[威士忌1]有無飲開都入黎吹兩咀

996 回覆
77 Like 1 Dislike

貴極600有找
呢支成利行好似無
你去世光、古稀睇吧

唔該哂巴打
過2日去睇下先

最後買左 glenmorangie
因為地點關係我去左成利行
果然係無 ardbeg

成利酒選擇唔算多
但價錢算公道。

等巴打你嘅glenmorangie 報告

貴極600有找
呢支成利行好似無
你去世光、古稀睇吧

唔該哂巴打
過2日去睇下先

果然係無 ardbeg

靜係試過ardbeg 10 但係我係Islay 撚

唔該哂巴打
過2日去睇下先

果然係無 ardbeg

都係飲緊枝arsbeg 10

果然係無 ardbeg

近派去左日本買左枝宮城峽 都唔差既
但都係鐘意Scotland d whiskey

近派去左日本買左枝宮城峽 都唔差既
但都係鐘意Scotland d whiskey

官城nas?
留名

前排關口做特價 HKD760兩支,平均每支380
最近開始迷上威士忌 第一次飲係係台北既whiskybar飲 試左六七款 最令我回味既係ardbeg dark cove之後係機場買左支coreyvreckan番屋企 依家日日都心思思去飲番杯 呢到有無ardbeg撚?

Ardbeg 撚

新手有無飲邊隻開始飲先好啲
我乜都飲架

新手試下 macallan 12 / auchentoshan 12 / glenmorangie 10 / bowmore 15先吧

如想試下日威,可以搵支響NAS 試下佢嗰種balance 輕口感。

如果想挑下peat呢隻大佬機,ardbeg 10係平靚正,但我驚你覺得重口味、從此討厭peat味。
所以可試下port charlotte heavy peat,唔好比個名呃到你,呢支喺peat野嚟講唔算重口味的。

咁一於由 ardbeg 開始飲起
大概幾錢

巴打你一開始就飲Ardbeg 會唔會太重口味之後唔鍾意飲 Whiskey 我怕你唔慣

個人建議可以飲Macallan 12, 日本威可以試白州12, Single malt 可以試Yamasaki12

再唔係平平地飲Kavalan 雪莉桶都正

以上都唔係貴價野,唔錯

其中一部分

支富士山麓有咩評價
係日本買左支未開

富士山麓我支係原酒5x% 齋隊一般要on rock 或加兩滴水先有香味出
要飲原酒我誠意推介

新手試下 macallan 12 / auchentoshan 12 / glenmorangie 10 / bowmore 15先吧

如想試下日威,可以搵支響NAS 試下佢嗰種balance 輕口感。

如果想挑下peat呢隻大佬機,ardbeg 10係平靚正,但我驚你覺得重口味、從此討厭peat味。
所以可試下port charlotte heavy peat,唔好比個名呃到你,呢支喺peat野嚟講唔算重口味的。

大概幾錢

巴打你一開始就飲Ardbeg 會唔會太重口味之後唔鍾意飲 Whiskey 我怕你唔慣

個人建議可以飲Macallan 12, 日本威可以試白州12, Single malt 可以試Yamasaki12

以上都唔係貴價野,唔錯

接受到就唔係問題
我之前飲第二支就係ardbeg 10yo
之後再飲多納15yo, highland park, 山崎都覺得好飲
始終各有特色
不過可能會想搵返啲重口味既黎飲
大家成日飲蘇格蘭同日本威士忌,可能忽略左美國威士忌

新手有無飲邊隻開始飲先好啲
我乜都飲架

大概幾錢

以上都唔係貴價野,唔錯

最後間鋪無 ardbeg
買左 glenmorangie12

不過重口味我都岩
所以應該都會試下入 ardbeg

講開 kavalan 下個月去台灣
會去埋佢酒廠

拋磚引玉,今晚同朋友喺大坑某間酒吧飲酒談心。

咁啱間酒吧做咗個Macallan trinity flight ,
一set都係198,價錢合理,即刻試!

喺度睇過下post嘅巴絲,都知我成日推介初飲威嘅試macallan 12,呢個set有齊三款macallan 12,可以簡評下。

Sherry oak:最典型嘅macallan 12,入口smooth,after-taste 嘅雪莉甜味亦出,但唔算太long-last 。

Double Cask:如果話Sherry oak 嘅甜度係5/10,double cask 嘅甜度有7.5/10,真係好甜好易入口,但餘韻極短,話支酒無甚個性亦不為過。學我同行朋友話齋:「呢支係女人好啱飲嘅酒」

Fine Oak:呢支酒身較硬,入口較前兩支烈。但個餘韻較多層次,除咗macallan 嘅招牌甜味外,更有多一層乾果+木味。係幾有個性嘅一支酒

有冇人試過啲好嘢,無得飲post嚟睇吓都好吖。我呢支1960 JW Red Label.

巴打 ,邊間鋪黎?都幾齊貨

大阪黑門市場入面有一間d響幾平
另外心斎橋附近橫巷有幾間d貨好齊 只收現金唔收卡

上次去到...拎唔夠錢...抱住遺憾返香港
尋晚同frd飲左 芝華仕12 余市 同double black , double back相比之下竟然係最好

利申 超級新手
尋晚同frd飲左 芝華仕12 余市 同double black , double back相比之下竟然係最好

利申 超級新手

芝華仕12,我就覺得呢個價位算係不過不失,可能我冇抱任何期望

DB反而未試過,因為唔想再飲blacklabel,拎去炒菜都覺得未有資格

巴打 ,邊間鋪黎?都幾齊貨

大阪黑門市場入面有一間d響幾平
另外心斎橋附近橫巷有幾間d貨好齊 只收現金唔收卡

上次去到...拎唔夠錢...抱住遺憾返香港

新手就去大阪 有冇介紹買邊支番香港玩下好
留名
請問邊度買ardbeg corryvreckan比較抵
大家成日飲蘇格蘭同日本威士忌,可能忽略左美國威士忌

飲過 完全唔岩feel冇再試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞