroaig煙燻味個人覺得重如煙灰缸…
響12,17;山崎12,18;竹鶴17,21;macallan 12,18;Glenvich 18; Glenfiddich 21。

M12幾錢

$450 ok

M12幾錢

$450 ok

glen21呢?

M12幾錢

$450 ok

glen21呢?

$1300 😏
泥煤同煙燻大家點揀?

有咩推介?

可以試下highland park18 , lag, lav, ardbeg 10, talisker, 呢啲大路啲

山崎18有興趣
泥煤同煙燻大家點揀?

唔係好分得出

煙燻亦未必似煙肉

煙灰缸真係冇得唔講佢🐊🐊🐊🐊🐊🐊

M18有興趣!幾錢
題外問, 有咩方法可以令人聞唔到有酒氣? 成日飲少少(例如一罐500ml 藍妹), 返到屋企就俾老豆老母聞到酒氣, 之後就ee 哦哦, 好撚煩
題外問, 有咩方法可以令人聞唔到有酒氣? 成日飲少少(例如一罐500ml 藍妹), 返到屋企就俾老豆老母聞到酒氣, 之後就ee 哦哦, 好撚煩

有呀,順便食埋韓燒,肯定係屌你大陣韓燒味先

有呀,順便食埋韓燒,肯定係屌你大陣韓燒味先

有時一條友經過七仔買罐飲下, 唔通之後特登走去食韓燒咩...

山崎18有興趣

山崎18 $3100, macallan 18 $ 1750
pm 係咪仲未得? 有意買可email 我WhatsApp ;siusiunew@hotmail.com

神掌巴,唔知係咪auchen 12 好甜口,所以我飲落覺得個酒體算厚喎

如果auchen 12 係薄體,我想試厚身野,有咩酒廠推介?

Clynelish, Dalwhinnie, Mortlach都係出名厚身
再唔係揀d Glendronach /Glenfarclas單桶有時可以好重油脂

呢支我有d性趣喎

先試普通版15/18/21年吧

有支15

請珍惜, 15 已停產

真係請珍惜,性價比極高

咁而家要買咪要食炒價?
而家市價幾銀?

6xx
未咁快要食炒價
不過可以入定兩三支先

會再出
不過再出未必係同一樣野
anyway, 依支野性價比高,雪莉whisky入門之一,好似之前見過有人寫過tn

TN可以參考下呢個
http://www.whiskypeer.com/tasting-note-whisky-score-list/
http://www.whiskypeer.com/whisky/glendronach-15-revival/
泥煤同煙燻大家點揀?

唔係好分得出

煙燻亦未必似煙肉

依隻野正

山崎18有興趣

山崎18 $3100, macallan 18 $ 1750
pm 係咪仲未得? 有意買可email 我WhatsApp ;siusiunew@hotmail.com

價錢可小議
泥煤同煙燻大家點揀?

唔係好分得出

煙燻亦未必似煙肉

依隻野正

正到仆街

響17;macallan 12,Glenfiddich 21幾多?
可以既話pm傾
泥煤同煙燻大家點揀?

唔係好分得出

煙燻亦未必似煙肉

依隻野正

正到仆街

未飲過
呢隻同10yo有咩分別?
泥煤同煙燻大家點揀?

唔係好分得出

煙燻亦未必似煙肉

依隻野正

正到仆街

未飲過

比起10yo輕微甜少少、多啲層次,最重要係因為個木桶比起平時再重手d咁烤過,煙燻、煙灰味極重。最後大佬嗰隻級數
泥煤同煙燻大家點揀?

唔係好分得出

煙燻亦未必似煙肉

依隻野正

正到仆街

未飲過

比起10yo輕微甜少少、多啲層次,最重要係因為個木桶比起平時再重手d咁烤過,煙燻、煙灰味極重。最後大佬嗰隻級數

超重煙灰, 同時亦較 creamy
留名
<blockquote><blockquote><blockquote><blockquote><blockquote><blockquote>

再唔係揀d Glendronach /Glenfarclas單桶有時可以好重油脂 </blockquote>

呢支我有d性趣喎</blockquote>

先試普通版15/18/21年吧</blockquote>

有支15</blockquote>
請珍惜, 15 已停產</blockquote>

真係請珍惜,性價比極高

咁而家要買咪要食炒價?
而家市價幾銀? </blockquote>

6xx
未咁快要食炒價
不過可以入定兩三支先

邊度有?
小弟只係飲過幾支
重係入門級, 見大家進介左咁多支,
見自己支 m12 dc 得返半
琴日朝早就去左長沙灣諗住買返支

原先諗住買 auchentoshan 12 或 Macallan 12 so
見到 bowmore 12 又平平地
企左係度唔知買咩好
同老細吹下水. 佢就叫我試 Auchentoshan three Wood
原先諗住呢 d nas 唔掂
但老細堅持叫我 try try 先

飲完之後, 再飲返 auch12 / bowmore 12, 即時覺得後者無味

結果... 就over budget 咁買左返公司

另外, now 先見到大家話 GlenDronach 15 會停産?

咁600 以下係唔係要入手兩三支呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞