[威士忌1]有無飲開都入黎吹兩咀

996 回覆
77 Like 1 Dislike
隻隻威都有自己特色,未試過一隻係難飲到倒
點解要加冰? 視覺上? 溝淡啲? 定只係凍嘅好飲啲
小弟唔識飲酒,平時都係同friend食飯嗰陣飲兩啖
新手又黎留名

我想問 九龍區有咩地方買威會比較好呀

深水埗 世光酒藥行
尖沙咀 古稀酒城
太子 成利行

呢三間我買開

順帶提提,古稀嗰度最好瞄住佢年度七折
新手又黎留名

深水埗 世光酒藥行
尖沙咀 古稀酒城
太子 成利行

呢三間我買開

新手有無飲邊隻開始飲先好啲
我乜都飲架
平時飲jackdaniel,有時先飲下macallan12!點解冇人提jackdaniel,你班有錢人唔當佢係威士忌?
平時飲jackdaniel,有時先飲下macallan12!點解冇人提jackdaniel,你班有錢人唔當佢係威士忌?

我係有錢人就老早飲老麥30啦,仲駛飲12咩

只係有次試過喺7仔買JD出嘅whisky coke,覺得味道麻麻地,就無試neat 嘅 JD了
新手又黎留名

深水埗 世光酒藥行
尖沙咀 古稀酒城
太子 成利行

呢三間我買開

我乜都飲架

新手試下 macallan 12 / auchentoshan 12 / glenmorangie 10 / bowmore 15先吧

如想試下日威,可以搵支響NAS 試下佢嗰種balance 輕口感。

如果想挑下peat呢隻大佬機,ardbeg 10係平靚正,但我驚你覺得重口味、從此討厭peat味。
所以可試下port charlotte heavy peat,唔好比個名呃到你,呢支喺peat野嚟講唔算重口味的。

我當佢係藥水

我當佢係藥水

Blacklabel都不相伯仲,陣膠味真係世界級

M12幾錢

山奇12 幾銀?

響同山崎12幾錢

響得返17 $1380, 山崎12 就900

我當佢係藥水

Blacklabel都不相伯仲,陣膠味真係世界級

neat飲方為大師傅
比同事隊左杯Double shot 迷左一晚

飲得太快,無飲開酒double shot同2shots係完全唔同層次
新手又黎留名

深水埗 世光酒藥行
尖沙咀 古稀酒城
太子 成利行

呢三間我買開

我乜都飲架

新手試下 macallan 12 / auchentoshan 12 / glenmorangie 10 / bowmore 15先吧

如想試下日威,可以搵支響NAS 試下佢嗰種balance 輕口感。

如果想挑下peat呢隻大佬機,ardbeg 10係平靚正,但我驚你覺得重口味、從此討厭peat味。
所以可試下port charlotte heavy peat,唔好比個名呃到你,呢支喺peat野嚟講唔算重口味的。

咁一於由 ardbeg 開始飲起
大概幾錢

我乜都飲架

咁一於由 ardbeg 開始飲起
大概幾錢

貴極600有找
呢支成利行好似無
你去世光、古稀睇吧

飲得太快,無飲開酒double shot同2shots係完全唔同層次

仲要一啖隊
睇完啲入門文都係一頭霧水
係咪要係12年左右學飲起
係咪出去買多幾支番黎學下試下
聞香杯同普通杯係咪要各買一個?

應該話由平飲到貴,飲貴先你會先入為主平野都係廢
一開始都唔建議買幾支,唔鍾意就得個擺字,去bar飲返三五款唔同風格既,記低自己鍾意邊樣唔鍾意邊樣,咁你就可以建立自己既list,跟住先買。
聽人講永遠都係唔夠親身試,人地話好香你可能覺得臭過屎水。

咁杯嘅問題呢巴打
屋企得支麥卡倫12

杯各一個 有時飲同一隻威 唔同杯 係有d唔同

jd既話 比狗飲

唔係就溝可樂算啦
見高登/lihk 都有post 講

佢地都係用whatsapp gp 多

我自己搞個威士忌酒經 telegram group 唔知有冇巴打有興趣JOIN 呢?

https://telegram.me/joinchat/D5lvigs45dTpED6YLEtUrg

人仲係好少 大家都叫研究威士忌1-2年 歡迎各老手/新手 入黎吹酒經

山奇12 幾銀?

響同山崎12幾錢

響12賣左?

只係有次試過喺7仔買JD出嘅whisky coke,覺得味道麻麻地,就無試neat 嘅 JD了

其實飲30年同飲10 年 唔同野黎

亦冇話飲得多30 年係高手

響同山崎12幾錢

響12賣左?

賣左
宜家買威儲多過飲

我知道年份越耐唔等如味道越好,
只係30 真係好貴,我一直想試、叫做儲齊味蕾圖鑑,但無能力做到啫😂😂

我知道年份越耐唔等如味道越好,
只係30 真係好貴,我一直想試、叫做儲齊味蕾圖鑑,但無能力做到啫😂😂

其實30 年去酒吧飲都得 幾舊ge
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞