LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(45) |

978 回覆
4 Like 2 Dislike
youtube 聽完
紫藤好似啱我情況多啲
其實線性同段落有咩分別
Youtube 啲聲同現實差好遠

但紫藤都不錯

線性直上直落

段落就撳落去撳到一半嗰陣時會Click 一下

好難形容,試過就知
Cowberry 靜過茶
青軸完全係另一個世界, 無得比
Cowberry 呢啲矮軸唔會大聲得去邊, Gateron 本身都唔係出響軸
再落就真係靜音
有無邊款靜音矮軸好用
RAINY75 RT 磁軸終於出, 自稱目前世面上實測性能最強磁軸鍵盤

網頁驅動
碳纖維/特製FR4定位板
0.01mmRT精度
0.005mmRT步進
0.125ms按鍵延遲
頂部/底部雙0死區
400MHZ MCU核心處理器與旗艦模擬開關/感測器
將全系標配TTC-RGB萬磁王軸 (暫時最強磁軸, 就咁買都要$5 一粒)

凱華鯨落Mini (Tactile)
凱華孤島Mini (Linear)

矮軸係得兩間做得好, 凱華Kailh同佳達隆Gateron, 前者好少少
我都想知,如果$2k budget 係咪wooting 80HE 最好,有冇其他推介
外國吹到Wooting係頂級鍵盤
一年前的確係, 佢又好成功將磁軸同電競拉埋一齊

加上外國接觸到既Keyboard太少, 所以佢點都算頂級

品牌Tier 0; 軟件Tier1; 粒軸Tier 2; 性能Tier 3; 間廠Tier 3;

但而家太多對手, 用靚廠用靚軸, 而且都無打算賣去外國, 大陸都完全唔夠貨
請問下D對手係邊D? 可以講下咩牌子MODEL嗎?
2000$ 就唔使講性價比了

TKD PT.1/75
QK80MK2 呢啲

或者買兩個 一部磁軸一部大配列
大陸用Wooting 好多轉左會去Melgeek

嗰班Valorant比賽選手比賽用Wooting, ROG, Razer

屋企上分就用國產0.01

頭先去左2k fun 試左luminkey 磁軸都幾正,QK80MK2 淘寶揾到幾間鋪有得訂,係咪冇官網直接買?
2KFun 隻LMK Magger68 應該都係用Gateron 磁玉Pro

可以等用TTC 萬磁王系列既磁軸鍵盤,無咁Wobble,整體性能再高一截

QK80MK2 開左團了,可能要等下一Round
萬磁王到左
初步感想
lekker d聲好聽好撚多wo...
stem wobble都係有,但好過lekker好多
但同asus光軸0 wobble仲有好大段距離

人地asus光軸又用蝴蝶式交叉又用柱狀stem
機械鍵盤d廢老幾時唔再用d過時設計呀。。。
暫時見到用凱華孤島嘅有
keydous n98 (非mini)
double shell DS102i

巴打們仲有咩 96% 以上嘅推介?
仲有萬磁王用導光柱唔同lekker淨係一個導光窗
而家我d RGB變得暗左好多
早知買全透版萬磁王
logitech 新個隻g915 x 係咪唔入流好鍾意佢個幾個媒體鍵同碌

佢好似轉左pbt 透光鍵。用緊 nuphy 唔透光唔開燈好難睇
睇你要唔要手感同聲音
要既話Logitech 好難入流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞