LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(45) |

978 回覆
4 Like 2 Dislike
應該都係影子同廠
設計模具發貨地甚至宣傳都係一樣
呢隻有少少興趣 預計會唔會多人搶一秒冇晒?
唔出奇,個價好進取

擺明想做 千元以下鋁75最強
後悔買左hi75 有個圓型扭制係右上 慣左係del 仲要無左home 要用fn
成功比你地毒到
如何 買咗藍軸定奶軸
HI75 有啲舊,不過悶聲好出

所有扭制都預左Del 唔會係右上角
我Hi8SE 一開結都唔慣
屌,又放毒拎75layout玩快拆
都預咗佢出,係估唔到呢個價咁平,即係間接放棄Rainy75 ,而家咁睇係千元以下綜合實力+性價比最強75 鋁

雖然都係綿,但都有好多玩法,而且唔少Gimmick野

不過都理解佢一定要快出,因為佢最怕就係EVO75 突然間出嚟

咪又係嗰啲foam聲,隻隻差唔多… tkd隻75有意思啲,但貴好多
貴好很多,但係啲色同黃銅配重好好J

忍下手算,公司用crush80reboot, 屋企用pare65算慳錢
奶,好thocky
PT.1/75 係靚仔,砌完貴好多,應該三倍以上

應該入一隻Foam,因為低玩得太誇張,而夾隨手都180/220目Anodized

再入多隻Foamless 唔睇錢,睇樣揀
Thocky番工幾好 會好想打字又唔嘈
返工打字用clacky先正,我公司用foamless alu plate + hmx軸,打到啪啪聲,好爽…
可惜返工唔算多字打,有時悶悶地會開個notepad出黎鳩打
wob既ano同tkd冇得比,吹到220都係假
提前大段落先係最爽
睇左Comparison,個價差太遠

知唔知PT.1/75 Ano 係咪好過Cycle

今年啲軸廠大換位

HMX = Clacky
JJK = Thocky
Huano/Kailh = Creamy

KTT, Gateron, TTC, 下半年好沉,靠磁軸頂

段落軸無乜廠出到好手感

不過可以試吓海木出既滾石軸,提前提段落加金屬觸底,47克
有聽過
好似15定20號開賣
而家軸體啲飽和哂,一年出幾百隻,連啲大廠都接客制化,基本上你要乜嘢壓力乜嘢聲都有

但段落軸同埋提前大段落,都仲有幾多空間
hhkb
去zf鍵盤展玩過PT1/75,一如過往tkd優秀陽極,不過正面太普通,係拎起手側面同背面impress到,同埋top唔算太硬,不過不失
買咗Keychron K17 max換cowberry軸
佢送換軸果個夾硬到仆街
用到手痛
同埋d軸唔夠數換晒全部制
右上角三個制要換返原裝先夠其他用
的確,睇落去正面太緊湊,鍾意右箭嘴上邊偷空

但嗰背面好中我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞