LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(45) |

978 回覆
4 Like 2 Dislike
唔該巴打先

主要係想屋企轉用87Key紅軸,想買Filco都係貪下佢有藍芽,或者仲有冇啲咩價錢差唔多既可以選擇
87Keys 仲要紅軸咁有好多款可以揀

Realforce RF2-87 $2000 (靜電容, 非紅)
Leopold FC750RBT $1250

接受到淘寶既可以揀下面, 用落應該仲好過上面果兩款 因為我用過上面

Luminkey80 $2000
EVO80 ~$900
Crush80 Reboot ~$700

而家正常都有Bluetooth 5.1 + USB 2.4Ghz + Wired USB-C, 唔駛擔心
睇樣好似c80 re 靚啲
但evo80 未開賣之前個個都話呢個好啲
但都係炒炒地車

唔知點揀好
Crush80前車可鑑,本身第一批個QC係伏底,不過你執到嗰件無事的話對得起個價有餘(當時),未知今次R2搞掂堆問題未
EVO80未有真用家到手,咩都未知
其實兩隻都要賭
衣家算係放棄咗磁軸,諗緊買Crush80 reboot 定Rainy 75 , 想問兩者分別係唔係只係Crush 80 大隻D ?
係賭,EVO 都有唔少用家到左,睇Qwerty QQ群都有好多打繁體字既香港用家,唔知佢哋有冇上嚟 呢隻算係星二代所以都多人買

EVO80之後都會再出優化改底綿改鈹銅改膠粒,之後又賠$50/$100 購物券,其實唔影響實際使用,不過最後都跪咗

其實都幾肯定 Crush80 Reboot 都會有啲野炒,因為每一隻出完之後個個都拍Video,可以賺好多流量,有得申請退款不退貨,點都搵到野挑,睇吓自己接唔接受到。我就好樂意見到,因為咁樣令到佢地不斷改進,理得佢賠到破產

睇番把尺,放喺Lunminkey, QK, Cycle, Neo啲出廠瑕疵度,一樣唔駛玩 所以佢哋越出越慢

咁樣嘅好處就係消費者得益最大化
配列唔到,玩法唔同,Crush80 系列有快拆,方便你自己換下綿換吓定位板玩吓聲,同埋貴啲,成2.2KG

Rainy75 就調校晒俾你一到手即刻用,打緊同聲音都好,性價比高,又有啲設計,去2000Fun 行一個圈就知道佢長期俾人圍住,全世界都好多人買

我就鍾意Crush80Reboot ,因為新出啲
Keychron q1 pro大家有冇咩評價?
早排用公司錢買咗隻Rainy 75 standard 在公司用,其實整體體驗都唔錯但佢底個4舊膠唔係對稱搞到個keyboard 唔平同舊電好快用哂
所以今次諗緊好唔好試Crush80 reboot 最貴個隻版本
會唔對稱咁搞笑我冇光版所以用咗幾個月都仲有75%,無靚Keycap 玩唔起燈

既然你都有75,咁買部80
我衣家要在其中一隻角墊粒萬字夾先會平到唔郁
講起keycap , 我唔太熟Crush 80 衣家佢兩個套餐,想問其實佢個兩種keycap 係唔係全部都冇透光只係製作方法唔同?
係, 一隻係之前出果隻有設計既PBT熱昇華, 另一隻係新出但係平凡少少既PBT 二色成型 Double-shot

舊既係熱昇華, 一般比較貴, 磨沙感強, 悶啲, PBT>90%, 但係買個邊有機會收縮搞到到牙縫, 同埋個底條邊有機會有毛刺, EVO80 都係配呢款

新果隻係二色成型, 一般比較平, 多客制鍵盤用, 一粒Keycap就係得兩隻色, 脆聲少少無咁悶, 但又未去到ABS 咁響, 比熱昇華較易痴手油, 摸上手有少少冷感, Realforce, Filco 都係呢款
如果Luminkey80v2短期內出我或者會等佢
佢隻V1完成度都已經幾高吓尤其係隻pre-built
只係當日個叫價已經高,衣家過多成年都無減就更高
而家上面啲卷廠有冇出TKL
最多
係,靚仔上Post 有貼

不過Luminkey都係等EVO80 同CRUSH80 互片完先

V1 又好V2 擺係佢地度變到無價格優勢,因為啲做工已經差唔多一樣。同埋幕後都驚炒車,那怕係衛星軸調得唔好都會退貨

WOB 玩爛市,Crush80 Reboot 仲完一罐雪頂可可軸,再7日開封任玩無理退貨包運費
rainy bridge嗰啲得75
上post你貼嗰兩張流出powerpoint係60 Pro同埋98,原來仲有80v2咩?
我其實驚佢搞埋Lumino75咁樣,玩味外觀而唔係舊75 / 80嗰種經典 / 簡約

佢好似80嗰時出廠邊個員工tune stabs會寫埋名響張卡,結果連出面d人都追查到邊個tune得好邊個tune得唔好
之後65已經無再寫名,不過我買咗隻e-white pre-built佢tune得好好,如果我唔係要改layout而要改alu plate + PCB mount stabs我會keep佢set stabs去用

Luminkey的確係無價格優勢,但我覺得暫時得佢先真係做到客制化量產而keep到個qc
其他更有競爭力嘅盤都係cut corner先做到嗰個價
GX87 卷到進軍世界

上少少去到$600-700 Crush80 呢啲都已經唔貴
岩岩係日森訂realforce R3用tenso轉運諗住快啲到手, 點知佢檢品果時拆爛左個盒, 仲唔認數
早知用返bns

用緊skn 青龍4.0 1000筆直可以upgrade咩都係中意linear手感
已買Hi8se
上網睇佢d聲好正
換咗軸仲正,原本嗰幾個軸都唔算
咁做乜換?
手痕 想試下貴小小有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞