[威士忌1]有無飲開都入黎吹兩咀

996 回覆
77 Like 1 Dislike
留名
除左唱k飲black label其他都未飲過

貪得意買左支black label係屋企
求巴打狠評black label有幾渣
留名

唔知black label算唔算渣
不過我呢啲行外人會覺得好濫
等樓主指教
留名

其實大眾口味幾好

不過如果想品嘗到每間廠每款whisky既獨特風味都係飲返single malt比較好

其實冇分勁同渣, 只係睇下每種口味最岩你
留名

唔知black label算唔算渣
不過我呢啲行外人會覺得好濫
等樓主指教

冇分好定渣架喎, 每個人中意既味都唔同
我本身中意提子乾, 乾果既味所以會比較中意飲雪莉桶
但我有啲朋友就中意飲波本桶,甚至有啲中意飲double/triple casks貪佢有幾款桶既味
留名

啱架喇由Black label呢d飲起
再轉飲d有特色既blended同single malt
飲第一下就會即刻分到個差別 好直觀

利申:7年前左右由King Robert開始
坑渠水咁
留名

坑渠水咁

King Robert
留名

坑渠水咁

King Robert

個陣同班朋友幾條窮撚睇band show
之前考完試好開心買左枝 700ml Famous Grouse 鳩隊, 點知唔覺唔覺隊左600ml 左右, 既即訓低左 😉
高質post留名
飲過老豆支blue label 覺得好辣口 不過飲完成身勁暖
留個靚名
飲過老豆支blue label 覺得好辣口 不過飲完成身勁暖

試下飲日本blended
新手想試雪莉桶有咩建議
新手留名學野
新手想試雪莉桶有咩建議

GlenDronach 15
Kavalan Solist Sherry
Glenmorangie Lasanta

淨係試過GlenDronach 同 Glenmorangie
GlenDronach 好飲啲所以入左手
新手想試雪莉桶有咩建議

淨係試過GlenDronach 同 Glenmorangie

巴打而家其實係咪好少純Sherry Oak, 我見好多都係Double Wood
新手想試雪莉桶有咩建議

巴打而家其實係咪好少純Sherry Oak, 我見好多都係Double Wood

我都係入門飲左1年唔夠
依我所知:
single sherry cask其實真係比較少
始終sherry cask 量唔多, 好少會用黎由頭擺到尾
同埋好似話European Sherry Cask 有limit, 所以愈黎愈少純sherry

sherry 作品我recommend GlenDronach
覺得black label好撚難飲仲洗唔洗哂錢試其他whiskey?
有幸飲過M之後好耐冇飲威士忌
覺得black label好撚難飲仲洗唔洗哂錢試其他whiskey?

試響

試響

Balvenie

覺得BL 難飲,正常架喎,亦因爲BL難飲,所以香港先有溝綠茶嘅文化

如果你因BL 而放棄探索威士忌嘅世界,
就同比如花強姦完、從此唔再掂女人一樣,係極度可惜的。

如鍾意淡口順喉,可試響(就算NAS都好。當然,有多少少錢,就執支響17試試,呢支有買貴無買錯)

如鍾意特色甜口野,可試Macallan 12 或bowmore 15,
呢兩支價錢相宜,無死錯人。

初試就唔好試Islay 野住,驚你會割凳(但我個人好愛Islay 野)

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/special/art/20161125/19844735
順帶呼籲,如各酒徒巴打行開新界西嗰頭,方便嘅話,可以去幫幫人。

覺得BL 難飲,正常架喎,亦因爲BL難飲,所以香港先有溝綠茶嘅文化

如鍾意淡口順喉,可試響(就算NAS都好。當然,有多少少錢,就執支響17試試,呢支有買貴無買錯)

如鍾意特色甜口野,可試Macallan 12 或bowmore 15,

初試就唔好試Islay 野住,驚你會割凳(但我個人好愛Islay 野)

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/special/art/20161125/19844735
順帶呼籲,如各酒徒巴打行開新界西嗰頭,方便嘅話,可以去幫幫人。

巴打有冇飲開邊隻sherry

比如花強姦完、從此唔再掂女人,呢個比喻真係好到位

巴打晤洗擔心,我飲完枝Balvenie 12 Double Wood 之後,從此冇再掂過Johnnie Walker, 根本兩個世界黎

比如花強姦完、從此唔再掂女人,呢個比喻真係好到位

巴打晤洗擔心,我飲完枝Balvenie 12 Double Wood 之後,從此冇再掂過Johnnie Walker, 根本兩個世界黎

Balvenie 12 我都飲過, 我覺得麻麻地
依家飲緊BenRiach 12, 配埋豬肉乾一流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞