[威士忌1]有無飲開都入黎吹兩咀

996 回覆
77 Like 1 Dislike

上次喺bic Camera 買左支glenfarclas 25yo 只係¥19500

去日本買日威啦
下次有多quota買macallan18 平過香港

機場DFS 唔見有Macallan 18

梗係唔係duty free la 有稅都平過香港

大阪黑門市場入面有一間d響幾平
另外心斎橋附近橫巷有幾間d貨好齊 只收現金唔收卡

上次去到...拎唔夠錢...抱住遺憾返香港

新手就去大阪 有冇介紹買邊支番香港玩下好

邊到有得買呀

我上次突登去到大阪想買響 點知度度都無
想買支winsky同朋友一齊試下
有咩好介紹?Glenmorengie 10year ?

睇第一頁

成班人未飲過威就避開泥煤風味, 主要係Islay地區, 尤其是Ardbeg, Laphroaig
同埋cask strength (原酒)對冇飲開烈酒嘅人嚟講比較"哽"

我都係啱啱開始飲
Glenmorengie 10yo 未試過
雪莉桶, 波本桶多數甜口 (Glenmorengie Lasanta砵酒桶)
唔介意少少煙燻泥煤, 或者掉返轉當接觸泥煤風格嘅入門選擇可以試Talisker 10yo, 少數唔甜有海風鹹味嘅威士忌
其他大路款都係學巴打話齋睇第一頁

仲有真係想試味同聞香嘅話隻杯好緊要
冇Glencairn都準備幾隻窄口杯 (類似西餐飲甜酒嗰種開口勁細嘅杯)
用直身or少少窄口嘅杯啲香味都會散失好多

大阪黑門市場入面有一間d響幾平
另外心斎橋附近橫巷有幾間d貨好齊 只收現金唔收卡

上次去到...拎唔夠錢...抱住遺憾返香港

新手就去大阪 有冇介紹買邊支番香港玩下好

邊到有得買呀

我上次突登去到大阪想買響 點知度度都無

上年係難波大丸買
支17 大約10000-12000円左右
未計退稅
好抵玩
新手報到
飲過一次響17之後返唔到轉頭
依家買左支ballantines 17 the original
搵唔返隻味
但係個種甜味同順口又係另一種感覺
想追響17既同類
大家有冇好介紹

成班人未飲過威就避開泥煤風味, 主要係Islay地區, 尤其是Ardbeg, Laphroaig
同埋cask strength (原酒)對冇飲開烈酒嘅人嚟講比較"哽"

我都係啱啱開始飲
Glenmorengie 10yo 未試過
雪莉桶, 波本桶多數甜口 (Glenmorengie Lasanta砵酒桶)
唔介意少少煙燻泥煤, 或者掉返轉當接觸泥煤風格嘅入門選擇可以試Talisker 10yo, 少數唔甜有海風鹹味嘅威士忌
其他大路款都係學巴打話齋睇第一頁

仲有真係想試味同聞香嘅話隻杯好緊要
冇Glencairn都準備幾隻窄口杯 (類似西餐飲甜酒嗰種開口勁細嘅杯)
用直身or少少窄口嘅杯啲香味都會散失好多

Talisker 打手表示:Talisker10係入門好選擇.
Ardbeg10係咪初嘗泥煤既必選
我見依隻比其他泥煤多 recommend

啱啱見到上面,當我冇問過

ledaig
第一次飲威士忌,買左支glenmorangle originial
但2晚就飲晒 算唔算飲得快
另外想要問下問打有無平價威士忌介紹,因為失緊業,嗨
第一次飲威士忌,買左支glenmorangle originial
另外想要問下問打有無平價威士忌介紹,因為失緊業,吓吓都買支四舊水既唔係頂都好耐

兩晚飲晒?你拎嚟吹喇叭?

係咪開party每人飲d呀

唔係,一個人飲
可能個杯比較大,飲下一杯飲下一杯咁就飲晒

新手留明
人在台灣
買左支Glengoyne 21, 又係DFS買左支Balvenie 16 triple cask

聽日返到屋企慢慢嘆

唔係,一個人飲

唔係飲得快就好既
買2隻聞香杯返去慢慢斟慢慢飲啦
新手報到
飲過一次響17之後返唔到轉頭
依家買左支ballantines 17 the original
搵唔返隻味
但係個種甜味同順口又係另一種感覺
想追響17既同類
大家有冇好介紹

Glendronach 15

利申: 係呀我係多納打手

唔係,一個人飲

唔係飲得快就好既

擔心佢肝有事多啲

唔係,一個人飲

唔係飲得快就好既

擔心佢肝有事多啲

都係

btw奧燒你今晚踢好啲得唔得

唔係,一個人飲

唔係飲得快就好既

擔心佢肝有事多啲

唔知幾日無見,果位巴打身體點呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞