[威士忌1]有無飲開都入黎吹兩咀

996 回覆
77 Like 1 Dislike
唔好買麥記12 一買就入坑上埋m18就千幾蚊架啦

唔會咁快啦 初試麥記,試12都夠飲

我初試蘇威就試lap
聞落有陣正露丸味
飲落又唔覺

我當年就係lap 18 入坑

泥煤一試難忘 好似塞十支煙入口咁

我嗰時食住煙飲lap 18,覺得係淨化、口中嘅煙味無晒,
因為喺lap 18 嘅after taste 下,一支雙爆珠算甚麼?
.
有無人識 Octomore 得唔我
我去duty free 佢介紹飲peat 可以試下
但成千幾一支又無年份驚中招

平時飲開lagavulin 16 同 bowmore 18
泥煤同煙燻大家點揀?

why not both?
但如果要揀, 煙燻唔該

x2

有泥煤一定有煙燻味,煙燻唔一定有泥煤味。
我個人prefer輕泥煤10-20ppm 就夠,再多頂唔順。

10 ppm好輕口味喎,真係泥煤咗都未必覺

所以咪話我係輕泥煤撚,少少地過下癮咋
泥煤同煙燻大家點揀?

唔係好分得出

泥煤味有啲似正露丸,加啲石油味
煙燻味就難啲形容,你當煙肉味啦

其實間間廠的泥煤都唔同味,
煙燻亦未必似煙肉
比較煙肉的有Kilchoman

所以有時都講唔出,要入口先feel到
有無人識 Octomore 得唔我
我去duty free 佢介紹飲peat 可以試下
但成千幾一支又無年份驚中招

平時飲開lagavulin 16 同 bowmore 18

巴打,睇你平時飲嘅peat,都唔係話好重口味嗰隻,
Oct記我介紹過唔少次比朋友飲,
10個入面,有2個好鍾意(包括我 ),有8個飲完好想爆我樽

所以呢支堅重口味,你好鍾意重peat先試啦
高汁post

神掌巴,唔知係咪auchen 12 好甜口,所以我飲落覺得個酒體算厚喎

如果auchen 12 係薄體,我想試厚身野,有咩酒廠推介?

Clynelish, Dalwhinnie, Mortlach都係出名厚身
再唔係揀d Glendronach /Glenfarclas單桶有時可以好重油脂

呢支我有d性趣喎

多納未必支支做到你要的要求
先試普通版15/18/21年吧

有支15

請珍惜, 15 已停產

真係請珍惜,性價比極高[/quote]

咁而家要買咪要食炒價?
而家市價幾銀?

神掌巴,唔知係咪auchen 12 好甜口,所以我飲落覺得個酒體算厚喎

如果auchen 12 係薄體,我想試厚身野,有咩酒廠推介?

Clynelish, Dalwhinnie, Mortlach都係出名厚身
再唔係揀d Glendronach /Glenfarclas單桶有時可以好重油脂

呢支我有d性趣喎

有支15

請珍惜, 15 已停產

真係請珍惜,性價比極高

咁而家要買咪要食炒價?
而家市價幾銀?

得閒我拎我支15比你試左先

呢支我有d性趣喎

有支15

請珍惜, 15 已停產

真係請珍惜,性價比極高

咁而家要買咪要食炒價?
而家市價幾銀?

6xx
未咁快要食炒價
不過可以入定兩三支先
放下毒先
想問下機場免稅店買係咪普遍平過出面酒辦館?
黎緊有機會出入機場做野格定價先

做野果d 好似唔比買架wo, 佢會睇你passport
泥煤同煙燻大家點揀?

有咩推介?
響12,17;山崎12,18;竹鶴17,21;macallan 12,18;Glenvich 18; Glenfiddich 21。
想清一清d 貨, 價錢可議, 但求放出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞