[威士忌1]有無飲開都入黎吹兩咀

996 回覆
77 Like 1 Dislike
超新手
想問d石頭冰有冇人用?
一粒可以用幾耐? 同點用?

有冇邊隻推薦?

玩石頭冰不如買冰球模

呢個諗諗先

兩隻都用過
石頭完全唔凍
冰球好凍 但融得好快 好快淡晒
結論都係就咁飲或加少少水最好

其實呢....冰球都唔可以就咁加落去用架
最好先用食水洗一洗冰

作用係將冰表面最簡單溶化既冰面凌角 先溶化
之後會溶得慢啲

但都好講冰既質素好唔好
唔靚既冰都係溶得好快

巴打學過調酒?

之前係 bartender
超新手
想問d石頭冰有冇人用?

有冇邊隻推薦?

玩石頭冰不如買冰球模

呢個諗諗先

兩隻都用過
石頭完全唔凍

最好先用食水洗一洗冰

之後會溶得慢啲

但都好講冰既質素好唔好
唔靚既冰都係溶得好快

巴打學過調酒?

想用石/鐵因爲快d
冰要等好耐先結冰
唔凍飲好難搞

冰其實都好難搞
一般屋企冰格一定會有其他食物
冰會吸味

石果啲未用過唔知
超新手
想問d石頭冰有冇人用?

有冇邊隻推薦?

玩石頭冰不如買冰球模

呢個諗諗先

兩隻都用過
石頭完全唔凍

最好先用食水洗一洗冰

之後會溶得慢啲

但都好講冰既質素好唔好
唔靚既冰都係溶得好快

巴打學過調酒?

之前係 bartender

其實啤牌唔係支支都好飲
入黎學野
超新手
想問d石頭冰有冇人用?

有冇邊隻推薦?

玩石頭冰不如買冰球模

呢個諗諗先

兩隻都用過
石頭完全唔凍

最好先用食水洗一洗冰

之後會溶得慢啲

但都好講冰既質素好唔好
唔靚既冰都係溶得好快

巴打學過調酒?

想用石/鐵因爲快d
冰要等好耐先結冰
唔凍飲好難搞

冰其實都好難搞
冰會吸味

石果啲未用過唔知

我用緊淘寶冰球模,幾高質。
同埋雪冰球嗰陣較細啲製冷,慢慢雪個冰球會靚啲襟飲啲
超新手
想問d石頭冰有冇人用?

有冇邊隻推薦?

玩石頭冰不如買冰球模

呢個諗諗先

兩隻都用過
石頭完全唔凍

最好先用食水洗一洗冰

之後會溶得慢啲

但都好講冰既質素好唔好
唔靚既冰都係溶得好快

巴打學過調酒?

想用石/鐵因爲快d
冰要等好耐先結冰
唔凍飲好難搞

冰其實都好難搞
冰會吸味

石果啲未用過唔知

我用緊淘寶冰球模,幾高質。
同埋雪冰球嗰陣較細啲製冷,慢慢雪個冰球會靚啲襟飲啲

雪冰的話
我之前會用差唔多 1日時間雪 1舊
硬度會高好多
常溫放係到半個鐘都唔會話成舊溶哂
有冇同好喜歡係屋企上網打機個時 一邊打一邊飲

一路FIFA一路嘆Talisker10/18

我邊飲octamore 邊打LOL,個反應好遲鈍,連位都唔識走。要troll人跌牌,飲威最好

我邊飲octamore 邊打LOL,個反應好遲鈍,連位都唔識走。要troll人跌牌,飲威最好

無論做緊乜野時都可以飲
睇緊戲, 聽緊歌, hea 緊, 趕緊 report, 食緊飯,etc. 想飲就飲

無論做緊乜野時都可以飲
睇緊戲, 聽緊歌, hea 緊, 趕緊 report, 食緊飯,etc. 想飲就飲

反而平時鐘意飲啤酒
睇心情飲Whisky

無論做緊乜野時都可以飲

岩岩先斟左杯
響12,17;山崎12,18;竹鶴17,21;macallan 12,18;Glenvich 18; Glenfiddich 21。
想清一清d 貨, 價錢可議, 但求放出

山崎18有興趣

山崎18 $3100, macallan 18 $ 1750
pm 係咪仲未得? 有意買可email 我WhatsApp ;siusiunew@hotmail.com

價錢可議呀喂

屌中伏買左支岩井,很難飲,味好淡

依家飲緊呢枝,甜甜地又澎湃,之後苦苦地,
啲味好複雜好似每嗒一下都唔同味

其實巴打你點睇Kavalan 呢隻牌子?

我聽嘅飲評好兩極:
有d話對得住台灣酒廠、性價比高;
有d就話唔好飲,根本比唔上日威、蘇威。

我就未試過

我聽嘅飲評好兩極:

我就未試過

真係睇風格,酒都要夾人。

Kavalan 係真係唔錯,因為好似呢枝咁唔話比大家知年份你會以為一定過10年,又厚又油,但係佢又有後生酒咁複雜、刺激。我個人黎講覺得不過不失,心血來潮先會飲一飲,反而佢枝波本原酒真心世界級,任何方面都兼顧到。

日威蘇威其實地方同氣侯都似似地,你見日威好多時同蘇威比或者係蘇威風味,kavalan真係自立門戶,一飲就覺得與別不同。總括而言係kavalan飲下無妨,反正又平又抵玩,性價比真係高,巴打入手試過好飲咪再買。(我嗰陣貪佢送兩隻杯先買黎試 )

P.S. 枝 Sherry cask 真心有啲哽,一杯就夠了。

我聽嘅飲評好兩極:

我就未試過

真係睇風格,酒都要夾人。

Kavalan 係真係唔錯,因為好似呢枝咁唔話比大家知年份你會以為一定過10年,又厚又油,但係佢又有後生酒咁複雜、刺激。我個人黎講覺得不過不失,心血來潮先會飲一飲,反而佢枝波本原酒真心世界級,任何方面都兼顧到。

日威蘇威其實地方同氣侯都似似地,你見日威好多時同蘇威比或者係蘇威風味,kavalan真係自立門戶,一飲就覺得與別不同。總括而言係kavalan飲下無妨,反正又平又抵玩,性價比真係高,巴打入手試過好飲咪再買。(我嗰陣貪佢送兩隻杯先買黎試 )

P.S. 枝 Sherry cask 真心有啲哽,一杯就夠了。

飲多d Kavalan你應該會另有一番體會
留名
依家飲緊呢枝,甜甜地又澎湃,之後苦苦地,啲味好複雜好似每嗒一下都唔同味
其實巴打你點睇Kavalan 呢隻牌子?我聽嘅飲評好兩極:有d話對得住台灣酒廠、性價比高;有d就話唔好飲,根本比唔上日威、蘇威。我就未試過
真係睇風格,酒都要夾人。Kavalan 係真係唔錯,因為好似呢枝咁唔話比大家知年份你會以為一定過10年,又厚又油,但係佢又有後生酒咁複雜、刺激。我個人黎講覺得不過不失,心血來潮先會飲一飲,反而佢枝波本原酒真心世界級,任何方面都兼顧到。日威蘇威其實地方同氣侯都似似地,你見日威好多時同蘇威比或者係蘇威風味,kavalan真係自立門戶,一飲就覺得與別不同。總括而言係kavalan飲下無妨,反正又平又抵玩,性價比真係高,巴打入手試過好飲咪再買。(我嗰陣貪佢送兩隻杯先買黎試 )P.S. 枝 Sherry cask 真心有啲哽,一杯就夠了。

巴打,你咁講似乎有d心得分享喎
響12,17;山崎12,18;竹鶴17,21;macallan 12,18;Glenvich 18; Glenfiddich 21。 想清一清d 貨, 價錢可議, 但求放出
山崎18有興趣
山崎18 $3100, macallan 18 $ 1750pm 係咪仲未得? 有意買可email 我WhatsApp ;siusiunew@hotmail.com
價錢可議呀喂
Email 咗你
回左你喇wo 🙄

再check都真係收唔到
依家飲緊呢枝,甜甜地又澎湃,之後苦苦地,啲味好複雜好似每嗒一下都唔同味

可唔可以講下你嗰支嘅桶號
另外其實結合佢後面嘅裝瓶日期
大家就可以知道手頭上嘅Kavalan Solist單桶係幾多年
其實巴打你點睇Kavalan 呢隻牌子?我聽嘅飲評好兩極:有d話對得住台灣酒廠、性價比高;有d就話唔好飲,根本比唔上日威、蘇威。我就未試過
真係睇風格,酒都要夾人。Kavalan 係真係唔錯,因為好似呢枝咁唔話比大家知年份你會以為一定過10年,又厚又油,但係佢又有後生酒咁複雜、刺激。我個人黎講覺得不過不失,心血來潮先會飲一飲,反而佢枝波本原酒真心世界級,任何方面都兼顧到。日威蘇威其實地方同氣侯都似似地,你見日威好多時同蘇威比或者係蘇威風味,kavalan真係自立門戶,一飲就覺得與別不同。總括而言係kavalan飲下無妨,反正又平又抵玩,性價比真係高,巴打入手試過好飲咪再買。(我嗰陣貪佢送兩隻杯先買黎試 )P.S. 枝 Sherry cask 真心有啲哽,一杯就夠了。

係一種領悟
響12,17;山崎12,18;竹鶴17,21;macallan 12,18;Glenvich 18; Glenfiddich 21。 想清一清d 貨, 價錢可議, 但求放出
山崎18有興趣
山崎18 $3100, macallan 18 $ 1750pm 係咪仲未得? 有意買可email 我WhatsApp ;siusiunew@hotmail.com
價錢可議呀喂
Email 咗你
回左你喇wo 🙄
再check都真係收唔到

你係問d 咩架? 你再send 多次想

係一種領悟

估唔到有KAVALAN FANS
我飲過支紅色 同藍色(2014未拎獎之前) 覺得味道好澎湃,甚至有啲霸道.如果係對比起蘇威,冇嗰種味道層次同仔細. 但絕對對得起價錢
如果要推薦我會揀紅色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞