LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(45) |

978 回覆
4 Like 2 Dislike
屌咗隻陽極銀幾滿意,沉悶聲無得輸。
epbt隻yukihana 真係好靚
我諗依世都搵唔到咁完美既keycap
知道機會渺茫 但如果有巴打買咗 又願意割愛嘅麻煩通知聲
想問下Rainy75要去邊度買?
淘寶搵到 但係冇黑色
定係要等佢返貨

閒魚有
電泳定陽極無咁易損?
睇幾個簡體post都講唔同版本
電泳耐久啲,牽涉嘅chemical bond深入過鍍
老手去晒tg group傾啦,neo, cycle呢啲還好,evo80, rain75呢啲foam board佢地唔會玩,加左棉隻隻一樣聲,冇意思
公道啲講,未有平價盤討論之前呢個post都根本已經無人傾
咁新手無從入手咪唯有淘寶卷王或者Keychron開始玩,甚至walkin腦場買電莖款
的確係少咗好多人,因為太多分枝

本身係傾cherry,之後到日本嘅filco realforce, 之後先接受到ducky,韓仔野leopold 都唔係好多巴打接受到,ikbc 呢啲就算買咗都唔敢同人講

中間果幾年無玩,去咗玩車

直至外國youtuber比keychron 攻陷我先玩返,先發現原來佢哋都做咗大水魚,搵搵下原來啲牌子全部都係淘寶,再接觸到今年啲卷王,又開始睇番
巴打請問有無link 搵唔到

唔識分享Link, 你試吓Search
唔該哂巴打
唔知香港好少人玩

我都有好多軸想放,最後都要兜一大輪閑魚放 好彩運費多數都係$8

前排放咗好多Gazzew Boba U4T,貼出嚟夠一日已經有四五個人要

香港Carousell 好少人PM,擺成個月都冇人,約交收好煩

Keycap 我覺得仲難放

Luminkey 幾時出左隻Lumino75, 而家搞到咁可愛 快少少出Luminkey V2 仲好
早知嗰時就唔追GMK
追完發覺夾唔着 然後喺香港又放唔出
我套cap放咗三個月 都只係收到交換offer

特別係近呢一兩年啲barebones/pre-built做到咁平
新人入坑已經唔需要再買貴軸或者追GB貨
依家自己都係玩返平嘢算 冇咁多心機去等GB同夾料
做大水魚嘅原因係因為以前啲幾千蚊Keyboard比人量產化 再用勁平嘅價錢賣返出嚟?
擺咗響官網兩個月都有,不過好似delay緊
98都會用同一個mon仔
另外60pro都已經有「唔小心」擺咗manual同quick start出嚟
https://www.luminkey.com/zh/blogs/luminkey60-pro-user-manual?srsltid=AfmBOoqptyfywvnz6O5t3Y1oYnUz1bb764EJfJC013Njp7sBKzjLwqA-
連片都有人出過
https://www.youtube.com/watch?v=oVtKsUklZfE
gmk 當係對designer既致敬 不過而家少左好多, 見開團好多都唔夠數

呢一兩年barebones/pre-built太平, 而且又比佢做到, 佢係直接張客制化既技術, 結構照抄再改善. keyboard 始終係啲低技術野, 啲軸更加係食咗好多cherry個市場

gb既話, 除非對個studio好有愛, otherwise都係果幾間大陸廠幫佢地出, d studio無自己廠, moq 又低, 搞到貴哂, 都係靠限量產, relationship management同玩dc raffle先生存到. 貴有貴玩, 平有平玩

我玩平野係玩得貴過貴野 因為忍唔住係咁買; 以前半年買一個4-5k, barebone (gb 完到收貨都無左幾個月) , 而家一兩個月買幾個300-1000$, 另加幾百蚊軸咁
我覺得一千幾百嘅強國款雖然係價廉物美,但量產總係少不免要有QC運氣,收到件貨甩皮甩骨情況仲仍然有
當然個距離係已經拉近咗好多
而且就算強國自己都仲有中上級別嘅盤
我指大水魚係因為keychon 唔值呢個價, 但班鬼佬見佢好打過logitech就當寶, 當然佢海外市場做得好成功, 產能又夠又多款, 不過平佢$200 買到更好既係真

你話以前啲幾千蚊keyboard比人量產化 再用勁平嘅價錢賣返出嚟都係發生緊

開一套鋁模, 30萬, 假設同一個質素
你搞個gb開團賣1000部, 開模成本每部要$300
rainy75呢d 賣60000部, 開模成本每部要$5

仲未計軸, 我地就咁買幾蚊粒, 佢地量大咁買, 幾毫子
呢排想認真執返靚張枱先開始掂返鍵盤
見到啲pre-built平到咁仲要唔差 越嚟越冇砌嘅意欲
課塊返嚟換下cap就諗住當退坑
畢竟一諗起要人手上油同較stab就已經唔想搞

需要啱啱課咗Rainy75試下水溫
但係碌碌下又見到LUMINKEY65綠色 又比佢撩起咗條引
無線65%仲要係靚嘅深綠色少之又少 可遇不可求

GB其實本身都緊得唔算好貼
畢竟我入坑嗰陣就係GMMK Pro呢類kit開始大流行
所以唔需要硬食GB買嘢
唯一後悔嘅係冇跟Pbtfans Resonance
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞