[威士忌1]有無飲開都入黎吹兩咀

996 回覆
77 Like 1 Dislike
唔好買麥記12 一買就入坑上埋m18就千幾蚊架啦

唔會咁快啦 初試麥記,試12都夠飲

M12 都有fine oak, sherry oak 同 double cask 要嗒真都有排玩

P.S. 覺得m12 好似愈來愈退步,唔知係咪我口味轉咗

Sherry 就未至於退步,反而fine oak 無乜驚喜

又係越來越少老酒既問題囉
勾兌出黎既M12越來越難維持番以前既味道
有冇人飲dalmore18?
新手劉明學野

我初試蘇威就試lap
聞落有陣正露丸味
飲落又唔覺

我當年就係lap 18 入坑

泥煤一試難忘 好似塞十支煙入口咁
泥煤同煙燻大家點揀?
泥煤同煙燻大家點揀?

唔係好分得出

我初試蘇威就試lap
聞落有陣正露丸味
飲落又唔覺

我當年就係lap 18 入坑

泥煤一試難忘 好似塞十支煙入口咁

笑左
但真係幾過癮
泥煤同煙燻大家點揀?

why not both?
但如果要揀, 煙燻唔該
留名學嘢
泥煤同煙燻大家點揀?

但如果要揀, 煙燻唔該

x2
留名
各位巴打點睇 wolfburn 嘅single malt ?

唔錯,花果香都做得出色
不過太young, 入口都幾辣下
依間廠要d時間develop
Monika Weiss 一鍵留名
愈黎愈多高手出黎
去日本人買我買,買左響17同山崎12..... 都唔知開唔開好
去日本人買我買,買左響17同山崎12..... 都唔知開唔開好

開啦2隻都正

新手留名
岩岩先開始學飲 得哩2支
泥煤同煙燻大家點揀?

但如果要揀, 煙燻唔該

x2

有泥煤一定有煙燻味,煙燻唔一定有泥煤味。
我個人prefer輕泥煤10-20ppm 就夠,再多頂唔順。
泥煤同煙燻大家點揀?

唔係好分得出

泥煤味有啲似正露丸,加啲石油味
煙燻味就難啲形容,你當煙肉味啦
泥煤同煙燻大家點揀?

唔係好分得出

其實間間廠的泥煤都唔同味,
煙燻亦未必似煙肉
比較煙肉的有Kilchoman
泥煤同煙燻大家點揀?

唔係好分得出

泥煤未至於係石油味呀?
反而after taste 嗰下有d似消毒藥水就真嘅
泥煤同煙燻大家點揀?

但如果要揀, 煙燻唔該

x2

有泥煤一定有煙燻味,煙燻唔一定有泥煤味。
我個人prefer輕泥煤10-20ppm 就夠,再多頂唔順。

10 ppm好輕口味喎,真係泥煤咗都未必覺

開支響17先

個人唔太迷日威,都覺響17係輕身、易入口
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞