LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(45) |

978 回覆
4 Like 2 Dislike
啱啱換咗cherry mx2a 茶落隻c80 r
再加埋filco 嘅keycap
手感正到呢
無曬 switch 入面d 雜聲,原廠lubed 都夠曬順
驚你唔買,平幾十比你,快啲比錢
同好
唔記得俾錢 用多一次又冇左個優惠睇黎得一次
有少少想買類似Keychron Q12 Max嗰啲numpad喺左邊嘅layout 會唔會好不智 個idea幾好但冇實質用過有冇ching用緊

你可以搵兩隻fullsize拍埋一齊試吓個feel
左手numpad (southpaw)個concept主要係俾左手人
右手人如果想慳右邊位或其他原因擺去左面個問題係:
1) 你左手未必夠靈活
2) 有可能個pad個layout邏輯要左右掉轉埋先啱,因為你個腦會自然鏡反
3) 你可能自己唔知,但原來一直潛意識有㩒右面numpad某d掣,尤其係右下角enter
有某d盤佢係俾你可以連numpad個layout都左右鏡反,但大部分都無反/無得轉layout
上面張圖係Flip6P個PCB,佢賣點就係預人可以任反

我自己因為唔肯定自己搞唔搞得掂southpaw所以鍾意TKL + numpad分開兩件,想個pad擺左定右可以隨時轉
佢死都唔出藍牙款 😢😢
可以改,但麻煩
有冇人用過87U55講下感想

有無人會買
想知lofree評價如何
low profile 佢同nuphy 都好好
但太compact

又low 又 compact 我用落成日打錯字
有Mon 好似係舊版
忍唔住屌咗隻c80月岩
又買? 不過睇片係幾靚,呢個價錢買到特別版,其實算好

我而家啲鍵盤多到又賣唔出,或者未得閒放上鹹魚賣,搞到啲鋁嘅都搬去Office 擺,用左幾晚換晒啲Keycap 做返低調少少
見佢799忍唔住, 同埋TKL layout我本身一隻都無
請間在哪裡買crush80 reboot r2最平?謝謝
得Taobao 有賣

你搵 "Wob數碼旗艦店"、呢水賣完就會賣去外國

記得"支付"完唔好比錢,平$30
TKL 我都唔係好慣,要放右少少打字先舒服,但放得太右Function Key 果幾行又會擋著我Mouse

C80R 2.2KG 重到好難橫向移動

但聲幾好,無EVO 咁悶,打字爽脆啲,塞綿嚟講,佢啲聲音都唔算好綿

但又無無綿e.g. Cycle Neo嗰啲咁嘈

返工Keebs嚟講非常可以
放塊墊就好好移,我直接用包裝白色海綿當墊用,又吸震又平
我main緊隻C80r2兩星期,現成無改任何野對佢手感無投訴
但佢塊底板問題有好多,一開始有斷連,我拆開之後加減foam再確定自己無對唔正個磁力connector先唔再斷(完全唔放底foam的話PCB觸底鋁殼好似會短路)
跟住幾日前開始,O掣粒RGB LED自己著咗唔熄
件野咁平我都唔想煩同客服deal,反正都唔一定要開RGB
仲有,佢只係支援好基本嘅VIA改掣,macro同command一複雜少少已經做唔到,我連control + function key都仲未搵到佢做唔做到
即係pcb板觸底short circuit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞