[威士忌1]有無飲開都入黎吹兩咀

996 回覆
77 Like 1 Dislike
唔怪得大家話一枝都有排飲
岩岩開左枝山崎12 我明了
好難飲 第一次試

仲死

覺得難飲仲麻煩

冇飲過起碼仲賣到

飲左就真係唔知點

反正夏天就到
含住一大啖 噴蚊會好玩D

係隻隻都差唔多定點
上網睇 d人飲完話有咩味咩味
點知

其實好唔好飲好主觀既

我飲既時候的確D味好難形容
用D 你上網睇到d 乜乜味 係會比較貼切
當然佢講n隻 會有1-2隻配對到

岩岩飲緊秩父綠葉

比我印象幾好

真係無下次

另有冇人提供可以點樣快d飲哂佢方法
例如溝咩飲

送畀識欣賞嘅人

其實一支靚酒,同朋友玩一晚poker都唔夠到尾啦
其實係點飲
我見人有係溝梳打水飲
定係就咁成杯飲?
好難飲 第一次試

仲死

覺得難飲仲麻煩

冇飲過起碼仲賣到

飲左就真係唔知點

反正夏天就到

係隻隻都差唔多定點
點知

其實好唔好飲好主觀既

岩岩飲緊秩父綠葉

比我印象幾好

真係無下次

例如溝咩飲

出黎一齊飲
好難飲 第一次試

仲死

覺得難飲仲麻煩

冇飲過起碼仲賣到

飲左就真係唔知點

反正夏天就到

係隻隻都差唔多定點
點知

其實好唔好飲好主觀既

岩岩飲緊秩父綠葉

比我印象幾好

真係無下次

例如溝咩飲

出黎一齊飲

租地方整個高登山崎12試飲大會
包你支野話咁快chur 哂
好難飲 第一次試

仲死

覺得難飲仲麻煩

冇飲過起碼仲賣到

飲左就真係唔知點

反正夏天就到

係隻隻都差唔多定點
點知

其實好唔好飲好主觀既

岩岩飲緊秩父綠葉

比我印象幾好

真係無下次

例如溝咩飲

出黎一齊飲

唔使咁麻煩,佢一架corkage fee$100樓下嘅餐廳咪得囉
[quote]
仲死

覺得難飲仲麻煩

冇飲過起碼仲賣到

飲左就真係唔知點

反正夏天就到

係隻隻都差唔多定點
點知

其實好唔好飲好主觀既

岩岩飲緊秩父綠葉

比我印象幾好

真係無下次

例如溝咩飲

出黎一齊飲

唔使咁麻煩,去一間corkage fee$100樓下嘅餐廳咪得囉
百齡罈 有無人飲過? 支十二年好難飲 之華仕12都好過佢 新手覺得
Bowmore 12果然比較重口味,第一次試果陣心諗中伏,已經唔多想挑戰其他ISLAY嘢
但飲多幾次,其實幾有風味,啲泥定煤味幾過引,唔排除飲完會試下打大佬買Ardbeg
留明
巴打,我早排買咗支Robert King II Whiskey,你覺得呢支點樣,我初初就覺得麻麻哋,唔係幾好入口,入口好撚辣好撚灼(利申:飲Johnnie Walker係唔覺灼辣咁濟,係覺得有少少熱)
巴打,我早排買咗支King Robert II Whiskey,你覺得呢支點樣,我初初就覺得麻麻哋,唔係幾好入口,入口好撚辣好撚灼(利申:飲Johnnie Walker係唔覺灼辣咁濟,係覺得有少少熱)

好吧我認我冇睇晒留言先問問題,不過樓主,我想問下你知唔知港島邊度有入門級易入口嘅whiskey買?
巴打,我早排買咗支Robert King II Whiskey,你覺得呢支點樣,我初初就覺得麻麻哋,唔係幾好入口,入口好撚辣好撚灼(利申:飲Johnnie Walker係唔覺灼辣咁濟,係覺得有少少熱)

king robert 真係唔好飲…
係夠平…
巴打,我早排買咗支King Robert II Whiskey,你覺得呢支點樣,我初初就覺得麻麻哋,唔係幾好入口,入口好撚辣好撚灼(利申:飲Johnnie Walker係唔覺灼辣咁濟,係覺得有少少熱)

好吧我認我冇睇晒留言先問問題,不過樓主,我想問下你知唔知港島邊度有入門級易入口嘅whiskey買?

試搵dalwhinnie 15 macallan 12 sherry cask 或者 glendronach 12
Bowmore 12果然比較重口味,第一次試果陣心諗中伏,已經唔多想挑戰其他ISLAY嘢
但飲多幾次,其實幾有風味,啲泥定煤味幾過引,唔排除飲完會試下打大佬買Ardbeg

建議飲bowmore 15,
無咁打大佬feel,以islay 風格而言,bowmore 15 甚至算係好甜口,值得一試。

建議飲bowmore 15,
無咁打大佬feel,以islay 風格而言,bowmore 15 甚至算係好甜口,值得一試。

Bowmore 12同15會差咁遠?12我完全唔覺有甜味咁濟,得閒去bar試下先
有無巴打飲過鉄父?

利申: 有山崎18, 竹鶴25, 響 21
lm
lm
好難飲 第一次試

仲死

覺得難飲仲麻煩

冇飲過起碼仲賣到

飲左就真係唔知點

反正夏天就到

係隻隻都差唔多定點
點知

其實好唔好飲好主觀既

岩岩飲緊秩父綠葉

比我印象幾好

真係無下次

例如溝咩飲

出黎一齊飲

加冰加梳打水
又甜又香 慢慢練
想請教下,之前係酒吧飲過m18,最近想買枝黎飲,見到1996-1998年果啲$1600左右就有交易,但近年啲(2015/2016)就$2000左右。

想問下清咩年份其實影響大唔大,又或者你會推介邊年
想請教下,之前係酒吧飲過m18,最近想買枝黎飲,見到1996-1998年果啲$1600左右就有交易,但近年啲(2015/2016)就$2000左右。

近年既一定唔洗2000
見2000 佢係有大量水份
愈舊愈貴
通常舊d既係有少少分別
macallan愈做 愈差 追舊既會好d咁解
個GROUP 個link admin 轉左supergp
要post過
https://t.me/joinchat/AAAAAD8REeg7Om8ZzndvEQ

近年既一定唔洗2000
愈舊愈貴
通常舊d既係有少少分別

但值唔值貴超過一倍,就真係見人見智。
而家一支1994 年嘅M18,要成$3500;
1997年嘅都要成$2300。

不過講真,我信新M18係比舊M18爭D,
但係咪真係跌watt跌得咁緊要、要駛多咁多去追舊酒,我有保留。

近年既一定唔洗2000
愈舊愈貴
通常舊d既係有少少分別

但值唔值貴超過一倍,就真係見人見智。
而家一支1994 年嘅M18,要成$3500;
1997年嘅都要成$2300。

不過講真,我信新M18係比舊M18爭D,
但係咪真係跌watt跌得咁緊要、要駛多咁多去追舊酒,我有保留。

好似之前上網見到1996定97年嘅m18賣$1700左右炸喎,係咪伏味濃?
前兩日向中目黑買左枝冇年份既宮城峽同余市,兩枝都唔駛 4000 yen,同埋一枝細既 denki bran ,呢枝有冇人飲過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞