紙盒藏屍案主角歐陽炳強因病過身 再度呼冤堅稱從冇殺人

783 回覆
8 Like 7 Dislike
sorry呢個位自膠
補充返少少可以回應其他人之前post過可以去到閣樓嘅人唔只歐陽銘佢一個

但覺得揸住鎖匙嘅其他三個人有可疑嘅時候
警察都會點都諗到呢個疑點
(唔知點解普遍好多人都覺得冇乜資料講過就代表冇人懷疑過,冇人查過)

如果有睇法庭記錄 記錄真係有講查過證實佢哋同案件無關。
至於係咪雞蛋裏挑骨頭一定要拎晒啲目擊者出嚟講先信佢地真係無關,每樣要畫公仔畫出腸先選擇去相信咁樣就真係冇辦法了。

我當啦,假設其他三個人之中真係有關
即係嫌疑揸key人殺完死者,再等到歐陽收工,然後再拎住條屍體上去工場操作。

我諗從合理性上面去考慮係一件唔多合理嘅事。
你唔知等於佢冇查?
講又咁講,陳彬彬同佢交情未必深,依家如果你約咗人打爆電話都無人聽,你都唔會即時打去佢屋企啦
真係唔會專登打電話去問
又唔係有咩急事
等下次返學問都得啦
當時傳言卞為夜校追求不果者或吃醋者所殺。但一切都沒結果、警方茫無頭緒。

查過晒啦
外來人用車綁走佢係有呢個可能
但點解要大費周章擺返去跑馬地
而死者指甲又咁啱又歐陽既衣物纖維?
其餘2個職員6點有無走唔難知,當雪糕店無後門,咁6點之後成間店真係得佢1個,所以點解佢被人斷定係兇手
我係基於事實基礎去講唔合理
你係基於你嘅情感判斷去覺得唔合理
同你層次上有啲唔同
光頭佬話係查過晒所有有key or 冇key嘅職員先肯定當時得佢一個係鋪頭
7條衣物纖維代表d咩? 就睇你點睇啦
但究竟另外嗰2百幾條衣物纖維係點黎?

【疑點四】衣物纖維
當時法醫在死者的指甲上找到與歐陽炳強西裝相同的纖維,但報告指死者指甲共有269條纖維,當中只有7條與歐陽炳強衣物吻合。梁醫生就指要看該衣服是否屬普遍,如果是大牌子衣物,該纖維就非兇手獨有,另外如果死者曾抓過疑犯衣物的話,指甲纖維數量會多很多。
https://www.i-cable.com/%E6%9C%89%E7%B7%9A%E7%94%9F%E6%B4%BB/37587/%E9%80%9D%E8%80%85%E4%BB%A3%E8%A8%80%E4%BA%BA-%E6%B3%95%E9%86%AB%E8%A7%A3%E6%A7%8B74%E5%B9%B4%E8%B7%91%E9%A6%AC%E5%9C%B0%E7%B4%99%E7%9B%92%E8%97%8F%E5%B1%8D%E6%A1%88-5%E5%A4%A7
同埋歐陽炳強老婆都話佢當日係遲左返屋企
佢同佢老婆講係因為塞車
但係庭上面講話要洗雪糕機所以遲
笑死
你未聽過人話轉個彎就到 個彎轉左十幾廿分鐘都未到?
一個人講大話有幾唔合理?
陳同學等左幾耐冇人知

陳同學證供都有可疑
又洗雪糕機又塞車囉

控方問佢係咪真係有塞車
佢話無
所以我覺得呢條撚樣都怪怪地
咁記錯囉
同埋陳同學話等到7點就走左
如果普通落街點會戴錶
所以如果斷定案發現場係雪糕店,咁就引伸另一樣野係點搬條屍同幾時搬,你有睇過相既話佢拍埋個瘦既警察度都細幾個碼囉,當佢有手推車,咁點放條屍入去,死者同佢差唔多重?之後衫褲鞋襪呢?同時門口又唔可以長期無人,而個箱唔係凌晨先搬既話點解無人留意到?最容易解釋係有共犯
以前個個都戴錶架啦
洗燙會破壞衣物纖維組織
有7條match到代表性已經好大
即係淨返果二百幾條有機會大部分都係黎自歐陽件西裝但組織被破壞
但果7條個巧合性太難拗
如果一個人等得耐係真係會特登去留意時間
即係d人成日講我等撚左你幾耐你先黎到
或者我等到你幾點你都未黎所以我就走左
唔洗笑死
死者同佢朋友講「我已經到左電車總站」
呢個係佢朋友講出嚟嘅事實 ,亦都係法庭記錄有講提過的事實
我單憑呢一個事實基礎講死者唔喺電車總站係唔合理。
如果你覺得死者朋友講大話,咁呢一樣都係一個情感判斷佢覺得佢係講大話,而冇事實根據去證明你嘅嘅情感判斷係啱定錯。
同你層次真係有啲唔同。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞