紙盒藏屍案主角歐陽炳強因病過身 再度呼冤堅稱從冇殺人

783 回覆
8 Like 7 Dislike
都無目擊證人
點樣知道人哋全日做過D咩呀
同埋唔好信晒小醉俠條片
根本咩1830-1835係遇害時間係佢自己9UP出黎
陳彬彬6點半仲同死者講緊電話
五分鐘後趕到會合地點已經唔見左人
呢段時間遇害或者俾人禁錮住既可能性好大
點都有point既連登仔憑空想像
差個姓
【新聞掏寶】香港奇案:紙盒藏屍
https://lihkg.com/thread/3727834/page/1
我唔知佢有做過定係無做過
但唔係陪審團信我就要信
成單案得陳彬彬一個證人
我意思係有可能俾人整暈左或者綁住左
未必係死亡時間
因為小醉俠條片講到佢一定係1830-1835呢段時間死
仲要無見過佢
禁錮佢身體應該有更多痕跡同傷口
成個堂雙方律師加陪審團甚至歐陽本人都冇推翻佢呢個證供
你就走去質疑唔可信
唔係個個炳強都係大話連篇壞事做盡嘅人渣
我信佢係兇手/共犯之一,但係咪呢個時間有疑點,人對記憶同時間其實好容易受主觀影響,除非佢落街同出街都有睇錶,否則6點半同5分鐘呢個概念有幾準確其實可以好唔準確,如果你要煮飯但唔比你睇鐘,5分鐘呢個概念你真係拿捏得準?
就算唔係死都至少係呢段時間俾人夾住左啦
點解?
得佢一個證人咁又點?
另外如果唔相信陳彬彬呢個證人可以唔洗討論落去
之後所有嘢都可以憑空想像
可以話我膚淺
但係點解我相信,當控方,辯方都同意同接受佢係一個可靠證人嘅時候,我憑咩角度同尊業知識覺得陳彬彬唔可信。
同埋睇佢張工卡記錄
係8點收工落閘
之後做清潔到10點3先打卡走
如果真係佢殺既話 係呢段時間殺完再放佢出門口都唔奇
陳彬彬佢講大話既可能性唔係無,但唔係指佢特登講大話果隻,咁唔代表佢講既野係反映事實,可以#14
就當個時間真係有誤差
但6-7點呢個時間綫其實都差無幾
其實個重點係咁短時間
好大機會係附近在場既人下毒手
所以個案發現場大致上鎖定係電車站一帶範圍合情合理
咁就好奇怪點解無人有印象見過個盒,個size都大
推翻唔到亦等於證實唔到
你點解覺得人嘅記憶係100%可靠
光頭佬話個盒應該係附近垃圾場拎返入鋪頭
而唔係個鋪頭本身有
當年唔同依家人人有部電話得閒拎出嚟撳吓就好易見到當時嘅準確時間,嗰個年代雖然普遍人都有戴錶但唔會成日睇錶,而且手錶嘅時間無網絡校正隨時會有偏差,所以當年證人口述嘅時間未必百份百準確。
咁點解釋10點-朝早7點呢段時間都無人見過個紙箱
嗰度有住宅同餐廳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞