[威士忌1]有無飲開都入黎吹兩咀

996 回覆
77 Like 1 Dislike
新手想試雪莉桶有咩建議

GlenDronach 15
Kavalan Solist Sherry
Glenmorangie Lasanta

淨係試過GlenDronach 同 Glenmorangie
GlenDronach 好飲啲所以入左手

巴打而家其實係咪好少純Sherry Oak, 我見好多都係Double Wood

我都係入門飲左1年唔夠
依我所知:
single sherry cask其實真係比較少
始終sherry cask 量唔多, 好少會用黎由頭擺到尾
同埋好似話European Sherry Cask 有limit, 所以愈黎愈少純sherry

sherry 作品我recommend GlenDronach

我見GlenDronach 入面15嘅review係最高,巴打真係識享受
新手想試雪莉桶有咩建議

Kavalan Solist Sherry
Glenmorangie Lasanta

淨係試過GlenDronach 同 Glenmorangie
GlenDronach 好飲啲所以入左手

巴打而家其實係咪好少純Sherry Oak, 我見好多都係Double Wood

我都係入門飲左1年唔夠
依我所知:
single sherry cask其實真係比較少
始終sherry cask 量唔多, 好少會用黎由頭擺到尾
同埋好似話European Sherry Cask 有limit, 所以愈黎愈少純sherry

sherry 作品我recommend GlenDronach

我見GlenDronach 入面15嘅review係最高,巴打真係識享受

唔算貴, 我係鴻源買好似都係700幾定880
1000蚊一定有找
Kavalan solist bourbon 同 sheery 原桶各有一枝,一剛一柔,好正。

樓主試過有咩睇法?
覺得black label好撚難飲仲洗唔洗哂錢試其他whiskey?

覺得BL 難飲,正常架喎,亦因爲BL難飲,所以香港先有溝綠茶嘅文化

如果你因BL 而放棄探索威士忌嘅世界,
就同比如花強姦完、從此唔再掂女人一樣,係極度可惜的。

如鍾意淡口順喉,可試響(就算NAS都好。當然,有多少少錢,就執支響17試試,呢支有買貴無買錯)

如鍾意特色甜口野,可試Macallan 12 或bowmore 15,
呢兩支價錢相宜,無死錯人。

初試就唔好試Islay 野住,驚你會割凳(但我個人好愛Islay 野)

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/special/art/20161125/19844735
順帶呼籲,如各酒徒巴打行開新界西嗰頭,方便嘅話,可以去幫幫人。

巴打有冇飲開邊隻sherry

Macallan 12 sherry 版,係我長期飛佛同宴客必備!

試過有次諗住拎支octamore 去同朋友食飯㗳番杯,
點知我班朋友個個飲到想爆我樽
Kavalan solist bourbon 同 sheery 原桶各有一枝,一剛一柔,好正。

樓主試過有咩睇法?

想買Solist Vinho 但我朋友幫我睇過未有貨
覺得black label好撚難飲仲洗唔洗哂錢試其他whiskey?

覺得BL 難飲,正常架喎,亦因爲BL難飲,所以香港先有溝綠茶嘅文化

如鍾意淡口順喉,可試響(就算NAS都好。當然,有多少少錢,就執支響17試試,呢支有買貴無買錯)

如鍾意特色甜口野,可試Macallan 12 或bowmore 15,

初試就唔好試Islay 野住,驚你會割凳(但我個人好愛Islay 野)

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/special/art/20161125/19844735
順帶呼籲,如各酒徒巴打行開新界西嗰頭,方便嘅話,可以去幫幫人。

Macallan 12 sherry 版,係我長期飛佛同宴客必備!

試下先
我都係BenRiach 12 同 GlenDronach 15

你拎支泥煤大佬出去同佢地飲梗係爆你樽啦
之前一直有留意呢個post,一直都想試下。
想問下各位巴打平時係飲完一支先開另一支定係開幾支分開飲?
有啲1999,希望睇得明

比如花強姦完、從此唔再掂女人,呢個比喻真係好到位

巴打晤洗擔心,我飲完枝Balvenie 12 Double Wood 之後,從此冇再掂過Johnnie Walker, 根本兩個世界黎

Balvenie 12 我都飲過, 我覺得麻麻地
依家飲緊BenRiach 12, 配埋豬肉乾一流

BenRiach 12之前都有朋友介紹過,不過始終Budget未有咁多所以冇入手,下次試下買埋包豬肉乾一齊試

試下先
我都係BenRiach 12 同 GlenDronach 15

你拎支泥煤大佬出去同佢地飲梗係爆你樽啦

搵次試下你講嗰兩支先,
我發覺自己飲嘅光譜都唔太闊、想擴大少少。

下個月出糧,堅想試下老麥12新出嗰隻double cask,睇下同啡盒sherry 爭幾遠。

同埋如果你鍾意飲sherry野,有隻非sherry cask嘅我都會推介------auchentoshan 12
呢支甜得嚟幾有趣的。
新手吹唔到兩咀 入黎學野

我一定唔會飲完一枝先飲第二枝,咁樣冇比較。我通常就買一枝開一枝。每次一飲就揀3-4 隻想飲嘅拎出黎,每枝試一杯,feel 下有咩唔同,同邊款啱自己飲多啲。試過一次將屋企每一次開過嘅都飲一杯,嗰晚屋企人以為我high大咗,我醉到hihi

樓主試過有咩睇法?

想買Solist Vinho 但我朋友幫我睇過未有貨

Vinho 周街都冇,香港就好貴

我會幾支同時分開飲。

因為威士忌本身算易保存,開完好少走味(當然你唔好拎支野去晒太陽啦 )。

另外,我一支最快都要個半月先飲得晒,一支完再一支咁飲,要幾耐先可品嚐晒我儲藏嘅唔同味道?

我買左2支就開晒, 睇心情睇下飲邊支
有時斟晒2杯試下個difference
留個名 飲雪莉桶多

巴打晤洗擔心,我飲完枝Balvenie 12 Double Wood 之後,從此冇再掂過Johnnie Walker, 根本兩個世界黎

唔該哂 咁都好d,以為whiskey一般都似BL既味

搵次試下你講嗰兩支先,

下個月出糧,堅想試下老麥12新出嗰隻double cask,睇下同啡盒sherry 爭幾遠。

同埋如果你鍾意飲sherry野,有隻非sherry cask嘅我都會推介------auchentoshan 12
呢支甜得嚟幾有趣的。

似咩味, 我重泥煤屎味都接受到哈哈
不過最中意都係乾果, 提子乾, 黑朱古力

我會幾支同時分開飲。

因為威士忌本身算易保存,開完好少走味(當然你唔好拎支野去晒太陽啦 )。

另外,我一支最快都要個半月先飲得晒,一支完再一支咁飲,要幾耐先可品嚐晒我儲藏嘅唔同味道?

巴打如果有興趣, 放工時間可以一齊去鴻源吹下水試下酒

肝就得一個,梗係留返比啲靚酒
留名學野

肝就得一個,梗係留返比啲靚酒

已經飲唔返chivas 12 同 BL
第一次留名
留名學野
高登藍斯快啲買支GlenDronach 15 啦

搵次試下你講嗰兩支先,

下個月出糧,堅想試下老麥,酒身12新出嗰隻double cask,睇下同啡盒sherry 爭幾遠。

呢支甜得嚟幾有趣的。

似咩味, 我重泥煤屎味都接受到哈哈
不過最中意都係乾果, 提子乾, 黑朱古力

似拖肥mix黑朱古力,酒身尚算厚,飲嘅體驗幾得意的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞