LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(45) |

978 回覆
4 Like 2 Dislike
oring 加gasket 好完美
真係多謝巴打介紹 neo80
好想買哂所有plate番嚟試
靜音軸有冇推薦
用緊TTC冰靜 覺得可以再試下其他比較下
好消息
logi 都落場玩埋一份, K98M一齊落場卷
壞消息
個driver 送文心一言

https://www.zfrontier.com/app/flow/E6JkK89Qq33x
Keykobo隻retro mixed lights出R2了
之前買唔到R1今次一定要入手
其實係mars universe出,keykobo只係代工廠
有冇手足用過別離reset75
鯨落/孤島
用緊鯨落覆你
點睇孤島粉 同埋臻靜軸
試吓粉孤島,輕手
邁從G98 黎?佢係MDA 高度
我未用過
次次都係用最基本款原廠Cherry profile
係咪massdrop 果隻holy panda
係就個模舊,軸心凱華,軸殼旭華,2018年初代逢合經典老產品,雜音控制擺係今時今日係唔得,你是但幾毫子都好聲同順過佢

當致敬經典個心態買就得
keyboard so far 未壞過
換係因為keyboard入面積哂頭皮薯片指甲頭髮
成舊cyberclean 扔落去都救唔到
頂唔順就換
我有一袋靜音試軸,最後用JJ軸同KPro 靜音紅
太靜果啲無咩打感,所以高特出果啲唔啱我
鐘意啲回饋感強但非常細聲既,最後揀咗JJ 軸
Leopold
係呢個G98
咁即係要買個高過MDA既key cap?
係,本身G98 都唔差,$300 買到呢個質素性價比好高

上淘寶睇下鍵帽樣,買100$ 樓下,果啲原廠高度 (或者叫Cherry Profile)已經夠,本身套件係白色,好易配
有無人入左EVO80, 計埋集運時間香港應該今日到貨

我等埋Crush80 Reboot 先,再喺QK80MK2 之間揀
不過其實cherry響全部key cap profile之中只算係中級高度
針對誤按問題佢或者應該先試SA類/MT3類高度先?
置頂嗰幅黑底綠線嘅profile圖其實幾清楚
一般人誤按最主要原因係兩個keycap「山頂」之間相隔唔夠遠,而越高嘅profile多數個山頂會越細
理論上係,但我諗過G98前高都20mm,唔想去到咁恨,7度傾斜用SA 去到16.5mm 去到R1 R2 隻手要舉到4cm 用得辛苦

而且SA類難搵,所以推著Cherry 先,個牙罅位闊一半夠做
聽日度下鍵同鍵之間有幾多空間先

睇圖感受吓先

你果隻MDA 圓角,確認感冇咁強,正常Cherry 鍵與鍵之間係5.3mm 多少少
lm
仲有唔夠一個月wooting 80h就到貨了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞