紙盒藏屍案主角歐陽炳強因病過身 再度呼冤堅稱從冇殺人

783 回覆
8 Like 7 Dislike
咁唔通控方又搵到野去support歐陽係變態咩
其實好搞笑囉,佢識得清走死者衫褲鞋襪,唔識清理下個箱入面d碎屑同紙條同工場,所以我估死者死後無幾耐,佢好快被擺入個箱,而兇手當時好驚好緊張疏忽咗?當時無驗dna呢樣野,所以無意識到清理工場?
陪審團覺得歐陽炳強有份,係咁多條件下嘅唯一合理可能性
如果唔係佢,但係又咁巧合,就唔合理

未見有人可以從所有證人證供同客觀證據下,講出另一個講得通嘅合理可能性出嚟。
其實好搞笑囉,佢識得清走死者衫褲鞋襪,唔識清理下個箱入面d碎屑同紙條同工場,所以我估死者死後無幾耐,佢好快被擺入個箱,而兇手當時好驚好緊張疏忽咗?當時無驗dna呢樣野,所以無意識到清理工場?

我估嗰個年代嘅人只知道指紋、血跡、精液呢啲基本嘢
明白晒,咁即係話就算佢轉誤殺,都唔大可能,佢一開始連認都唔認個女仔有入過去,btw,平時果間雪糕店生意都應該麻麻,6點幾都無其他人入去幫襯咩
精液冇用 因為未有dna鑑證 血跡最多對血型 參考價值唔大
其實就算連埋衣物放入箱棄置 以當時普通市民的認知都唔會有任何問題
真係要
如果唔係定論唔到佢係咪真係變態
變態亦都存在主觀性,好難有一個正確嘅定義去證明變態
就算佢燒無恥毛 切乳頭都唔代表佢係變態
而且佢係咪變態對所有線索指向佢而得出結論嘅邏輯基礎冇關係
無罪推定是常識吧?
當年控方咪搵咗兩個學生妹憑相「認出」歐陽炳強喺案發前試過喺天星小輪用煙頭焫過佢哋條裙,用佢哋嘅證供引證歐陽炳強係個對學生妹有興趣仲鍾意焫人嘅變態佬。
一個人由案發前直到而家都冇被觀察到有任何異常的精神狀態
死者有掙扎但歐陽冇任何傷痕
當死者掙扎係抓到件衫 但纖維數量過少
abcdefg加埋一齊 唯一合理推論就係警察造假?
但當年有好多拾荒者
件衫完好無缺一定會執嚟著
好似仲要係得歐陽限相係彩色?
因為為歐陽又燒人裙 又燒人陰毛 擺明係變態
因為歐陽係變態 所以佢燒人裙又燒人陰毛
非常完美的論證
對的 無罪推定是常識

應用在歐陽炳強未被定罪時佢係一個無罪嘅人

當陪審團了解法庭舉證責任下呈上的證據及事實基礎下,自由判斷歐陽炳強有罪而且通過大比數,法官裁定歐陽炳強有罪後他便是一個有罪的人。
我又咁睇,佢地唔係第二日拉人,隔咗成大半個月,表面傷痕咩都好翻晒啦,至於纖維佢無搵其他衫做對比係真係差咁d
其實真係好奇怪
如果兇手係有收藏乳頭的癖好 應該會搵得返個乳頭出黎 定係兇手只係享受割嗰下的快感?
有人就覺得死者的狀態比較似係童黨欺凌而造成的結果 包括身上多處瘀傷 乳頭被割 陰毛被燒
我dum衫有機會係想誤導人連埋燒陰毛一齊諗,而且都有可能沾染到d痕跡,e.g.血跡,工場d油
被死者死前劇烈掙扎造成的傷痕應該會幾嚴重?
而且歐陽之後一直有返工
警察有冇問佢身邊的同事 歐陽有冇曾經擁有奇怪的傷痕?
所以佢箍頸好大力下同兇手應該要高過死者先得,後尾咪話佢企上一級
應該有而搵唔到的傷痕 應該有而搵唔到的纖維呢?
事實就係證明唔到佢有同死者接觸
甚至殺人
如果我屋企附近發現條屍都可以話係我殺
屋企有電線 有繩 有紙 有油漆
環境證據match 終生監禁
其實反而掉返轉係死者指甲點解無皮膚組織,一係佢被人箍既力度好大,一係兇手要(企)高過佢好多
但佢個「科學鑑證」就個話紙箱入面搵到的野完全符合工場搵到的野
連有咩「未焊」定「已焊」的紙條都完美地吻合
傷痕 皮屑 數量足夠多的纖維都冇
就算係幾大力都好 除非可以直接勒斷條頸
如果唔係的話真係好奇怪

其實纖維係有 就係嗰269條
但就好似冇調查嗰2百幾條係咩黎
因為科技未夠先進
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞