紙盒藏屍案主角歐陽炳強因病過身 再度呼冤堅稱從冇殺人

783 回覆
8 Like 7 Dislike
你想借 都要有人肯借先得

法庭只會接納兩種證人
事實證人 或專家證人
事實證人即係普通證人 即係知道某d同案件有關的事實 然後為此作證
專家證人即係佢喺某一個領域有權威性或有資深的經驗

我地普通人去睇 只會睇實驗方法有冇錯 實驗結果係點
但法庭係要有專家證人願意為呢份報告簽名先會接納
其實我唔明點解要特登「屈」個士多佬
嗰陣咁腐敗 求其查兩嘢當懸案查唔到咪算數
難通英國佬咁驚炳強
驚佢用啲雪糕收買香港人反英抗暴?
「神探」會唔會容許有破唔到的案?
咁都要做到嘢先可以升官發達嘅
咁你就要諗下點解辯方無搵專家證人做一次test來驗證政府做既測試結果有問題?係唔會平但未致於傾家蕩產,定抑或做完測試發現原來269條中7條已經好多,仲要d衫褲鞋襪好大機會洗過?定抑或其實心中有數唔洗晒錢去驗咋
但法醫的意見係有科學證據支持的Hypothesis
可以做實驗驗證,意見之間以及同現今的科學發現揾唔到衝突

但化驗官一句"not unique though he would not go so far as to say that they were of common occurrence"唔係一個hypothesis,只係話好大機會而無辦法做實驗驗證

而話死者當日身穿白衫,閣樓工場上揾到白色纖維但又無去驗/驗唔到死者身上有無殘留白色纖維又好似有點矛盾
所以佢好有動機儘快結案,但佢查案完全唔求其,成個過程連有無用車搬個箱都試咗50幾種車,問晒電器舖同附近工場,咩都查唔到之後先查雪糕店,呢單證據係唔夠,但我信佢唔係無辜
坐緊監 老婆仔女坐食山崩 哪有錢...
好奇法援有無包呢d資助,定剩係叫個律師幫你就算
尋日連登有人問點解淨係驗50種車
sampling喎
但佢諗嘢個方向好似唔夠全面
因為我見而家啲人搬嘢都會咁做

點解一定要擺車尾箱又一定要冚實哂先

嗰個大細照計放後座無問題㗎喎

仲有係咪一定係私家車 貨van 七人車70年代普唔普遍?

佢係咪應該集中搵50架可以擺得落個箱嘅型號呢

佢搵架mini cooper或者跑車嚟試咁咪即係玩嘢
果年已經有icac
單案全香港注目根本好難有人隻手遮天
如果有人想通風報訊話有新證據
就算警方果邊唔受理
都仲可以經律師提堂甚至同傳媒講
所以你個深度陰謀論好難講得通

你講胡律師果個例子
係咪側面證明左已經搵唔到有力證據
所以唯有出到感情牌呢一著
代表左件案已經愈辨愈明冇point打落去
照你咁既推論, 咁銅碎, 紙碎, 油漆點解釋?!
唔係唔得,但咁個盒會有壓痕,同埋有必要咁做咩,直接放個人入去咪仲安全?
所以佢好有動機儘快結案,但佢查案完全唔求其,成個過程連有無用車搬個箱都試咗50幾種車,問晒電器舖同附近工場,咩都查唔到之後先查雪糕店,呢單證據係唔夠,但我信佢唔係無辜
但佢諗嘢個方向好似唔夠全面
因為我見而家啲人搬嘢都會咁做

點解一定要擺車尾箱又一定要冚實哂先

嗰個大細照計放後座無問題㗎喎

仲有係咪一定係私家車 貨van 七人車70年代普唔普遍?

佢係咪應該集中搵50架可以擺得落個箱嘅型號呢

佢搵架mini cooper或者跑車嚟試咁咪即係玩嘢

用車就車遠啲,點會掉路邊?
咁控方搵人格證人指證被告 一樣側面證明左已經搵唔到有力證據
所以唯有出到感情牌呢一著?
下你覺得單案判案既關鍵係果兩個人格證人?
建議你重新睇過單案所有細節先
所以當時審案既時候有無d細節係出邊無披露過,陪審團一致裁定喎
上個post有師兄post咗呢段片

睇完就覺得
乜啲科學鑑證咁鳩流?

https://www.youtube.com/watch?v=GcaXAwVBwCQ
呢條片正, 搵埋光頭神探客串!

相關回覆:https://lih.kg/CvRbhDX

同埋真係唔怪得呀歐陽會被人拉
佢樣樣都話無見過、唔係佢
俾人感覺好似故意講大話咁
啲差佬就梗係你越唔認
越要做鳩你
咁當時辯方的抗辯理據都唔止係感情牌啦
話冇見過=好似講大話
話有見過=仲唔係你?
咁樓上講胡律師個例子其實冇乜意思
亦都證明唔到佢冇盡全力打
只不過俾唔到有力新證供
唔用van果度尋日有係lihkg問,結果有人post咗條片,貝亞講過當時普通私家車擺唔入咁大既箱,放車入面唔係擺唔入就係好難無整花,而如果擺大d既車度,照計條屍會郁,咁驗屍會睇得出,再講搬運過程好容易穿
有車就會學林過雲咁將屍體/屍塊棄置係d山卡拉地方喇!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞