LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(45) |

978 回覆
4 Like 2 Dislike
下面嗰款係咪98
方向制迫埋咗一齊了
上面嗰款係咩layout
最早最出名咁layout應該係Apple M0110A
不過佢無split 00 (令方向掣可以擺最底)
custom board而有split 00有TKC Molly,同埋幾款Vortex有
CK上次做Leviatan lead vendor出曬事

render:

實物:

finishing炒曬車 machining又有問題 隻灰黑色ano出黎變啡色
咁嘅quality都過到佢地QC 幫襯CK真係自己睇路
補返張”灰色”ano

render:

實物:
錯色仲要表面咁粗又有粒粒睇唔出幾多目

咁既Finishing 放上淘寶唔會夠300$ 果啲砌
簁左個咁好嘅plateless 60% design真係好可惜
個designer俾CK跣左獲甘之後下隻board已經無再經CK
想問下有無靜音軸介紹 上網睇左jj 軸好似唔差 翻工用想要無段落感
咁過份都得?
好彩巴打你提一提
輕就JJ軸, 但佢無加Silicon 係底, 係有非常少既觸底聲, 唔算100%靜, 但係手感好好多

重身少少就靜音灰雪, 孤島, KPRO 靜音紅; Gazzew Boba U4個打感都好, 不過類茶, 有少少段落感

靜音軸我仲有輕櫻, 孤島, 靜婉, KPRO 靜音紅, 水蜜桃V3, 海鹽檸檬, 生椰拿鐵, TTC 冰靜軸, Cherry MX Silent Red, Wuque Silent Tactile, Akko Penguin 我都有, 太耐無拎出黎試已經唔太記得個打感同聲音
咁背後團隊唔識搵大陸廠, CNC 6063 Alu Anodized 好易搵, 賣幾千蚊既Case, 幾十蚊已經做到其他錢都係用黎營運DC Community

https://www.bilibili.com/video/BV1sm421s7Hg/?spm_id_from=333.999.0.0

錦鯉魚, 獅子頭果幾間都係搵佢, 原片比鍵友唔少心見到後面生產緊, 又有個暑期工係度自爆價單, 被刪左
本身依家用緊Leopold隻FC900R,想買多副Keyboard然后隻Leopold擺去公司用,想問下推薦買Filco定HHKB好
FC900R 轉HHKB 好難適應 你要諗清楚

Filco 我就好一般, 十年前既科技擺到而家得番信仰, 講聲音功能手感都遠遠跑輸大市, 銷量愈黎愈低, 最新款既更新係轉用USB-C 接口, 仲未有3模

我建議一係買多部FC900R , 一係玩Realforce
唔該晒你
黃金巴 我想入手Hi8se 冇咩要注意
聽晚就賣, 要注意就係早少少Add to cart 準時搶, 同埋覺得佢啲顏色唔靚就買多套你鐘意既Keycap 先

買HI8SE 好睇你本身用咩, 佢只係入門款全鋁Gasket, 正正常常好用又平又性價比高, 右上角個Rotation button 仲好正, 聲音係悶聲, 打感偏硬唔算軟彈 (硬過HI75 同HI8), 而且自帶軸同鍵帽都係中規中舉, 唔算HIFI, 但用黎打碼字番工係可以, 可以後期換軸同Keycap, 大部份人都係咁

同價位佢都無對手, Rainy75 做工同用既軸都好啲, 不過貴$50-100左右, 但我覺得係低

總之唔好抱太大期望就一定玩得開心, 好似前幾個Post 話Rainy75 唔好咁其實諗落有少少唔公平, 我都知加少少上去Luminkey75, QK75 係好啲, 但係果少少但個價差成3倍 $419 同1299 已經好難對撼
Rainy75 係唔係膠殼?
全鋁, 賣左7萬部, 可能係世上賣得最多既鋁75
2000FUN 好多貨
見到有套益力多聽日開賣, 咁都抄到 個營養標籤改左一格PBT(%) >90, 又幾幽默

鬼佬,台仔,架仔或韓仔好多評測,原廠已將啲聲調較得好好,性價比極高。Crush80 reboot 相信都會大賣,10號開波
WOB Crush 80 Reboot, 9月10日晚8點開賣, 又係送91粒軸, ALU 開槽定位版, 一套Keycap (PCT 熱昇華, 二色成形), 2揀1, 加9.9 買冰晶背板/銘牌

https://www.zfrontier.com/app/flow/O5N7Mwb97Njo

EVO80 即時唔賣第二批, 再出補償包, 之後會改鈹銅同底綿

QK 同WOB 係度互片搞到Luminkey80V2 即時全線押後
新海誠仲要幫手推, 成個IG 同Youtube 都係佢, 因為真係平, 而家佢地食好多炒價都仲係好多人買

而家紫薇軸果款黑色
人仔$419大陸買仲要包郵第二日就到
出到去日韓要$899 起跳, 美國要$1199
最平係香港2000FUN 都要$729
自己淘寶買高階版,6百港紙
已訂QK80MK2, 貪佢有Mon仔可以玩
等你上黎分享, 而家玩到無野好玩, 過千款好多都有Mon仔
QK80MK2 個Mon 又真係整得幾精緻, 不過佢少左太多鍵我會用唔慣
Ck係轉咗新廠之後先係咁炒車 type B都唔好得好多
個designer用ck間廠整proto,之後有改design。點知佢地gb unit用咗proto個file整批大貨出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞