LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(45) |

978 回覆
4 Like 2 Dislike
唔想要鋁有咩套件岩玩
想玩返膠
個個都係 6月先有大貨
大把,300內都已經有好
Gasket
睇你想要咩配列
邁從,狼蛛,前行者都做到非常成熟
拎返公司玩
鋁太重
可能打機需要極低延遲,又或者冬天唔想隻手太凍,同埋有時喺辦公室搬嚟搬去都係用膠方便

我唔想用返塑膠,因為而家鋁實在太抵玩

不過有啲悶軸同靜音軸,放喺塑膠套件我覺得仲正
用緊個keyboard壞壞地想換個磁軸for打機用
但係見到wooting80he 要12月先有貨
有無話邊隻keyboard同佢差唔多/好過佢
其實rainy 同 c80 reboot 兩者我用都冇投訴,但唔知點解成日好想買埋其他色
其實我都唔係好識分,剩係知長短左

你如果係由100% keyboard開始 (多數人係),咁你會熟手80% TKL先 (Crush80)
因為佢只係斬走個numpad (所以叫ten key less),T形十字掣同埋home end page up down嗰堆掣響返嗰個位

而另一種係係唔care嗰嗰位,想個keyboard盡量無咁闊,就會將嗰堆掣左塞右塞
結果就出現75%(斬numpad,Rainy75)
同98%/1800 (留numpad,Luminkey98不過佢其實已經齊100%掣,只係layout唔係full size)

其他typist類用途係再進一步減掣,就會去到65%或以下
我都係, 陽極買完再買電泳再噴塗, 最後又買番陽極
年尾我一定要賣少少走

C80Reboot 陽極靚過Rainy75
C80R 係啞面陽極, 成本仲貴過好多亮面

買, 我都有套膠+靜音軸係公司
粗用一流
唔該晒巴打,好詳細
有冇人買過第三party 既靜電容 Deskeys Domes
同Topre比有冇得揮
想買deskeys 56g模擬返topre 55g
呢幾日出咗好多Review都話手感非常好

而家淘仔做緊979 人仔包郵,又唔貴
買佢啲子品牌SKN 同Jamesdonkey 仲低玩

或者Mchose 狼蛛,又平又抵玩,內膽設計正常,覺得唔好睇嘅話自己換軸 換Keycap
呢幾隻對比而家啲膠有啲失色

87 可試前行者X87 (彈), iLuvBee (硬)
99+ SKN, JamesDonkey 嗰兩款,狼蛛F99PRO都好OK
想知stem wobble點
想要咩大小
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞