LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(45) |

978 回覆
4 Like 2 Dislike
新手想問下Ducky one 3 白色係咪冇barebone 版
又或者<2千hot-swappable有冇其他推介 想用粉金/更輕嘅嘅軸
主要打字 想要輕手 線性軸 同盡量靜 唔該晒巴絲打
你要咩配列, Ducky One 3 擺係而家就算賣到$400 都無吸引力, 唔建議買

Leopold FC900換TTC金粉軸V2/TTC新月軸

都係輕手打字軸
無玩開鍵盤但有啲興趣係Kickstarter back隻keychron k2 he 試下 呢隻廠質素點?
keychron好似伏伏地
真係想玩磁軸不如wooting
買隻膠60換磁玉一步到位
或者pre-order隻80
我都留意緊Wooting 80HE 同keychron 衣隻
Keychron唔駛kickstarter啦,遲吓淘寶任買

磁軸近排連Luminkey同Dry Studio (Angry Miao)都出埋

https://www.luminkey.com/products/magger-68

https://www.zfrontier.com/app/flow/9P9z7qLmlYM0
其實磁軸都唔係必要 我想搵隻prebuilt係可以無線multi device, build quality唔差, 65%或以上layout, 軸除左沉聲無特別要求, 筆直千靚
ching會唔會有推介
RAINY75 500~600百蚊性價高唔高
奶白同黑都好似幾靚

依隻幾靚仔 有無巴打知咩名堂
我仲係覺得佢$600以內無對手,佢好全面,難怪佢可以買到五萬幾部

陽極靚過佢嘅聲音就唔得,e.g. Furycube F75
聲音同佢差唔多嘅Built quality又唔得 e.g. Hi8SE
各方面同佢差唔多既又貴佢$200 e.g. SKN 青鳥
各方面同佢差唔多或者好少少嘅Luminkey75 又要成$1200

最後佢都係性價比最高,$399 果隻無光版陽極黑銀都靚,仲要配紫薇軸,呢個價位買到呢個造工手感同埋聲音完全冇得輸,個背面靚過HI8SE 好多

Prebuilt 就EVO80 堅沉聲

Luminkey75/80有啲舊,新版又未出

QK80MK2 又要落手自己砌

過千蚊好多玩鋁定無綿,好難出沉聲,會有啲金屬嘅OG 沙感雜音,反而你要嘅條件$1000之內仲易搵
高配隻雪頂軸得唔得
用開g黃想試輕手少少軸
可以嘅話最好都唔好買Keychron, 食水太深 係都要賣貴人$200
得,類凱華BCP,成本都唔平
聲沉啲,有少少輕輕嘅沙感,手感舒服順滑
Luminkey65 好似比較新? 掂唔掂
如果$1000以內有推介嘅話仲好呀 省得梗係省
原來你係話65% 或以上 咁大部份都係

Lmk65 出咗都9個月,不過而家呢批最新,呢啲經典產品都掂

你可以睇埋QK65 果類
唔該師兄
玩嗰啲唔會跟po 當你日日一開po都係rainy75邊會想睇落去
Q1 he唔好買個底封實嗰啲磁軸
我理解 我記得佢地係玩開開團raffle, derivative r1, kohaku r2, janev2, meletrix果類

qwertykey, luminkey 已經唔玩,唔好講話而家啲evo80, rainy75, neo80, cycle7 應該睇到啲$3000以下啲keyboard眼火滾

唔知佢哋去咗邊有時都想睇吓啲限量客制化討論,得番zfrontier 比較貼
hi8se built quality 搞咩?仲諗住佢補貨想買
心思思想買rainy 75算
好彩我入咗,不過都唔知佢幾時補貨

陽極銀最靚,但太多痕;陽極黑比較一般容易沾指紋
電泳就中規中矩,啲色調得太白,紅色就調得太紅,配Keycap 比較難

背面設計真係唔靚,個銘牌好多都有崩,不過影相比客服會俾返$10你

聲音就好Thock

玩開嗰啲都係直接跟啲vendor/designer嘅discord ser㗎喇
Luminkey65我用緊隻cool white,轉alu plate同埋PCB mount stabs之後我覺得完成度好高,拎走晒foam個聲都可以
以可以香港walkin買(2KF),有現貨,同埋綜合功能+質素係值佢個價(千二現成)
同埋佢d色係做得靚

如果要慳得就慳,就真係要再望低一兩格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞