紙盒藏屍案主角歐陽炳強因病過身 再度呼冤堅稱從冇殺人

783 回覆
8 Like 7 Dislike
你岩

謀殺=一定要有預先計劃然後殺人
係好多人認知上的謬誤

如果嗰一刻有殺人決定,或者有意圖嚴重傷害你身體決定而最終令到你死亡
係呢個決定下可以唔需要用到凶器,我決定用手打死你,或者箍你頸令到你窒息,已經係謀殺。
紙盒上的指紋不是歐陽炳強的
咁肯定係工場係案發現場
又有冇掃到死者指紋
第六點其實完全係誤導

首先,屍體第二日已經被人發現,死者有冇去夜校就係第一樣查嘅嘢,邊個冇上堂真係一問就知,本簿嘅重要性好低

至於燒校裙個兩個女同學,人格證人對案件影響好有限,同案件冇直接連繫,唔係一個疑點
我搵到一張地圖係60-80年代跑馬地街坊憑記憶寫出嚟

雪糕店喺2.馬達餐廳(Motor Restaurant)隔離,附近真係超多食肆

如果雪糕店收8點,一般餐廳收幾點?

雪糕檔隔離有生果檔,有篇報道講過生果檔檔主同清潔工朝早7點幾就見到個紙箱
然後獸醫職員返工時將門口嘅紙箱搬咗去馬路邊
直至10點清潔工報警,警察先𠝹開個紙箱發現女屍

呢條街都算旺喎
生果檔收幾點有冇見過死者
個紙箱拖左去獸醫診所門口
就算周圍經過有人見到
其實都未必會太在意
加上間診所平時都慣左有貓貓狗狗屍體擺響度等火化

聽講個藏屍紙箱一開始係擺係紅色箭嘴個位, 後尾唔知比獸醫員工定個清潔阿嬸移左去路邊準備上垃圾車!
就咁睇紅色個位距離雪糕店係好近, 2米距離度, 仲要係拖個箱去個門口, 而唔係拖去馬路邊! 如果拖去馬路邊既話, 係會顯眼好多!
(純F F )如果陳彬彬多事啲去搵死者,唔知會唔會死多個人
搵左喇, 但搵唔到! 因為女死者剩係話佢係電車站附近, 無話佢身處係安美雪糕店!
而彬彬剩係係電車站等佢, 等左半個鐘, 到晚上7點等唔到先走人!
我個point唔係呢樣獸醫開門嗰陣已經係日光日白嚟
我係好奇佢一個女人仔點搬100磅
但都唔係重點
重點係條街好多舖,有餐廳,附近有街市,大馬路,成棟住宅大廈喺隔離
咩時間都應該有人行過
尤其餐廳收工會遲過雪糕店
你哋唔覺得一條咁嘅大街無目擊證人係好癲嘅事咩
呢度係診所門口咩唔係大廈入口咩
係拉啊!
個紙箱係有繩綁住既!
個人企係紙箱前面拉住綁住紙箱條繩係會輕鬆d!
pin完連登仔都唔會睇
https://maps.app.goo.gl/H8M3EY2B9WwqanK4A
個度唔係大廈入口, 間雪糕鋪原址依家係美聯, 間獸醫診所依家變左OK便利店, 浩利大廈入口再係OK隔離!
原審法援派咗湯家驊代表佢,當年湯家驊仲係資歷比較淺嘅大律師
tam仔分屍案咁嘈咪又係分完屍都無人知
點輕鬆D呀,佢男人老狗都搞唔掂

不如叫湯家驊搞清楚佢所謂發言好好聽嗰時係喺上訴時定幾時先?佢講我先知上訴庭有陪審員呀
同埋搞撚清楚佢咩角色先?上訴嗰時佢應該係真係負責單case嘅貝納褀嘅助手嚟咋喎
呢條友明顯又抬又推, 方法錯晒!
鄧同學單野唔評論啦,佢地係夜晚玩campfire睇唔清 認錯人好正常

呢單2位事主係上午or 中午 發生附近少人,加上犯人身高五呎,點會認唔出 除非佢戴口罩
你被人侵犯 印象好深刻

第6點你呢part睇返小醉俠單野就明
個薄係可能被記者拿走

https://youtu.be/R81jhF0nXcQ?si=ZrRe36TZtLFJRMbm

拿, 呢張圖好清楚, 浩利大廈個入口無變到, 只係個名由以前右至左改返做左至右!
間獸醫診所好低調, 連名都無掛, 得個入口仔, 人地真係會以為係大廈入口!
差人佢模擬緊個犯案過程,神探之後斷定犯人係打開大閘拖出去大街放

如果用抱起,紙盒一定會破損
打開大閘拖行去大街

50kg女姓唔係咁易抱得起,你話壯漢都話
用手鋸 應該無咁蹧,有d可能用埋隔音墊
係,佢係之後先出名做sc ,佢當年24歲
其實唔難想像個情況, 如果你用紙箱搬野, 入面件野太重, 你用抱起形式既話, 個紙盒有機會會穿, 又話左底部承受唔到重量, 嚴重向下墮, 就黎穿咁...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞