[威士忌1]有無飲開都入黎吹兩咀

996 回覆
77 Like 1 Dislike
遲D去scottland, 有無咩必買?
遲D去scottland, 有無咩必買?

咁空泛 點答
有無高手可以推介d純波本桶熟成嘅蘇威,
或者同一酒廠,相近年份/or NAS嘅不同酒桶熟成嘅酒 ??
Eg .,Glenlivent Nàdurra系列( oloroso/ American first fill)
(原諒我1999

呢支好伏
有冇巴打飲Irish whiskey?
有咩好介紹

只試過 teeling small batch。好似有啲甜味,可能rum桶係咁。
岩岩落九江買左枝麥卡12

上兩星期一樣係呢間買咗支12double,飲幾次,但重未分得出同12limited 嘅分別係邊度

上兩星期一樣係呢間買咗支12double,飲幾次,但重未分得出同12limited 嘅分別係邊度

老麥12 double係三隻12中最甜,但個人覺得甜到無咗性格

12 limited 好似都係12 sherry ,只係送隻杯

個人會用三條女比喻三款老麥12:

淫Kay (fine oak)、林嘉欣(sherry oak)、岑麗香(double cask)
想買nosing 杯 有冇邊間買好 順便都想睇埋酒

老麥12 double係三隻12中最甜,但個人覺得甜到無咗性格

12 limited 好似都係12 sherry ,只係送隻杯

個人會用三條女比喻三款老麥12:

淫Kay (fine oak)、林嘉欣(sherry oak)、岑麗香(double cask)

上Facebook group 見到有人放呢個set $600

新手黎講算唔算抵飲呀?
上Facebook group 見到有人放呢個set $600

新手黎講算唔算抵飲呀?

可以試下

新手黎講算唔算抵飲呀?

幾抵飲!

呢set 街價8xx-9xx不等,而家賣600,算係咁。

Glenmorangie 同老麥,有買貴無買錯。
平飲性價比之選(尤其如果你鍾意飲甜口野)

Glenmorangie 10yo after-taste 嘅雲呢拿味,
以及老麥傳統嘅sherry味(double cask直頭係加甜版),
呢個價值得一試。

新手黎講算唔算抵飲呀?

幾抵飲!

Glenmorangie 10yo after-taste 嘅雲呢拿味,
以及老麥傳統嘅sherry味(double cask直頭係加甜版),
呢個價值得一試。

加番幅圖先!
我都係用呢兩支款客同過年!
玩左半年威士忌留名
飲過既有白州12 老麥double cask, fine oak 12 響17 竹鶴nas 余市10 多納12
諗住今晚買番支老麥12過年慢慢飲

幾抵飲!

呢個價值得一試。

加番幅圖先!

可唔可以share 係邊個group

我唔係group買,而係散買的

幾抵飲!

呢個價值得一試。

加番幅圖先!

可唔可以share 係邊個group

我係Facebook 香港威士忌交易區到睇到,你可以入去睇下呀,因為見呢兩支都係post既開頭有推介,所以都心郁郁想買
頭先屌左支麥卡倫12Double cask試試
5舊水有找
新一年飲wolfburn

岩岩學飲 第一碌買左呢支
各位大師有冇其他推介?
留明先!

我仲飲緊支中秋買既Macallan 12
留明先!

慢慢飲,唔駛急

計番飲嘅時間同速度,其實玩威係抵過玩wine 好多
留明先!

慢慢飲,唔駛急

計番飲嘅時間同速度,其實玩威係抵過玩wine 好多

認同

得番d 盒

巴打我同你啲口味應該幾似
入面除咗山崎我麻麻,其他都幾鍾意
glenmorangie支signet真係超正,超濃咖啡回甘味
Dalmore個king Alexander III就重dark chocolate 味又係世界級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞