紙盒藏屍案主角歐陽炳強因病過身 再度呼冤堅稱從冇殺人

783 回覆
8 Like 7 Dislike
當年microscope都係300x 但化驗師同法醫都係幾好
70年代真係唔知可唔可以賣紙皮?

但第一發現者係清潔工 婆婆
4百幾萬,起碼少而家一半,又無咁多自遊行遊客之類

跑馬地大街夜晚應該多d人行?
夜晚少d人出行?
港島區既人應該高尚有錢d唔會拿去賣紙皮?!
科學鑑證進步既重要
行兇在工場 ,無人知好正常

夜晚少人出街好合理

70年代d娛樂無咁多哇,當年香港都係發展中
個tv箱唔係屬於安美 佢地負責人好似講左,應該係犯人把佢帶到工場
上到大專 or工作都識到另一班人 佢會move on既

人生就係咁
湯生好似剛好係佢負責既大狀

佢同當時燒下體既女死者行為不謀而合,有理由相信佢呢種行為

當時2個人記得佢咁做過,認到佢個樣 五呎高 ,應該對2位女事主打擊都好大
https://www.youtube.com/watch?v=GcaXAwVBwCQ
光頭神探講過, 個紙箱有機會係兇手係附近垃圾站執返黎裝屍!
要知道6點半距離歐陽10點收工有成3粒鐘多d, 賣雪糕個檔口上面有人話8點就關, 留返d店鋪入面既自助機比客自助使用!
https://lihkg.com/thread/3727834/page/1
店鋪入面係咩布局, 入面條片有彩色畫面睇, 賣雪糕個檔口其實好細, 店入面擺左好多部自動售賣機!

https://youtu.be/GcaXAwVBwCQ?t=2415
光頭神探本人親身解說兇手係閣樓工場棄屍過程!
時間點係40:15, 條片個工場應該係1:1實景搭出黎!

屌on9! 呢張相一早睇過喇! 因為係黑白, 當時直情印係報紙喇!
雪糕店離陳彬彬屋企同垃圾站都超近
唯一唔明係獸醫職員響門口見到又大又重既箱
都唔打開黎望下就拖出去路邊
撳入去睇直頭係剪報來
但其實根本認唔到佢個樣
鄧同學被屈非禮案都有類似的情況
共通點都係被告案發後被指做左d乜野行為 導致證人(或受害人)認定當時的加害者就係被告

又係案例顯示受害人好肯定加害者係被告 但事實上被告有可靠的不在場證據
https://legalref.judiciary.hk/lrs/common/search/search_result_detail_frame.jsp?DIS=81340&QS=%2B&TP=JU
只可以話有讀過下心理學就知人的記憶力係唔可靠
特別係好多細節位都只係個腦「自動補充」而得出黎的結果

【疑點六】夜校點名簿
死者當日夜校的點名簿突然不翼而飛,而警方當時並沒有盤問同班同學,控方找來了兩個人格證人,兩人都是死者同學,指歐陽炳強曾在渡輪上燒過她們的裙。女主持表示在心理學上有個說法,是一旦有事情發生,人就會去找一些證據去證實自己的理論。在歐陽炳強個案中,就因為有同學遇害,所以兩個人格證人就認為上次燒裙的人就是歐陽炳強,但事實上,兩位證人未必記得當時燒裙的人是誰。
https://www.i-cable.com/%E6%9C%89%E7%B7%9A%E7%94%9F%E6%B4%BB/37587/%E9%80%9D%E8%80%85%E4%BB%A3%E8%A8%80%E4%BA%BA-%E6%B3%95%E9%86%AB%E8%A7%A3%E6%A7%8B74%E5%B9%B4%E8%B7%91%E9%A6%AC%E5%9C%B0%E7%B4%99%E7%9B%92%E8%97%8F%E5%B1%8D%E6%A1%88-5%E5%A4%A7
上面鱷魚條片話個紙盒有索帶綁住,但係好似得佢一個枱咁講
最尾嗰段全段Fake News
基本上我覺得有罪論都比較涼薄
人都死左,人地話自己冤枉,咪幫佢review下
無必要落井下石,斷言佢一定係兇手
我個人環境證據係有力
歐陽、死者、工場之間有洗唔甩既關係
但果D話當年辯方都有提出,畀人反駁左,就唔應該再提
即係證明質疑有一定合理性,只係控方提出反證
或者當年辯方都無質疑,你唔應該質疑
或者陪審團都信,你應該要信
呢D思維就完全無獨立思考

冤枉論基本上都係主觀判斷佢係好人,覺得有其他可能性或者佢不可能犯案,但係證明上就非常困難,因為根本無新證據

我唔知佢有做過定無做過
如果我係當年陪審團成員,我都會判佢有罪
但我個人覺得佢係好人
有預謀係謀殺係岩

但幫大家補充番少少先
謀殺仲有一個定義
「有意圖對其造成嚴重身體傷害而引致他人死亡」都係謀殺
即係我冇plan嘅情況下,我認知上用手箍你頸
係會令到你有嚴重身體傷害,而最後你真係死咗,咁樣都係謀殺,咁樣嘅情況下係可以打謀殺

至於庭上便接唔接受火遮眼,咁樣就要睇吓火遮眼嘅原因係咪合理,誤殺定謀殺就交俾陪審團判斷。
睇左好多source都係話有繩綁住
咁個動物診所職員一係懶一係趕住開工囉
個紙箱有繩綁住, 拉個箱移動既時候係會輕鬆好多!
同埋因為有綁繩既關係, 拖拉個紙箱, 磨蝕既係紙箱底部既繩!
我又覺得無必要打開
尤其有繩綁住
咪玩啦
當年新界仲係爛地
400萬人咪又係大部分迫哂喺港九

邊度多紙皮執就會有人去㗎啦,跨區執紙皮有咩咁奇
更何況雖然當年經濟起飛但都係窮㗎喎小朋友都會執下紙皮玻璃樽去賣買零食
跑馬地而家都仲有人執紙皮㗎,分分鐘有幾層樓添

有餐廳 就算無人出街食飯 夜晚都有人收工掛

平時歐陽收工都係8點左右,執埋嘢10點,餐廳會收得早過佢?

//從1971年到1981年,新界地區人口占全香港的比例由16.9%升至26%

//香港新市鎮計劃在1960年代開始策劃,1973年正式展開建設工程。

香港的新市鎮由土木工程拓展署負責規劃及開發。新市鎮發展計劃展開時的目標,是在首先發展的三個新市鎮內,為180萬人提供居所。當時香港的人口約為420萬。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞