LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(45) |

978 回覆
4 Like 2 Dislike
樓主推果啲係幾年之前寫落, 應該唔關佢事 Realforce Leopold HHKB 都仲可以

大陸牌黎講 Keychron SKYLOONG Sikakeyb 呢D 貴過FILCO就對唔住個價了

$1500 唔駛玩呢三個牌子, 睇你要咩功能同配列, 上到Cycle7, Luminkey80 呢啲了
玩哂果7種結構未
玩左oring 彈片 磁浮
講真磁浮係幾過癮
今次用左瑰夏拿鐵廠潤已經好順 真係唔錯又幾好聲
反而羊駝軸真係吹大左 但又未有心機逐粒潤 留番砌hibiki先用
要number pad 有乜keyboard推介?
估唔到filco都跌落神壇
仲見佢出咗無線加type c連接 以為跟返主流

不過而家一般舖都冇啲日韓貨試
全部變哂電莖/大陸野 so sad
現有途徑好似都係要由零件砌起build from scratch有成品會考慮下

市場上類似嘅ergo keyboar都唔少選擇,最近留意到Digma Defy,外形勁靚,設計風格幾合心意,缺點係唔少用家網上反映用落幾glitchy

ZSA Moonlander / ErgoDox 就會比較多線,接受既就ok

KINESIS Advantage360 pro就比較經典,好評如潮,呢近一兩年更新完性能仲可以換軸體,我認為好值得入手
我都睇緊隻Dygma raise 2...但miss 左一開始個early bird, 而家平得10%, 都係睇第一水咩還境先再算
filco 我最近都買咗隻majestouch convertible 3茶
他BT 係我咁多隻最stable, 本身我又比較鍾意入電式
加埋個樣夠曬平實,所以放office 用

價錢仟三蚊,相對大陸個d 一定毫無性價比,
但手感我就唔覺得差嘅,反而幾鍾意
我都有隻majestouch convertible 3 青軸,純粹唔鐘意入電同貪新鮮買其他玩下
大陸啲青軸無咁多野玩,無Cherry 果隻咁嬲屌,打落無果種味道,紅軸就多選擇好多,一年出百幾款
諗諗下唔知算唔算跌落神壇,因為佢被其他對手追過,產品周期太慢,而家先出無線同Type C,不過佢都仲係好打同穩定,Keyboard 呢啲科技含量咁低,佢做到好穩定。

換唔止貪新鮮,有時用到太多塵唔想清理,用Cyberclean 清完都好舊,Cherry 條彈弓用耐左手感會淋,Keycap又有油,最後就換

發現公司有部Starlight色MacBook同C80隻暖銀幾乎一樣,佢係無盒月餅咁金但有少少香檳色咁樣,幾好睇
我隻藍色都靚,但買完發覺自己都係鐘意黑色既Keyboard
牙石隻snow軸又幾好
竟然喺連登吹奏牙石

還好啦
係幾靚,有無對比過QK Luminkey?

而家$700入到220 目Anodized 仲要有埋軸同Keycap真係完全唔敢想像
佢仲要其實算砌得唔錯,lube stabs嗰啲嘢都做啱
不過我呢隻暫時試過斷連三幾次,仲要插住USB線唔係無線,我仲搵緊咩事
睇過下Luminkey 但太貴唔考慮啦
想問下黃金巴C80 d keycap係唔係就咁在淘佬買就得? 有冇話要買d 咩特定既款先插得入d軸到?因為衣家個keycap 比較高同隻keyboard 冇得較高度用到隻手痛想換矮d 既keycap
我個隻暫時仲未斷過,之前用Low Profile 既Air75v2 就試過每一星期必斷一次
想問吓有冇人試過喺淘佬度入手過vintage black?
我隻rainy75 都試過2.4g 個陣不停斷
後尾update 咗幾次個Firmware 同reset 搞掂咗
我懷疑個磁力connector掂唔晒/對唔準
因為佢唔止無反應係好似斷電無晒燈
隻C80係用普通MX軸姐係咩都無提嘅cap就啱用
而且個80% layout係用最普通嗰隻(無得例如tsangan / win key less / HHKB用1.5U mods)
佢跟機個keycap profile係Cherry / 原廠高度,其實已經算低,你想再矮要睇置頂post個黑色綠色圖向下搵
不過針對keyboard前面太高我諗你搵個手托可能仲有用
Thx 坦巴,今日我墊一墊舊野在隻Rainy75 前面算係好D , 用多幾日如果有改善應該會淘個手托
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞