紙盒藏屍案主角歐陽炳強因病過身 再度呼冤堅稱從冇殺人

783 回覆
8 Like 7 Dislike
咁如果佢6點半無事無幹既話點解佢同學見唔到佢
或者佢7點冇去返學
所以就係合理推論佢6點半發生左D事
我覺得佢起碼要出發前(無論係出發前一分鐘一個鐘或者早幾日)都應該有約到佢
去到人哋屋企樓下先話嚟俾嘢佢唔奇怪?
咁佢又無講過之前有約到,好似講到突然心血來潮去搵佢咁

同埋佢俾口供好多時唔係即日
最初頭嘅報道咪講咗死者身份不明,警察周圍拍門問
我唔知幾時有人去認屍或者警方報紙幾時公布死者相片
陳同學分分鐘睇到報道先知係佢,可能隔咗兩日三日一個禮拜

而佢家人只知佢去報館,唔知佢去跑馬地見陳
但家人成晚都唔見死者,都無周圍搵人咩?
陳同學係佢老死應該第一時間搵佢㗎喎
仲有佢成班夜校嘅同學呢
點解好似個個都不聞不問咁
個女仔有講
唔知一兩日前定點樣
有約過當日要還返盒帶俾死者
至於幾點 死者就話到時再約
約左其他人去玩?
當時新聞有講警方覺得個紙箱無被拖過
推斷係有車車過去

上一個Po有新聞圖

但有車車過去就代表案發時間 案發地點係咩都有可能
但咩證據都搵唔到 一個目擊證人都無
大海撈針

然後咁啱事發一個月後有個休班警去雪糕店借電話先靈機一觸
根住就咁啱搵到嗰啲”證據”
所以6點半左右如果係準既話,最有可能做呢樣野既人係佢,唯一講唔通係點搬出去,但萬一個電話根本唔係佢打/時間有出入即使係兩三分鐘都好/打電話地方唔係跑馬地,成件事可以好唔同
所以我好奇點解當時貝亞唔試van仔 or 貨車?普通車塞唔落唔一定要cum車尾蓋,而好快斷定因為個箱好完整,所以事發地點一定係附近
因為好多人屋企個鐘鍾意較快啲
我以前手錶都會較快5分鐘
佢行路過去嘅距離嘅時間唔會相差太多
但打電話時間真係唔知有幾準
仲要警方最初個調查方向係查左死者身邊d人甚至黑幫份子
之後先跟到去雪糕店
但好多人都講到由頭到尾都係針對住歐陽柄強
因為唔假設係附近就屈唔到歐陽
光頭佬加入左大量假設,誇過寫小說

我懷疑係送貨車
點查先?
問下又叫查 拉人搜屋驗纖維又叫查
同樣叫查 但查法可以好唔同
重點係打完電話之後幾時去到姐
5-15分鐘都唔會差太遠
從而證明死者好大機會響跑馬地車站附近遇害
咁其他嘢呢
陳搵唔到死者,咁佢齋等咗半個鐘,佢無打去屋企搵佢?
以前得屋企電話,佢家人應該會知佢唔見咗
夜校同學見唔到佢都會去打去搵佢呀嘛
佢應該知死者7點要返夜校 所以唔會打佢去屋企啦?
你學校有同學冇返校 你會打電話比佢?
咁又咁講
本身個箱係喺獸醫門口,而唔係馬路邊
即係有車車去嘅話,要抬個箱放門口
係第二日獸醫職員見到個箱,然後搬去馬路邊

但佢一個女人仔點搬個100磅嘅箱,幾步路都唔易搬㗎喎
同埋咁重都唔覺得奇怪㗎咩佢完全無諗住開嚟睇
如果佢係約朋友去電車總站等
仲有同佢朋友講「已經到咗電車總站」
咁唔喺電車總站附近打電話就唔合理

單一去睇呢幾分鐘時間之外,
仲一樣嘢係咁啱喺電車總站附近,唔洗5分鐘路嘅距離,咁岩有一間安美雪糕店,而依一間雪糕店咁岩有個閣樓,咁岩閣樓有嘅物質,同屍體同紙箱形成到環境證據。
果5分鐘時間要同附近有安美雪糕店依個雪糕店一齊諗,就知道歐陽唔係兇手而所有野咁岩發生嘅巧合性有幾大。
如果間雪糕店喺10公里以外,歐陽炳強已經冇嫌疑,因為佢已經唔存在喺個巧合性範圍以內
咁係咪代表佢無朋友先
如果係朋友咪會打

如果無朋友嘅話佢比人欺凌嘅機會又大咗
女仔口供有講死者之前都有試過放飛機
所以等左一陣以為佢趕住去銅鑼灣返學所以就由佢
諗住第二日再問
亦都只能夠係咁
因為當時冇手提電話
點知第二日見到有呢單案 女學生又係電車站附近死
就打去佢屋企問
邊度睇到佢成份口供?
其實會唔會係 問完米 嚟?

本身kick住哂,乜都查唔到
無啦啦又會“靈機一觸”
仲要淨係煮死一個
「仲有同佢朋友講「已經到咗電車總站」
咁唔喺電車總站附近打電話就唔合理

歐陽返下工走去殺人剝衫割乳頭燒陰毛搵紙盒搬屍好合理?
夜校唔返一日有幾奇啊
仲要係俾錢就讀得
話鳩知你返定唔返
咁呢樣又好奇死者家人成晚唔見個女無打去陳彬彬屋企問既咩?當然可能無佢電話囉,但又唔報警?
咪報左警
警方點解查到死者係呢個人
就係因為失蹤人口嗰度查嘛
唔奇呀
但你係朋友你會唔會問先
警方完全無查過夜校班人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞