紙盒藏屍案主角歐陽炳強因病過身 再度呼冤堅稱從冇殺人

783 回覆
8 Like 7 Dislike
係會,但辯方一樣可以有人格證人,佢d屋企人仲成日上電視,睇下你信邊個only,所以唔好討論佢人格好d

都係嗰句,佢有冇做係唔影響個d對佢不利嘅證據
其實睇完相更加肯定兇手係熟果頭既人,唔係隨便擺個箱係果度,嘩屌原來診所一出直程有生果檔,本身果個位成日都有紙箱
所以我咪話辯方好似無做過d野推翻政府講既野咁,又唔搵第二份化驗報告,又無中學返工識既人同佢做品格證人
問題係辯方搵的人格證人都係認識被告的人 係被告的熟人朋友
就算被告的朋友話佢為人正直 都只會被視為係偏幫被告
控方搵的人格證人係同被告唔識的人 「公信力」大好多
所以唔係大家都可以搵就係打和
但係,如果部電視係真係上唔到車
咁買完電視嗰啲人係點搬運?

仲有嗰個神探
係假設箱入面有屍/有重物
先至原set咁入唔到車

但如果
屍擺車尾箱、紙盒壓扁放座位
去到現場先二合一
咁又可唔可行?
有無呢個可能性?

感覺嗰個神探
查案查到走火入魔
只得一種假設、一種可能
自己入咗盲點自己唔知道
屍體比人用咩姿勢擺放過 屍斑會睇得出
佢有講過如果有郁到條屍,驗屍一定查到
強哥
因為當時佢哋認定
學生妹生前最後到過嘅地方
係雪糕店

而歐陽係當晚唯一職員
佢話“無見過個女仔”
就即係講大話
講大話就即係兇手

但如果
條女最後唔係去咗雪糕店呢?
所以我尋日lihkg有講過真正遇害時間同個電話邊到打係好重要
或者喺兇手嚟講
獸醫同雪糕店
已經係佢比較遠嘅地方

而佢亦成功誤導咗
先唔講盒入面有安美嘅嘢,個盲點就係都直接放入車尾箱,我仲要個紙盒黎做咩?
擾亂調查方向?
呢樣野好奇怪,正常定力少d坐十年八載話誤殺咪算囉,唔夠40歲放出黎,好似果單無屍案咁,兇手邊有悔意,但佢寧願坐27年
利申:我覺得佢就算唔係兇手都係共犯
I don’t really want to kill her呢句真係好難解
卞個死法點睇都似係蓄意謀殺
仲要切埋人地乳頭
冇可能係字面上解係錯手殺佢個意思

錯手推佢撞死咁就誤殺啫,徒手勒到一個人斷氣,根本謀殺
法律定義唔係咁計有預謀=有plan,你提早諗定用咩兇器方法殺死對方喺邊度殺佢之類呢啲

之前教授殺老婆嗰單都好似仲想上訴轉誤殺

但係呢單野連第二個疑兇都冇
佢冇,因為安美係過咗成個月先比人發現有工場,警察係查咗車先
點解你地好似咁"盲塞", 講極都唔明咁既...
"屍體會說話" by 某法醫
係個藏屍紙箱同埋條屍咪搵到好多證據, 證明左佢生前/死後去過工場!
警方係知道雪糕店閣樓有工場之前, 已經搵過附近既50個工場, 都唔Match女死者身上殘留既環境證據!
直到發現雪糕店入面個工場, 再化驗先Match左!
當年個法醫蒙海強,都係一直堅持佢有罪
當然,又可以同樣話佢為左自己升官發財
冤枉論班友首先要清楚明白一點, 就係:
警方當時係搵到個閣樓工場先, 之後再搵到歐陽炳強符合作案條件!

而唔係搵左歐陽炳強, 之後再搵到個閣樓工場!
你睇唔睇到點樣屈個人入個箱
邊度有空間郁到
但係啲紙碎佢哋唔係第一時間查
話冇見過=好似講大話
話有見過=仲唔係你?
因為當時佢哋認定
學生妹生前最後到過嘅地方
係雪糕店

而歐陽係當晚唯一職員
佢話“無見過個女仔”
就即係講大話
講大話就即係兇手

但如果
條女最後唔係去咗雪糕店呢?
點解你地好似咁"盲塞", 講極都唔明咁既...
"屍體會說話" by 某法醫
係個藏屍紙箱同埋條屍咪搵到好多證據, 證明左佢生前/死後去過工場!
警方係知道雪糕店閣樓有工場之前, 已經搵過附近既50個工場, 都唔Match女死者身上殘留既環境證據!
直到發現雪糕店入面個工場, 再化驗先Match左!
冤枉論班友首先要清楚明白一點, 就係:
警方當時係搵到個閣樓工場先, 之後再搵到歐陽炳強符合作案條件!

而唔係搵左歐陽炳強, 之後再搵到個閣樓工場!

開頭反轉成個跑馬地查左成個月都冇料到,神推鬼湧有個差佬入左最冇可疑既雪糕店電話,先發現個工場,先至開始懷疑,再查歐陽炳強係唯一夜更員工
屍體死後1-2小時起會僵硬…….就算當你即刻擺入去,咁車既時候都無可能無郁,郁既話屍斑會有唔同
咁仲癲
點解一開始就認定咗雪糕店附近係兇案第一現場

唔係應該起碼筲箕灣至銅鑼灣咩
巴打你呢個point幾好

其實好多人淨係斟酌喺一件事,兩件事去反駁
又唔全面咁睇,諗吓所有事實根據同懷疑點同時間存在嘅巧合性有幾大
唉你有無睇過其他source?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞