LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(45) |

978 回覆
4 Like 2 Dislike
強國係做到中上級別嘅盤
logitech d廠被人偷同技術, wooting+gateron 又係比人抄哂磁軸
前牌先有個大陸廠佬拎 tgr shi jane v3 黎賣, 屌佢
大陸而家想整幾多都得
lube 同校stab 都幾治癒, 唔好放棄 不過而家啲prebuilt 較得好過我
afford得起, 買luminkey65 好過rainy75
上網聽完依家啲pre-built 再聽返自己塊手調
真係會質疑自己手調嚟做乜
lube純粹係耐 較PCB stab係會懷疑人生

luminkey65都係比自己冷靜下先
afford到但係買返嚟得個擺字都唔係咁好
綠色嗰set Resonance R1你如果真係好想要最好盡快收一套,個designer好似講明會讓路俾另一套一樣係inspired by Dieter Ram嘅keycap,所以Resonance R2先會全套轉晒色
姐係R1綠色已絕版,只會繼續炒
我仲諗緊點解R1咁好賣 R2會唔復刻原色
原來係有呢個原因
調返轉諗 其實可以等讓路出嚟嗰套keycap
其實我一路都唔知佢讓緊嗰套係咩,聽過好似仲響GMK排緊隊有排都未出到
綠色嘅好set其實真係好少吓,好多都一係植物風格,一係古風,好少resonance嗰隻retro/graphic格
我自己黎講覺得keycap仲敗家,有時配色靚又想買,自己鐘意既動漫角出主題keycap又想買
想問下宜家有冇啲唔洗自己lube既軸,之前自己lube過但效果麻麻地,想搵啲lube好/唔洗lube既玩下
Resonance嗰啲設計真係好少見
簡單得嚟又唔會太浮誇
上閒魚搵 已經去到啲GMK set嘅價錢
比唔比到錢買又係另一個問題

依家應該買套clone返嚟襯下色先
真係滿意嘅就直接課套原版之後用
唔好買Clone, 你買完之後買左原版都唔想用尤其是發現佢哋唔係好差得遠

我都有套Clone,再買原版,但開咗個盒望一望就放咗喺度,唔想上機,用番Clone打
而家大部份都唔使Lube, Factory Pre-lubed
睇吓你玩開咩軸
Resonance R1因為只係double shot PBT所以clone比較簡單
但R2加埋十幾廿粒PBTfans專玩嗰隻半透ABS,呢set先難clone (出面堆clone好柒)
我覺得R2個配色其實仲易襯/好玩過R1,所以自己都入咗全套;字模同R1一樣的
不過睇你係因為R1綠色而鍾意咁就無計
真 當初想追R1都係因為配色居多
PBTfans半透嗰堆最近有見到
Emma雖然係我要嘅綠色
但襯黑色case感覺上有啲柒 所以冇買
Neon R2應該會易襯好多
同埋佢個keycap盒真係正 又靚仔又好擺
PBTfans唯一敗筆就係啲icon mods真係好樣衰
我上一隻係用zaku switch, 想搵番linear既軸,唔好太輕,師兄有冇推薦
平靚正,屋企或寫字樓都啱用
我覺得還好喎
雖然唔夠GMK靚但起碼都用得嘅
反正我不嬲都鍾意icon mod多過字mod
同埋佢啲base kit都連novelties賣 唔怕啦
想買evo 80
正式出團了,叫LX60
https://www.zfrontier.com/app/flow/pWrg0p9kQWzd
單模標配都1288,三模加140,o-ring / gasket
太輕咪換springsarokey嗰隻strawberry wine v2韓國幾賣得
識嘅就自己出board,唔識嗰啲咪玩fnf。raffle嘅board佛系抽,要中就中,就係咁多。你話佢呢樣新嗰樣新其實都只係同一舊屎(尤其是係支製75%
而家啲raffle board 係邊度製同埋有咩新野無睇好耐,連邊個studio hit 都唔知 啲結構仲係停留喺啲銅定無綿 oring 果類,tgr jane 果類,想追番個industry
Wooting 60HE+磁軸鍵盤 24年9月批 預售 1450元
連結:https://www.zfrontier.com/app/mch/EBbNRdPZk39B

之前有巴打問過, 可以睇睇, 月尾出貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞