紙盒藏屍案主角歐陽炳強因病過身 再度呼冤堅稱從冇殺人

783 回覆
8 Like 7 Dislike
呢個要求對被告好唔公平
被告點樣可以採集到其他地方的樣本?
就當被告真係有錢有資源
法庭會唔會接納被告的搜證 點樣確保被告自行進行的調查冇造假?
變咗民建聯
邊個話要被告搵?
而家法庭綜合曬所有野 (時間地點)
認定已經足夠判斷呢到係案發現場
唔可能出現另一個案發現場
但死者身上有工場紙片碎片仲有油漆喎
咁唔搵咪冇?
警察有對可能範圍搜索
有查其他工場
但警察所指的可能範圍係建基於兇手唔會用車運
理由係1.試左五十幾款車都放唔落(但明明有車係放得落)
2.如果用車運點解唔運遠d(避免行蹤有可疑?)
呢兩個理由係咪足夠穩妥?
原來民建聯就係兇案現場
所以我就話法庭對工場係案發現場既信心
大到已經無需要再作任何其他假設
呢單唔係第一單科學鑑證破案呢單案一年前已經用緊
歐陽有份全職文員 佢平時會著西裝褸 安美唔需要著制服 所以佢當日好大機會係著西裝褸作案
咁我而家就係質疑緊法庭
睇判決書寫無證據證明佢當日有著西裝,而且閣樓驗左數而千計的纖維都無西裝外套的纖維
其實你同意左安美同呢單兇案有關係 咁歐陽係兇手就合理啦
咁多證據都講左條屍同個箱係安美出現過
要排除都係一係歐陽做 一係佢同事做啫
辨方都冇質疑安美係同兇案有關係 你就唔好衝出黎...啦成單案最強既證據就係指明安美係同兇案有關係 先再推論個兇手
黑白相果個門口係診所門口,所以民建聯果度係診所,加拿大琴行果個位正正係閣樓
問題係證明件案同兇手有關係的證據只有科學鑑證的證據
如果接受左科學鑑證的證據係真實可靠
咁就會產生一堆疑問

點解陳同學會喺電話再聽到嘈雜聲?
訊號不清導致陳同學以為係嘈雜聲

歐陽的身型身高點樣可以勒死死者?
歐陽喺樓梯勒死死者 而又能夠控制激烈掙扎的死者 死者連嗌一聲救命的機會都冇

歐陽的犯案動機係咩?
歐陽見到死者後色心起 所以侵犯死者 死者反抗所以殺左佢

紙盒上有指紋但唔屬於歐陽?
歐陽戴左手套處理紙盒同屍體(唔知搜屋搵唔搵到手套)

歐陽唔知工場密碼 點進入工場?
歐陽係知道密碼

點解勒殺案中的兇手歐陽身上冇傷痕?
案發後18日已經好返 不留痕跡

點解要割乳頭燒陰毛?
因為歐陽係變態

以上係同歐陽直接有關的疑問
每一項都有解釋 但每一項都冇證據支持
而且每一項都要真實 先可以推論出歐陽係兇手
仲有d同歐陽冇直接關係的疑問
簽到簿比咩人拎走左? 死者死前的兩個電話係邊個打黎?
陳同學知道屍體就係死者後就同警方聯絡提供資料
點解打呢兩個電話的人唔聯絡警方或者傳媒提供資料
佢/佢地好可能係認識死者的人 死者同佢講完電話嗰日就死左 所以冇咩可能會唔記得
條屍咁重仲搬上搬落?
閣樓樓梯勒死人,再擺隔離工場,之後放工搬下黎
簽到簿唔重要的
返學紀錄問番各同學就知
咁究竟死者身上嗰啲油漆、紙碎、銅碎,係佢本人真係有到過安美工場而沾染到?定係因為張報紙或電視箱來自工場/包過工場啲垃圾,再被人執咗嚟包屍體,而將工場物料帶上屍體身上?

點解工場會搵唔到死者逗留過嘅痕跡?
咁你咪唔好入嚟囉,你都有哂立場其實仲有咩好討論
工場搵到佢頭髮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞