LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(45) |

978 回覆
4 Like 2 Dislike
咁我都幾好彩

用USB Hub 插左5部Keyboard全部2.4 Ghz 無斷連過, 無Poweroff由佢地自己Sleep Mode, 每日都換一部咁濟

而家停買一陣, 太多了唔知點放出去
前高>20mm 最好都買個手托
WOB 缺點就係做得太高, Rainy75 都有22mm
想做低少少好似C80咁20mm, 就有少少漏軸
我張檯係升降所以用唔用手托我都得

NEO75 做到front height 16.8mm 都幾叻
之前Rainy75 換完軸同Keycap Stab 彈唔起, 問個客服咩事
佢Send 左段教學我跟住做都唔得
之後Free左成盒Lube 哂既衛星軸比我, 米黃色, 同Rainy75 原生果隻冷白色唔同
用落仲好過構思者

最後發現係因為Keycap 大厚頂著咗
Cycle7 鋁定 + 凱華BCP軸 又幾有Feel

想玩埋鋼定
你講陳年cherry black switch?
yes
請問磁軸推介邊隻
買番Wooting 先有味道

BTW 呢兩個月出咗好多磁軸

標準答案
wooting換磁玉 改唔改彈弓就睇個人
呢排試咗幾隻平軸
V1軸,閃電軸,集賢白軸

閃電軸最啱自己手感,重+提前大後落,聲就麻麻地
廠潤好似無潤咁,衛星軸無潤直上
有啲沙沙聲好似返咗去以前啲青軸咁

呢隻點睇

題外話,呢隻野入去睇淘佬評價區有正嘢睇
單計硬件應該好多都好過Wooting
未用過就唔敢推

razer又學埋rog d衰野出75%+oled
ON9, 差唔多一樣模具 懷疑兩部可以互通
好似幾高汁
自己中意就得
功能完勝不過真係好撚柒貴
係, 最緊要買到心頭好

我係有份推, 但其實我一樣ROG 都無買過, 電競牌子我都無 因為我窮撚睇性價比又唔打機, 佢一出我有機會都會去門市玩, 你問得Azoth Extreme 已經知你想入, 就係差我地一句, 咁梗係推

上年收左部derivative r1 到手差唔多成4k, 入手靚仔到影左成晚相, 擺到而家睇番都係性價比奇低, 個surface finishing 同built quality 都被平佢幾倍既追到, 當年都開心左好耐 (當然都等左好耐)

有心買貴野係會開心同滿足, 機械鍵盤百花齊放先好玩
睇番原來部d.r1係今年到手, 以為係上年 真係要忍下手唔買一陣先

搵日執幾部出黎影相放上閒魚賣走少少
咸魚賣野好似最易?

呢隻套件好型
係易好多, 而少有人問價, 同埋無香港咁閪價 香港你擺幾個月都唔會有人買

咸魚運費用圓通1KG 寄出去先$5.8, 去到北京都係呢個價, 好平. 係香港牛頭角去觀塘順豐已經$28 仲要填好多野, 煩就煩在要搵日幫我拎番大陸 自己唔太想番

仲有賣完好就好在D 錢會流番入個支付寶比我係咸魚買軸, 到而家我都無大陸銀行, 充值唔到支付寶
咸魚要用大陸支付寶認證A/C, 搞不能掂
題外話, 之前我搵左代工廠自己整套件 有無巴打試過

覺得玩custom有性價比可言 我建議你玩番prebuilt算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞