紙盒藏屍案主角歐陽炳強因病過身 再度呼冤堅稱從冇殺人

783 回覆
8 Like 7 Dislike
我當然理解係警方既宣傳片
但我對1974年既理解有限
工場大約係點樣,搜證過程係點樣,化驗用左咩技術
睇完之後理解會多左
x靜晶都信佢,上年仲話佢係無辜

呢班人佢地幫佢打官司,唔通唔信佢咩

科學鑑證當年都係初期,班大狀都係半信半疑
好難講 而家科學鑑證好勁 應該查到更多野
加上cctv 佢實走唔到
因為有屍斑lor 死人一動法醫就會查到
https://youtu.be/hfRe_Xnpp9w?si=L2TnE1j_nCelLWkH
原來陳彬彬屋企同浩利大廈好撚近,轉過彎行幾步就已經去到
真係想像唔到佢點樣可以頌住喺嗰度
又唔係佢殺人 同埋買樓唔易
屍斑(Livor mortis)是指動物死亡後,血液循環停止,血液停留在屍體的低處,紅血球從血清中進一步分離沉積,在表皮下形成可見的紫紅色淤斑現象。

用私家車運就睇唔出 用貨車運就會睇得出?
香港電台節目唔會講到咁露骨,老少咸宜

衣服個part

洗標指示溫度燙衣服,其中絲綢、粘纖、聚酯纖維等材質衣服易因高溫變形,熨燙前需在『衣服上放毛巾』再整燙,避免衣服上纖維因溫度太高導致捲曲、破損、溶化等情形發生

有可能佢用高溫洗走大量纖維

唔係無人用,那個工場係用維修雪糕機 ,應該都有用開

入面有講類似係企高一級勒佢頸 女警扮女死者,貝亞本人有demo
歐陽佢係申請法援,有得揀律師咩?
事實上佢係唔係兇手永遠都無人知個答案,但當年兩次原審時所呈堂嘅物證同人證都有好多疑點,用今日嘅標準睇無可能係法律上證明到佢係兇手,所以就算當年俾樞密院拒絕批上訴許可喺法律上已無翻案可能但都仲有唔同嘅法律界人士歷年嚟不斷幫佢申冤。
買雪糕個corner八點就會收檔
個friend喺咁近嘅地方死得咁慘,服侍位置仲要係交通樞紐
但咁樣改案情真係冇野好講
但呢度我覺得好怪囉
可能矮人會比較明白啲
基本上佢叫佢勒頸
你唔係兇手都識企高啦
歐陽得160
情況就好似情侶搭電梯,女仔企高一格先攬到,係好自然㗎喎唔洗咩精密考量
首先你要假定抱or 吊起個電視盒,放入去車上面 ,死者佢起碼45kg ,要2個差人先抱到起。

再者個紙盒一拉就會爆開,現場個盒係完整

所以由現場係拉去附近棄屍機會大

因為片中都有講,寵物店出邊成日好多死貓死狗,拿去火化

屍僵一般於死後1一3小時開始出現,最初出現在顏面部和眼肌,隨後擴散到軀干的上下肢。12小時後,屍僵達到全身。屍僵持續6小時左右開始緩解,屍體恢復變軟。

屍斑的出現也有一定的時間規律,死後血液循環停止,最快半小時後,血液因自身重力墜積於屍體的底部血管,該處皮膚現出紫紅色的斑痕,像瓶底的紅酒,這就是屍斑。屍斑最晚在死後4 10小時內出現。它的顏色持續時間很長。如果一個人死後仰面躺在床上時,屍斑應在他的背部,如發現屍斑在身體的前部,說明屍體被移動過。
咁今時今日嘅科技我相信會搵到更多可靠證據,即使無cctv
都會睇到現場有冇血跡各樣
可能陰毛用咩燒,乳頭用咩刀切,都會推斷到。亦可以更加準確推斷死亡時間

我覺得最癲都係無目擊證人
睇唔到案發經過都算,根本無人個個紙皮箱幾時出現
附近電車路馬路食肆住宅乜都有齊
咁其實排唔排除到用貨車或者手推車運送?
歐陽得五呎,女仔可能高過佢

佢從後企高一格,方便發力,用右手大力勒住佢頸向上扯,缺氧幾秒就令佢失去意識 ,你睇mma ufc班人ko人都係咁

3分鐘勒死佢
用而家的科學觀念睇返當年的科學鑑證可能好似睇緊滴血認親咁
我咪話呢個係常識
唔洗要去犯案打拳先識箍人
係一個自然嘅動作嚟
因為70年代人少 紙皮箱周圍都係 唔會留意 有人講 獸醫門口好似會有死貓死狗用紙盒裝住
佢放左入盒,底部好似有綁繩 , 用貨車手推車推走,反而留低更多證據

繩索同車接觸磨擦會有野

警方遲d一查中d 車就揾到佢係第二現場
唔會囉
紙皮箱可以賣錢 有人執嚟賣
點會無人留意

仲要咁大個箱,貓狗屍體又搵咁大個箱裝住?

70年代點會人少呢

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞