LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(45) |

978 回覆
4 Like 2 Dislike
我個friend之前等唔到80HE去左買razer隻光軸
佢拍左條片試畀我睇razer個stem wobble
加埋我之前有印象係2k fun試過
razer雖然冇乜人講
但佢個光軸stem wobble其實係拍得住asus個隻
我同佢講好彩佢等唔到80HE去左買razer
如果唔係要好似我咁畀多五舊水買萬磁王
隻razer humtsman v3 d layout好柒
60%,TKL,full size,
60又無方向鍵,打機又唔會揀tkl同full size
如果佢有65/75/96一早買左
Evo 80 心動,但無扭扭

Lemonkey 定位係cherry profit平價既keychron. lemonkey 係under keychron既支線

Monsgeek睇佢因為鋁又有扭加有HE,個layout都正常。靚仔既

Ek75就真心平通街又多人講

Asus extreme 就免啦,幾中意都好,個肝唔係咁用。實在太貴
Razer光軸都有睇,但係怕係呢到講,怕會被鞭屍鞭到2046

本來用緊black widow 有睇過huntsman v3。佢個RT有D強。

想問,光軸同磁軸可以差唔多?razer評測好多都講stabiliser 會有雜聲。同佢真心貴
你上面果幾隻EVO80 就一定超班

Lemonkey, SKN同JamesDonkey 都係Keychron 旗下, 全部同模, 但都有VIA, 低用好多

聽晚JamesDonkey 有新鋁75%出, 你可以等埋先

見好多發燒友玩過Razer 同Asus Rog 光軸磁軸都好高評價
其實NX Snow Storm 都好好
不過都唔敢係度講
Huntsman v3 完全係為某幾款Game而設
收到你既call,等新野我無問題。
想問下只係京東有預告天貓有無?
你有咁多呢D消息既??好想知係邊到睇返黎
有睇Razer全因mouse & keyboard 都係Razer。一個program 搞掂
有想試光軸,但係而家磁軸推得好大力。但無時間研究落去,唔知分別係邊。
現時搵到既問題係每粒軸既stabiliser 雜音同佢偏向clicky音
最後後佢賣既價錢可以買一隻磁有RT加一隻機械都得
QQ 群 (之前入左客制化套件啲開車群)
Bilibili 鍵盤動態
Zfrontier
唔想入群其實淨係睇zfrontier都幾夠
佢首頁條feed差唔多好似一個專講keyboard嘅twitter咁樣

ZF 幾好,但樓下啲Comment 無人屌,個個係度洗版唔知推乜

QQ 群就有屌有唔屌 同埋強國班友都幾鐘意分享,佢哋好似無限金錢咁會買好多鍵盤嚟試

Y3 軸個MZ群入面好多軸友幫手試聲;QwertyKeys 群就比較多人玩客制化
zf有抽獎既post就會俾人洗版,冇獎抽就會俾人屌

qq鍵盤群係討論軸同keycap ,keycap群係討論軸同鍵盤
zf個「問題」係出post者,姐係多數係間廠/賣野嘅人,佢為咗個post流量會搞抽獎,而只要留言就有份抽講咩都可以,所以d會會求其打句沖沖沖
而無錯如果唔搞抽獎另一問題係d真心小評會好現眼,尤其係屌定價貴嗰d,所以出post人焗搞抽獎為求洗走負評

不過因為zf嘅料夠齊,通常一隻盤一隻keycap由IC至GB同補轉都有post出,同埋佢個網google都search到
呢排想換鍵盤
睇完頭po現實下flico
但係睇左幾篇又好似話flico有啲outdate唔好買
想問下係唔係真係差咁遠(?

另外如果真係買係唔係去日amazon賣好睇?
香港周圍都好似唔見有貨
淘寶又驚假
呢排想換鍵盤
睇完頭po想試下flico
但係睇左幾篇又好似話flico有啲outdate唔好買
想問下係唔係真係差咁遠(?

另外如果真係買係唔係去日amazon賣好睇?
香港周圍都好似唔見有貨
淘寶又驚假

budget其實1500左右
目標係紅軸
俾fd水水下諗緊要唔要試下潤
依家好掙扎
買張機票去日本旅行買埋
點解我買親keyboard都用用下有一粒掣接觸不良

今次係個x掣要好大力先打到出黎
成日食薯片?
香港買係唔低,新出都好,擺到而家「稍顯平凡」

日本Big C 有得試埋Realforce 同其他牌子,揀啱先買
我都係追IC 同GB,最新最齊

討論真係睇QQ 群同Bilibili

不過我都好少睇,太多
真係諗過
咁啱下個月飛
想問下出左flico同埋Realforce 仲有冇咩日本牌子推薦?
btw 唔中意RGB
無呀, 我拆埋粒掣個蓋出黎都無野zip住, 係本身個接觸不良
再下面就未拆

試過插線同藍牙都一樣, 所以都應該係個掣問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞