紙盒藏屍案主角歐陽炳強因病過身 再度呼冤堅稱從冇殺人

783 回覆
8 Like 7 Dislike
唔關科技事
呢樣野有顯微鏡已經會睇得到
你諗嘢太單一
環境證據只係件事合理性嘅其中一部份
你屋企係咪係離電車總站十幾呎範圍內
你屋企發現嘅油漆塵灰有冇經科學鑒證,鑒證個結構成份係一致
你屋企有冇衣服嘅衣物纖維同死者手指上衣物纖維係吻合
你屋企當時係咪得你一個人

我都講咗好多次,所有證據係指明歐陽銘強有份係唯一合理可能性 ,並冇講過直接證明佢殺人
如果佢講嗰一日,突然間有人幫佢殺人而且佢知道,佢只係處理屍體,有另一個人幫佢殺,咁樣都得㗎

但係佢冇咁樣講過,咁陪審團自由判斷佢謀殺,覺得如果唔係佢謀殺冇咁多巧合發生,咁咪判斷佢謀殺
其實難怪依家做政府化驗要求唔低,現今科技同知識有排搞
我意思係佢睇到嘅係皮膚組織
但係未有科技去match DNA
因為所有人證同呈堂物證都係為鄧炳強「度身訂造」,人證就先搵兩個死者夜校同學憑相認出被告曾經用煙頭焫過佢哋條裙嚟鞏固陪審團對佢係變態佬嘅形象,但除咗佢哋片面之詞無其它證據證實件事發生過。

去到物證就先由法醫更改死亡時間嘅推斷去「配合」返被告嘅打卡當值時間,然後去到死者指甲內搵到2百幾條衣物纖維只有7條同被告屋企搵到嘅其中一件西裝相近。
假如被告係從後勒死者喺掙扎期間點止留到咁少纖維,再加上警方喺被告個工場就完全搵唔到呢件西裝嘅纖維,而警方當時亦無搜過其它公司職員所擁有嘅衣物對比纖維。
最重要係被勒死嘅人掙扎期間極可能會毛抓傷個兇手,但被告身上就完全無被抓傷嘅傷痕。成件事俾人感覺就係警方捉咗人後,就用盡所有方法去砌個講得通嘅故事再放被告落去做男主角咁,由始至終都排除有其它嫌疑犯嘅可能。

按照今日嘅刑事案準則以上啲問題都會構成到合理疑點,鄧炳強事實上有無殺個死者就永遠都無答案,只係根據當年呈堂嘅證據喺法律上將被告定罪就顯得相當唔穩妥。

但佢係問「死者指甲點解無皮膚組織」
鄧炳強嗰陣得9歲
其實用現今嘅刑事案準則去睇你所講嘅所謂證據,唔好話要證明被告有份殺死者就連要beyond a reasonable doubt咁去證明被告案發前有見過死者都非常有難度啊。
所以唔知當時無技術驗定無
顯微鏡已經係驗得到的技術黎
換轉角度諗,其實歐陽炳強上訴嘅時候個社會環境應該都係好多人覺得佢無辜 但係佢最後都係輸 仲要係一致裁定
所以我覺得應該有d野陪審團係睇到先至咁肯定,我地討論咗幾日既野人地邊有可能無提出
陪審團覺得歐陽炳強有份,係咁多條件下嘅唯一合理可能性
如果唔係佢,但係又咁巧合,就唔合理

未見有人可以從所有證人證供同客觀證據下,講出另一個講得通嘅合理可能性出嚟。
因為所有人證同呈堂物證都係為鄧炳強「度身訂造」,人證就先搵兩個死者夜校同學憑相認出被告曾經用煙頭焫過佢哋條裙嚟鞏固陪審團對佢係變態佬嘅形象,但除咗佢哋片面之詞無其它證據證實件事發生過。

去到物證就先由法醫更改死亡時間嘅推斷去「配合」返被告嘅打卡當值時間,然後去到死者指甲內搵到2百幾條衣物纖維只有7條同被告屋企搵到嘅其中一件西裝相近。
假如被告係從後勒死者喺掙扎期間點止留到咁少纖維,再加上警方喺被告個工場就完全搵唔到呢件西裝嘅纖維,而警方當時亦無搜過其它公司職員所擁有嘅衣物對比纖維。
最重要係被勒死嘅人掙扎期間極可能會毛抓傷個兇手,但被告身上就完全無被抓傷嘅傷痕。成件事俾人感覺就係警方捉咗人後,就用盡所有方法去砌個講得通嘅故事再放被告落去做男主角咁,由始至終都排除有其它嫌疑犯嘅可能。

按照今日嘅刑事案準則以上啲問題都會構成到合理疑點,鄧炳強事實上有無殺個死者就永遠都無答案,只係根據當年呈堂嘅證據喺法律上將被告定罪就顯得相當唔穩妥。

嘩你唔好亂咁UP喎,牙強好鬼小氣架
但係用現今的刑事標準
其實嗰個年代好多罪成的case都會變成告唔入?
因為隨住科技進步 對於控方的舉證責任都嚴謹左好多?
近呢廿年都有唔同嘅法醫講過,按即佢哋嘅執業經驗一個兇手從後勒死人留喺死者指甲嘅衣物纖維比例唔會少到只有7比200幾,而且仲喺個兇手會長時間逗留嘅所謂兇案現場完全搵唔到任何嗰件西裝嘅纖維。
我覺得歐陽炳強勁陰險
真係無做過又畀人告謀殺
佢會可以喺畀人試探同受審嗰陣咁冷靜?
跟住坐咗十幾年先突然接受現實認殺人博假釋?
一個文化水平唔高嘅人 咁畀人屈法都咁冷靜 好難相信囉
佢前妻仲話炳強要絕食 最後咪生勾勾活到2022

8月7日,合議庭駁回歐陽炳強上訴,維持原判,歐陽炳強在庭外大呼:「法庭雖判我有罪,但我內心是無罪,這件事是警方冤枉我。」

咩叫「內心」是無罪?

6月9日晚上,張金鳳透過傳媒,呼籲目擊者提供消息。
張金鳳說,卞玉英遇害當晚約十一時,有人曾在北角某餐廳內,見到卞玉英與數人在一起。

呢個仲騎呢 「有人」記得自己喺當日夜晚喺餐廳見到條女咩樣
死者抓到兇手的衣物時
唔多唔少都會有d纖維遺留喺兇案現場?
d衫隔咗咁耐可能有洗過,同埋佢未必着件褸入工場
呢個世界有各式各樣的人
有人冷靜 有人衝動
得7條西裝褸纖維一致,我既推論係:
歐陽返工個時除左西裝褸,所以佢殺人個時係無著西裝褸,而用勒死既方法殺人,死者係會極力掙扎,所以手指甲有較多凶手/死者自己衣服既纖維!
歐陽應該係夜晚收工後最尾個段時間先將條屍裝箱拎去棄置同返屋企,而呢個時候佢已經著返西裝褸,佢應該係將女死搬入紙箱時,女死者其中一隻手指high到佢件西裝褸。。。
佢殺人時所著既衫褲事後應該比佢丟左,佢殺人時無著西裝褸,所以無丟到。。。
你聽下小醉俠先 幾樣環境證據都match
講大包圍嘢有咩用
呢個係事實
而家佢就係話環境證據都match唔到案情
案情指死者有掙扎 死者係被勒死
但就係搵唔到死者被炳強勒死應該要有的環境證據
同啲黃絲黑暴話自己為正義堅持自己無罪一樣
補充:
歐陽係將女死者裝箱前除左佢d衫褲,有唔少接觸,佢件西裝褸係呢個時候亦都high到女死者生前所著既衣服!
咁就可以合理解釋到點解歐陽件褸有2條綠色纖維,而係女死者既指甲亦都搵到類似綠色纖維,因為綠色纖維既來源係女死者生前既衣服!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞